Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työllisyys koheni edelleen helmikuussa – Ukrainan sodan vaikutukset eivät vielä näy

Työllisyys koheni edelleen helmikuussa, kertoo Tilastokeskus . Työllisiä oli 89 000 enemmän kuin vuotta aiemmin, ja työllisyyden trendiluku nousi 74 prosenttiin samalla, kun työttömyyden trendiluku laski 6,8 prosenttiin.

Työllisiä miehiä oli 43 000 enemmän ja naisia 46 000 enemmän kuin viime vuoden helmikuussa.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist ei usko, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan tulee heikentämään Suomen työllisyyttä merkittävästi.

– Sota tulee heikentämään työllisyysnäkymiä vain maltillisesti, ja lähtötilanne on erinomainen, Appelqvist tviittasi .

Appelqvist huomautti, että työllisyyden trendi ylittää jo selvästi koronakriisin alkua edeltäneen tason ja on vertailukelpoisen mittaushistorian korkein. Vastaavia lukemia ei ole mitattu 2000-luvulla.

Samalla työvoiman kysyntä on jatkunut voimakkaana ja uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin helmikuussa 122 000. Appelqvistin mukaan riskiä stagflaatiosta, eli vaisun talouskasvun ja korkean työttömyyden yhdistelmää, ei ole näkyvissä.

– Inflaation kiihtymisen ja kasvun hidastumisen osalta kriteerit todennäköisesti täyttyvät, mutta työllisyyskehitys on juuri nyt niin hyvää, että puhe stagflaatiosta on ennenaikaista. Merkittävämpi ongelma Suomelle on edelleen työvoiman saatavuus, Appelqvist kirjoittaa katsauksessaan .

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki piti myös tuoreita tilastolukemia vahvoina. Monet yritykset kokevat jo pulaa osaavasta työvoimasta. Kuoppamäki ennakoi kuitenkin, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan voi heikentää talouskehitystä aiheuttaen lomautuksia ja mahdollisesti irtisanomisia.

– Työmarkkinan vahvuus ja avointien työpaikkojen runsas määrä helpottavat sopeutumista näihin vaikutuksiin. Kotitalouksien suurin uhka ei tänä vuonna todennäköisesti ole suurtyöttömyys vaan korkea inflaatio, Kuoppamäki kirjoittaa.

Työttömäksi ilmoittautuneita 62 000 vähemmän

Työ- ja elinkeinotoimistoissa ja kuntakokeiluissa oli helmikuun lopussa kaikkiaan 266 000 työttömäksi työnhakijaksi tilastoitua. Määrä oli 62 000 pienempi kuin viime vuoden helmikuussa.

Työttömyys laski helmikuussa edellisestä vuodesta eniten Pohjanmaalla, Pirkanmaalla, Lapissa ja Satakunnassa.

Yleinen työttömyyskassa YTK, joka on yli puolen miljoonan jäsenistöllä Suomen suurin, kertoi, että sen jäsenistä työttömiä oli helmikuussa 7,7 prosenttia. Viime vuoden helmikuussa luku oli ollut 10,9 prosenttia.

– Työttömyys on nyt samaa luokkaa kuin alkuvuodesta 2020 ennen koronakriisin talousvaikutuksia. On huomattava, että helmikuun työttömyysluvuissa Ukrainan sota ei vielä näy, sanoi YTK:n toimitusjohtaja Auli Hänninen tiedotteessa.