Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

CNN: Tuoreet satelliittikuvat paljastavat tuhon piiritetyssä Mariupolissa – sairaalan seinässä ammottaa reikä

Tuoreissa satellittikuvissa näkyy, millaista tuhoa sotilaalliset iskut ovat tehneet muun muassa piiritetyssä Mariupolissa, kertoo uutiskanava CNN .

Yhdysvaltalaisen avaruusteknologiayhtiö Maxarin maanantaina otetuista satelliittikuvista voi nähdä, kuinka Mariupolissa alueellisen tehohoidon sairaalan seinässä on reikä. Rakennuksen osia on levinnyt myös sairaalan ulkopuolelle.

CNN:n mukaan on epäselvää, kumpi osapuoli on sairaalaan kohdistuneiden vaurioiden takana.

Sairaalarakennuksen lähellä sijaitsevat asuinrakennukset puolestaan näyttävät saaneen merkittäviä vaurioita ja yksi näyttää tulipalon vaurioittamalta. Toista kilometriä sairaalalta etelään lukuisat rakennukset kytevät nähtävästi jonkinlaisen iskun jäljiltä.

Lisäksi vaurioita ovat kärsineet kaupungin keskustassa sijaitsevat asuinrakennukset.

Venäjän joukkojen piirittämästä Mariupolin satamakaupungista pääsi maanantaina ajamaan pois yli 160 yksityisautoa. Ajoneuvot poistuivat kaupungin viranomaisten mukaan humanitaarista käytävää pitkin.

Tiedossa ei ole, kuinka paljon matkustajia autoissa oli. Kyse on kuitenkin merkittävästä evakuoinnista sen jälkeen, kun Venäjän joukot piirittivät kaupungin tämän kuun alussa.

Viime viikkoina useat evakuointisuunnitelmat humanitaaristen käytävien kautta ovat epäonnistuneet Venäjän joukkojen tulituksen takia.

Ukrainalaisviranomaisten mukaan Mariupolissa on kuollut 2 200 siviiliä, ja Venäjän pommitukset ovat jättäneet kaupungin 400 000 asukasta ilman vettä ja lämmitystä. Myös ruokavarastot ovat kaupungissa käyneet vähiin.

"Vain yksi päivä muiden joukossa"

Maxarin satelliittikuvissa näkyy mittavia vaurioita tulleen myös Ukrainan pääkaupungin Kiovan koillispuolella sijaitsevassa kylässä. Osa kylän taloista oli vielä kuvien ottamisen hetkellä tulessa, minkä lisäksi kylä ympäröivät pellot on poltettu.

CNN:n Kiovassa oleva toimittaja puolestaan kertoi uutiskanavan suorassa lähetyksessä kuulleensa juuri ennen esiintymistään räjähdyksiä. Maanantaina kaupungin länsilaidalla oli hänen mukaansa asuinkerrostaloon kohdistunut hyökkäys.

– Tämä on vain yksi päivä muiden joukossa Kiovassa – – (Venäjän presidentti Vladimir) Putin on jatkanut kampanjaansa siviilialueita vastaan ja laajentanut kohteiden listaa, CNN:n Sam Kiley sanoi.

Kiley kuitenkin painotti, ettei Venäjän hyökkäys ole mennyt niin saumattomasti kuin Putin oli ehkä toivonut.

Hänen mukaansa venäläisjoukot eivät ole saaneet vallattua Kiovaa ja päässeet eroon sen hallinnosta, vaikka Putinille oli kerrottu tämän voivan olla helposti saavutettavissa muutamien päivien aikana.

– Olosuhteet koventuvat venäläisille päivä päivältä, mutta ukrainalaissiviilit näyttävät pääosin maksavan siitä hinnan, Kiley lisäsi.

Sähköt on saatu jälleen palautettua Tshernobylin ydinvoimalaan

Ukrainassa on saatu jälleen palautettua sähköt Tshernobylin ydinvoimalaan, kertoo Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA.

Ukrainan energiaoperaattori Ukrenergo kertoi maanantaina, että "miehitysjoukkojen" eli venäläisten toimet olivat vaurioittaneet voimalinjaa Tshernobyliin ja Slavutytshin kaupunkiin.

Tämän seurauksena vuoden 1986 tuhoisasta ydinvoimalaonnettomuudesta tunnettu Tshernobyl oli jäänyt jälleen ilman sähköä. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuun 24. päivänä ja valtasi ydinvoimalan jo hyökkäyssotansa ensimmäisenä päivänä.

Tshernobylistä olivat katkenneet sähköt myös viime viikolla, mutta ne saatiin palautettua sunnuntaina. Ukrenergon mukaan Tshernobyliä ei voi jättää ilman luotettavaa sähkönlähdettä.

Ukrainalaisviranomaiset kertoivat maanantaiaamuna, että voimala liitetään takaisin ulkoiseen sähköverkkoon. Tähän saakka sähkövirtaa vaativaa toimintaa voimalalla on jatkettu generaattoreiden avulla.

Voimala tarvitsee sähköä esimerkiksi jäähdytysjärjestelmiin.

IAEA:n mukaan ydinvoimalan henkilökunta on aloittanut uudelleen operaation voimalan sähköverkkoon yhdistämiseksi.

Energoatom syyttää Rosatomin edustajien osallistuvan räjäytyksiin

Ukrainan ydinvoimaloita operoiva Energoatom puolestaan on syyttänyt Venäjän asevoimia räjähdyksistä Ukrainan eteläosassa sijaitsevan Zaporizhzhjan ydinvoimalan alueella. Zaporizhzhjan laitos on Euroopan suurin ydinvoimala.

Energoatom vaati IAEA:ta ryhtymään toimiin räjäytysten vuoksi. IAEA:n mukaan järjestö on tietoinen raporteista, joiden mukaan venäläisjoukot ovat tehneet räjäytyksiä Zaporizhzhjan alueella maanantaina. Järjestö kertoi pyrkivänsä saamaan tapahtumista lisää tietoa Ukrainalta.

Energoatom väitti myös, että ydinvoimalalla on 11 Venäjän valtiollisen ydinenergiayhtiön Rosatomin edustajaa, joiden Energoatom väittää osallistuvan räjäytyksiin. Energoatom syyttää Rosatomin rikkovan kaikkia ydinturvallisuuteen liittyviä kansainvälisiä sääntöjä ja vaatimuksia.

Venäläisjoukot valtasivat Zaporizhzhjan ydinvoimalan maaliskuun alussa. Valtauksen yhteydessä venäläiset olivat ampuneet ydinvoimalan alueelle tykistötulta, mikä herätti Euroopassa pelot uudesta mittavasta ydinvoimalaonnettomuudesta.

Venäläissotilaiden huolto-ongelmat näyttävät ulottuvan jo ruokaan - CNN:n mukaan Venäjä on pyytänyt Kiinalta myös muona-apua

Ukrainassa sotaa käyvä Venäjä on pyytänyt Kiinalta myös ruoka-apua, kertoo uutiskanava CNN . Yhdysvaltalainen media on kertonut, että Venäjä olisi pyytänyt Kiinalta sotilaallista ja taloudellista tukea sen sotaan Ukrainassa.

Kiina ei ole suoraan kiistänyt tai myöntänyt tietoja. Sen sijaan se syytti maanantaina Yhdysvaltoja "disinformaation" levittämisestä.

Toisaalta Kiinan ulkoministeri on painottanut, ettei Kiina halua joutua kärsimään lännen talouspakotteista Venäjää vastaan, maan valtiollinen media raportoi AFP:n mukaan tiistaina.

– Kiina ei ole kriisin osapuoli, ja vielä vähemmän se haluaa pakotteiden vaikuttavan itseensä, ulkoministeri Wang Yi sanoi puhelussaan Espanjan ulkoministerin Jose Manuel Albaresin kanssa.

CNN: Venäläisjoukot murtautuneet ruokakauppoihin

CNN:n lähteiden mukaan Venäjä on pyytänyt saada hyvin säilyviä ja valmiiksi pakattuja kenttämuona-annoksia.

Sotilasanalyytikot ja muut viranomaiset ovat arvioineet, että Venäjän sotilaiden etenemistä Ukrainassa ovat haitanneet erinäiset logistiset haasteet ja muun muassa joukkojen ruokahuolto.

Etulinjassa venäläissotilaat ovat rutiininomaisesti kalunneet huoltosaattueet tyhjäksi ja joukkojen on kerrottu hyökkäyksen edetessä muun muassa murtautuneen ruokakauppoihin ravintoa etsiessään.

Uutiskanavan mukaan ruokapyyntö paitsi alleviivaa edellä mainittuja haasteita, mutta herättää myös kysymyksiä Venäjän asevoimien perustavanlaatuisesta valmiudesta.

Heikon ruokahuollon taustalla voi olla korruptio

Kansalaisjournalismiverkosto Bellingcatin edustajat alleviivaavat brittilehti Guardianin mukaan, että Venäjän asevoimien sakkaavan ruokahuollon taustalla olisi mitä luultavimmin korruptio.

Bellingcatin Aric Toler on jakanut Twitterissä tuoreeltaan talouslehti Forbesin jo vuosia sitten julkaiseman venäjänkielisen artikkelin , jonka mukaan valtaosa Venäjän asevoimien kenttämuonatoimituksista on ollut venäläisoligarkki Jevgeni Prigozhiniin yhdistettyjen yritysten vastuulla.

Lehden mukaan kaikkiaan noin 90 prosenttia edellä mainitusta liiketoiminnasta on kytköksissä Prigozhiniin.

– Korruptio voi olla se, mikä pelastaa Ukrainan, Toler arvioi tviitissään.

Niin ikään Bellingcatia edustava toimittaja Christo Grozev puolestaan kertoo , että "venäläissotilaiden nääntyessä nälkään ja murtautuessa ukrainalaiskoteihin leipää kerjäten" Prigozhinin sotilaille tarkoitettuja kenttämuona-annoksia myydään verkossa.

Venäjällä toimivilla verkkokauppa Ebayn tyyppisillä sivustoilla yhdestä kenttämuonapurkista pyydetään Grozevin mukaan kolme yhdysvaltain dollaria eli noin 2,75 euroa.

Prigozhin kuuluu Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin ja hänet tunnetaan myös lempinimellä "Putinin kokki". Muun muassa pahamaineiseen palkkasotilasyhtiö Wagner Groupiin yhdistetty Prigozhin on monien muiden venäläisoligarkkien tapaan länsimaiden pakotelistoilla.

Kiinan arvioidaan voivan tarttua ruoka-avunpyyntöön

Yksi CNN:n lähteistä arvioi, että Kiina voi jopa tarttua ruoka-avunpyyntöön, sillä maa voisi tukea naapuriaan antamatta suoraa sotilaallista apua. Länsimaiden silmissä suoran sotilaallisen avun tarjoaminen olisi todennäköisesti provokatiivinen toimenpide.

STT:n maanantaina haastatteleman asiantuntijan mukaan olisi hyvin vaikea nähdä tilannetta, jossa Kiina lähtisi aseellisesti tukemaan Venäjää.

– Kiina asettuisi silloin selkeästi Venäjän rinnalle, ja sitten pitäisi pohtia, mikä reaktio olisi lännessä, kertoi Kiinaan perehtynyt erikoistutkija Matti Puranen Maanpuolustuskorkeakoulusta (MPKK).

Yhdysvalloilla kerrotaan puolestaan olevan tietoa, jonka mukaan Kiina olisi ilmaissut avoimuutta Venäjän pyytämän sotilaallisen ja taloudellisen avun toimittamiseen. Asiasta on kertonut CNN:lle muun muassa yhdysvaltalainen diplomaattilähde.

Uutiskanavan lähteiden mukaan on kuitenkin vielä epävarmaa aikooko Kiina todella tarjota tukea Venäjälle.

Virallisesti Kiina on korostanut neutraaliutta ja jonkinlaista rauhanvälittäjän roolia, mutta varonut tuomitsemasta liittolaistaan Venäjää julkisesti. Kiinassa on myös toisteltu viime aikoina Venäjän perättömiä väitteitä bioaseiden tehtailusta Ukrainassa ja maa on toistuvasti Venäjän tavoin syyttänyt sotilasliitto Naton laajenemista itään Venäjän ja Ukrainan välien kiristymisestä.

Viron parlamentti vaatii lentokieltoalueen perustamista Ukrainan ylle

Viron parlamentti riigikogu vaatii lentokieltoalueen perustamista Ukrainan ylle. Riigikogu hyväksyi maanantaina Venäjän sotatoimia Ukrainassa koskevan lausunnon , joka on osoitettu EU:n jäsenmaiden ja sotilasliitto Naton jäsenten sekä muiden valtioiden parlamenteille.

Viron parlamentti ilmaisee tukeaan Ukrainalle taistelussa Venäjää vastaan. Lausunnossa vaaditaan, että kaikki sotarikoksiin syyllistyvät tulee saattaa niistä vastuuseen.

Riigikogu peräänkuuluttaa YK:n jäsenvaltioita ryhtymään välittömiin toimiin lentokieltoalueen perustamiseksi, jotta voitaisiin välttyä mittavalta määrältä siviiliuhreja. Lisäksi lausunnossa vaaditaan, että valtiot sulkisivat omat ilmatilansa ja satamansa venäläisaluksilta.

Viro peräänkuuluttaa lisäksi muun muassa, että Venäjä ja sen liittolainen Valko-Venäjä asetettaisiin kauppasaartoon. Lausunnon mukaan tämä "rajoittaisi hyökkääjien kykyä käydä sotaa".

Ukrainan osalta virolaispäättäjät puolestaan toivovat, että EU:n jäsenmaat tukisivat Ukrainan virallista hakemusta EU:n jäsenehdokkaaksi. Lisäksi Ukrainalle toivotaan tarjottavan askelmerkit sotilasliitto Naton jäseneksi pääsemiseksi.

Parlamentin lausunnon puolesta äänesti 101-paikkaisessa kaikkiaan 90 kansanedustajaa.

Riigikogun lausunnosta on kertonut Suomessa aiemmin Helsingin Sanomat . Lehden mukaan Viron parlamentti on ensimmäinen Naton jäsenmaan päättävä elin, joka antaa näin suoraan tukensa lentokieltoalueen perustamiselle.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on patistanut useaan otteeseen sotilasliitto Natoa perustamaan lentokieltoalueen Ukrainan ylle. Muun muassa Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg näkee, että lentokieltoalueen perustaminen johtaisi sotaan Naton ja Venäjän välillä.

Lentokieltoalueen avulla olisi tarkoitus estää Venäjän pommitukset Ukrainassa.

Britannian puolustusministeriö: Venäjä saattaa käyttää kemiallisia aseita lavastetun hyökkäyksen seurauksena

Britannian puolustusministeriön tiedustelutietojen mukaan Venäjä saattaa suunnitella kemiallisten tai biologisten aseiden käyttöä lavastetun iskun jälkeen. Ministeriö avaa tviitissään , että Venäjä saattaisi esimerkiksi lavastaa hyökkäyksen tai todistusaineistoa, jonka mukaan Ukraina suunnittelisi kemiallisten tai biologisten aseiden käyttöä.

Tviitissä sanotaan, että ministeriö ei ole löytänyt todisteita Venäjän syytöksille, että Ukraina aikoisi käyttää kemiallisia tai biologisia aseita.

Ministeriö näkee, että Venäjä yrittäisi oikeuttaa mahdollisella lavastetulla hyökkäyksellä myös Ukrainaan hyökkäämisen viime kuun lopulla.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP