Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU-komissio ehdottaa lisätukea maanviljelijöille kulujen kasvun vuoksi

Euroopan komissio antaa jäsenmaille mahdollisuuden tarjota lisää valtiontukea maanviljelijöille, lannoitetuottajille ja kalastusalan toimijoille tilapäisen kriisijärjestelyn kautta.

Maanviljely- ja kalastusalan tuki olisi komission mukaan enintään 35 000 euroa yritystä kohden. Tarkoituksena on auttaa maanviljelijöitä, jotka kärsivät kulujen merkittävästä kasvusta.

Ukrainan sodan luoman epävarmuuden lisäksi maanviljelijöiden kuluja lisää esimerkiksi kallistunut energian hinta.

EU on ilmoittanut myös muista valtiontukisääntöjen joustoista, jotta Ukrainan sodasta ja sotaan liittyvistä pakotteista kärsiviä yrityksiä pystyttäisiin tukemaan. Muiden alojen yritysten kohdalla kriisin vuoksi annettava valtiontuki voisi olla enintään 400 000 euroa yritystä kohden.

Komission mukaan kriisijärjestely on voimassa vuoden loppuun asti.

Kesantomailla viljely sallitaan väliaikaisesti

EU-komissio esitteli keskiviikkona joukon toimia, joilla unioni pyrkii takaamaan ruokaturvan Ukrainan sodan aikana. Ukraina on merkittävä maatalousmaa, joten sodan vaikutukset näkyvät myös maan rajojen ulkopuolella.

Komission mukaan Eurooppaa ei uhkaa pula ruoan saatavuudesta. Huolena kuitenkin on ruoan hinnan voimakas nousu, joka voi aiheuttaa ongelmia etenkin pienituloisten arkeen.

Ruokaturvan takaamiseksi EU-komissio esittää muun muassa, että unionissa sallitaan väliaikaisesti ravinto- ja rehukasvien viljely kesantomailla sekä säilytetään viljelijöille maksettava täysi viherryttämistuki.

Komissio on hyväksynyt myös 500 miljoonan euron tukipaketin eniten sodasta kärsineiden viljelijöiden tukemiseksi.

Ruoan kohtuullisten hintojen varmistamiseksi komissio huomauttaa, että jäsenmaat voivat käyttää alennettuja arvonlisäverokantoja.

Suomessa valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) on kertonut jo aiemmin, että hallitus on lisäämässä tukea kotimaiselle ruoantuotannolle noin 300 miljoonalla eurolla.

Von der Leyen haluaa laivat liikkeelle

Vaikka ruokapula ei uhkaa Eurooppaa, tilanne on huolestuttava esimerkiksi Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä, jotka ovat huomattavan riippuvaisia tuontiviljasta.

EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan EU aikoo suunnata 2,5 miljardia euroa vuoteen 2024 mennessä auttamaan alueita, jotka kärsivät ruokapulasta eniten.

Von der Leyenin mukaan Venäjä on estänyt satojen viljaa kuljettavien alusten kulun Mustallamerellä.

– Vetoan (presidentti Vladimir) Putiniin näiden alusten liikkeelle pääsemiseksi, von der Leyen kommentoi Twitterissä.

Komission arvion mukaan Venäjä vaikuttaa tahallisesti pyrkivän tuhoamaan Ukrainan ruokavarastoja ja ruoantuotantoa, millä on vaikutusta maailmanlaajuisesti.

Energiasta keskustellaan huippukokouksessa

Komissio esitteli keskiviikkona myös ideoita EU:n energiatilanteen parantamiseksi, sillä keskustelua energiasta käydään torstaina alkavassa EU-maiden johtajien huippukokouksessa.

Komissio esitteli laajemman suunnitelmansa asiasta jo aiemmin tässä kuussa. Keskiviikkona komissio antoi varsinaisen lainsäädäntöehdotuksen suunnitelmassa mainitusta kaasuvarastointivaatimuksesta.

Komissio esittää, että EU:n alueella toimivat maanalaiset kaasuvarastot velvoitettaisiin täyttämään varastonsa vähintään 80-prosenttisesti tämän vuoden marraskuuhun mennessä. Seuraavina vuosina vaatimus olisi 90 prosenttia ennen lokakuussa alkavaa lämmityskautta.

Komissio esittää myös, että kaasuvarastot ovat kriittistä infrastruktuuria, joiden haltijoilta tulisi edellyttää pakollista sertifiointia.

Lisäksi komissio on valmis perustamaan työryhmän kaasun yhteishankintoja varten.

----

Juttua on korjattu klo 21.31: Maanviljely- ja kalastusalan tuki olisi enintään 35 000 euroa yritystä kohden. Aiemman version mukaan 35 000 euroa yritystä kohden.