Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

NYT: Sputnik-koronarokote joutuu odottamaan pidempään WHO:n päätöstä hätäkäytön hyväksymiseksi

Venäläinen Sputnik-koronarokote joutuu odottamaan pidempään Maailman terveysjärjestö WHO:n päätöstä rokotuksen hätäkäytön hyväksymiseksi, kertoo yhdysvaltalaislehti New York Times (NYT).

WHO:n edustaja sanoi keskiviikkona, että järjestön on ollut pakko lykätä rokotteen arviointiprosessia Venäjän Ukrainaan hyökkäämisen aiheuttamien vaikeuksien vuoksi.

Viime vuoden syyskuussa uutisoitiin WHO:n keskeyttäneen Sputnikin lupaprosessin, sillä Venäjällä tehdyssä tuotantotarkastuksessa oli paljastunut useita valmistusrikkomuksia. WHO kertoi silloin, että lupaprosessi on keskeytetty siihen saakka, kunnes uusia tarkastuksia voidaan tehdä rokotteiden tuotantolaitoksissa.

– Meidän piti mennä tekemään tarkastuksia Venäjälle 7. maaliskuuta, mutta nämä tarkastukset on nyt siirretty myöhempään ajankohtaan, sanoi WHO:n apulaispääjohtaja Mariangela Simao tiedotustilaisuudessa Genevessä.

– Tilanne on vaikuttanut arviointiin ja tarkastuksiin, Simao jatkoi.

Venäjä jätti helmikuussa 2021 hakemukset WHO:lle ja Euroopan lääkevirasto EMA:lle rokotuksen hätäkäytön hyväksymiseksi. Rokote on ollut jo käytössä joissakin maissa, vaikka WHO tai EU eivät ole hyväksyneet Sputnikia käyttöön.

Lääketieteellisessä Lancet-tiedelehdessä julkaistussa tutkimuksessa on todettu, että Sputnik V -rokote on 91,6-prosenttisen tehokas koronavirusta vastaan.