Yhä useampi nuori Suomessa uskoo, että ympäristöongelmiin löydetään maailmanlaajuisesti kestäviä ratkaisuja. Asia ilmenee uusimman eli viime vuoden Nuorisobarometrin tuloksista, jotka on julkaistu tänään. Vastaajista useampi kuin kaksi kolmesta oli samaa mieltä väittämän kanssa, että ympäristöongelmiin löydetään maailmanlaajuisia ratkaisuja.
Näin uskovien osuus on noussut 20 prosenttiyksiköllä vuodesta 2016, jolloin asiaa viimeksi kysyttiin Nuorisobarometrissä.
Yhdeksän nuorta kymmenestä kertoi olevansa samaa mieltä väitteen kanssa, että ihmisen vaikutus ilmaston lämpenemiseen on tosiasia. Osuus oli kasvanut viidellä prosenttiyksiköllä vuodesta 2016.
Lähes yhdeksän nuorta kymmenestä vastasi niin ikään myöntävästi väitteeseen, että tulevat sukupolvet joutuvat kärsimään, jos nykyinen ympäristön tuhoaminen jatkuu. Osuus oli kutakuinkin sama kuin viisi vuotta sitten.
Nuorisobarometrissä kysyttiin nyt ensimmäistä kertaa nuorten mielipidettä väitteeseen, jonka mukaan luonnon itseisarvo on huomioitava päätöksenteossa. Samaa mieltä väitteen kanssa oli lähes yhdeksän nuorta kymmenestä.
Nuore t saavat kestävistä valinnoista hyvää oloa
Barometrissä kysyttiin myös, kokivatko nuoret tiettyjä ilmastoon liittyviä tunteita. Kyselyssä tunteet oli ilmaistu erilaisina väittäminä, joihin vastaajien pyydettiin ottamaan kantaa.
Kolme neljästä vastaajasta kertoi olevansa samaa mieltä väittämän kanssa, että kestävien valintojen tekemisestä saa hyvän olon. Liki yhtä moni ilmoitti tuntevansa surua luonnon monimuotoisuuden heikentymisestä ja lajien sukupuutosta.
Noin kolmannes vastaajista kertoi myös tuntevansa riittämättömyyttä omasta ilmastokäyttäytymisestään.
Nuorisotutkimusverkoston vastaava tutkija Tomi Kiilakoski pitää tuloksia merkkinä, että yleinen puhe ilmastohuolesta ei tavoita kaikkia nuorten kokemuksia ja tunteita ympäristöstä.
– Jatkossa on puhuttava enemmän paitsi ympäristötoiminnan tuottamasta hyvästä olosta, myös elinympäristön muutoksista aiheutuvasta surusta, Kiilakoski toteaa lehdistötiedotteessa.
Nuorisobarometri on vuosittain toteutettava tutkimus, johon haastatellaan Suomessa asuvia 15–29-vuotiaita nuoria. Vuoden 2021 tutkimukseen vastasi noin 1 800 nuorta. Barometrin teemana olivat tällä kertaa kestävä kehitys ja ilmastokysymykset.
Barometri toteutettiin ensimmäisen kerran vuonna 1994. Vuodesta 2004 lähtien barometri on julkaistu valtion nuorisoneuvoston ja Nuorisotutkimusverkoston yhteistyönä.