Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Belgia pitkittää ydinreaktoreidensa käyttöikää kymmenellä vuodella Venäjän sotatoimien vuoksi – yritti päästä ydinvoimasta eroon 2025 mennessä

Belgia lykkää suunnitelmiaan päästä eroon ydinvoimasta vuoteen 2025 mennessä. Venäjän Ukrainaan tekemän hyökkäyksen aiheuttaman energiahintojen mittavan nousun säikäyttämä Keski-Euroopan maa päätti siirtää aiempaa takarajaa kymmenellä vuodella.

Maan pääministerin Alexander De Croon mukaan Belgia on päättänyt pitkittää kahden ydinvoimalansa elinikää kymmenellä vuodella. De Croo lupasi, että tämä vahvistaa maan riippumattomuutta fossiilisista polttoaineista myrskyisän geopoliittisen ilmapiirin keskellä.

Belgian kahdessa ydinvoimalassa on yhteensä seitsemän reaktoria.

Eurooppa on pyrkinyt keksimään tapoja vähentää energiariippuvaisuuttaan Venäjästä. Myös muun muassa Saksan päätöstä ydinvoimasta eroon hankkiutumiseksi on kyseenalaistettu Venäjän sotatoimien myötä. Saksa ei kuitenkaan ole antanut ymmärtää harkitsevansa samanlaista ratkaisua kuin mistä Belgia nyt ilmoitti.

Voimaloiden omistaja penseänä

Energian hinnat ovat nousseet eurooppalaisille jyrkästi sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Venäjä tuottaa esimerkiksi 40 prosenttia Euroopan käyttämästä kaasusta.

EU-johtajat tapaavat alkavalla viikolla sopiakseen uusista hätätoimenpiteistä kuluttajien ja yritysten iskujen lieventämiseksi.

Belgian osalta strategian muutosta vaikeuttaa se, että maan hallituksen on neuvoteltava Belgian ydinvoimaloiden omistajan, ranskalaisen energiajätti Engien , kanssa uuden suunnitelman kustannuksista ja toimituksesta.

Engie oli aiemmin ilmoittanut, että Belgian hallituksen on liian myöhäistä muuttaa mieltään ydinvoimaloiden käyttöiästä.