Amerikkalaisasiantuntija: "Miksi länsi ei voi myöntää suoraan, että Ukraina on voitolla?" – Suomikin sai kehut

Amerikkalaisprofessori Eliot A. Cohen ihmettelee kirjoituksessaan, miksi länsi ei uskalla puhua suoraan Ukrainan saavutuksista Venäjän sotatoimia vastaan.

Cohen kirjoittaa maanantaina The Atlantic -lehdessä julkaistussa artikkelissa, että monet analyytikot arvioivat Venäjän hyökkäyksen Ukrainassa olevan pysäytetty ja sodan olevan umpikujassa.

– Todennäköisempi totuus on, että ukrainalaiset ovat voitolla, Cohen arvioi suoraviivaisesti.

Johns Hopkinsin yliopiston professorina toimivan Cohenin mukaan Ukrainan armeija on osoittautunut motivoituneeksi ja hyvin johdetuksi. Hän myös kehuu ukrainalaisia taktisesti taitaviksi esimerkiksi sen osalta, että Ukrainan sotajoukot ovat kevyen jalkaväen panssarintorjunta-aseilla, droneilla ja tykistötulella voittaneet toistuvasti paljon itseään isompia venäläisiä sotilasjoukkoja.

Cohenin mukaan lännen suurin este menestyksen, myös Ukrainan sotatoimien onnistumisen, hyväksymiselle on lopulta se, että lännessä on totuttu viimeisen 20 vuoden aikana ajattelemaan, että oma puoli olisi tehoton tai epäpätevä.

– On aika päästä tästä ajatuksesta eroon ja huomioida ne tosiasiat, jotka näemme.

Yhdysvaltain ulkoministeriön neuvonantajana aiemmin toiminut Cohen listaa kirjoituksessaan useita todisteita Ukrainan vahvuudesta sodassa: Venäjä on epäonnistunut laajasti ilmahyökkäyksissään, se ei ole kyennyt tuhoamaan Ukrainan ilmavoimia ja ilmapuolustusjärjestelmää ja se on joutunut seisottamaan joukkojaan pitkään lähellä Kiovaa kymmenien kilometrien jonossa. Cohen myös muistuttaa Venäjän kärsimistä rajuista miehistötappioista.

Cohenin mukaan Venäjä on sitonut taisteluihin merkittävän määrän miehistövoimistaan, eikä hän usko, että niiden lisäksi Venäjällä olisi paljonkaan mistä ammentaa lisää, ainakaan osaavaa miehistöä.

– Venäjän reserveillä ei ole juurikaan koulutusta, toisin kuin Yhdysvaltain kansalliskaartilla tai suomalaisilla reserviläisillä. Putin on luvannut, että seuraavaa varusmiesaaltoa ei lähetetä, vaikka tuskin hän lupaustaan pitää.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut