Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Marin ja Scholz tapaavat tänään Berliinissä – asialistalla muun muassa Euroopan turvallisuus- ja puolustusyhteistyön kehittäminen

Pääministeri Sanna Marin (sd.) tapaa tänään Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin Berliinissä.

Marinin ja Scholzin on tarkoitus keskustella Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, Euroopan turvallisuus- ja puolustusyhteistyön kehittämisestä sekä EU:n talous- ja energiapolitiikasta.

Venäjän hyökkäyssota sai Saksan tekemään merkittäviä muutoksia pitkäaikaisiin ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjoihinsa. Saksa muun muassa hyväksyi aseavun Ukrainalle ja suunnittelee mittavaa 100 miljardin euron lisäpanostusta puolustusbudjettiinsa. Puolustusmenot on määrä nostaa kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Saksaa ja Suomea yhdistää muun muassa se, että molemmilla merkittävä osa energiantuonnista tulee Venäjältä. Saksa on energiapolitiikassaan lähtenyt eri linjalle kuin Suomi ja pitää kiinni aikeestaan sulkea maan viimeiset kolme ydinvoimalaa tämän vuoden loppuun mennessä.

Saksa ja Suomi ovat myös kumpikin perinteisesti pyrkineet pitämään yllä toimivia suhteita Venäjään, mutta viimeistään Ukrainan sota muutti niiden idänsuhteita ratkaisevasti.