EU-maat pyrkivät irrottautumaan venäläisestä tuontienergiasta muun muassa ryhtymällä maakaasun yhteishankintoihin. Perjantai-iltana päättyneessä huippukokouksessaan EU-maiden johtajat tukivat ajatusta siitä, että komissio voisi koordinoida jäsenmaiden yhteisiä kaasuhankintoja.
Yhteishankintoja sovellettiin koronapandemian aikana rokoteostoihin. Nyt kaavailtuihin kaasuhankintoihin osallistuminen olisi vapaaehtoista.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) pitää yhteishankintoja järkevänä askeleena. Hänen mukaansa Suomi tulee arvioimaan tarkasti, käytetäänkö mahdollisuutta osallistua yhteishankintoihin.
Brysselissä pidetyssä huippukokouksessa otettiin askelia venäläisenergiasta irtautumiseksi, mutta ei vielä päätetty varsinaisista energian tuontikielloista.
Venäjän hyökättyä Ukrainaan EU on asettanut lukuisia pakotteita Venäjää vastaan. Energian tuontirajoituksia on julkisessa keskustelussa mallailtu yhdeksi seuraavista mahdollisista askeleista, joilla Venäjään pystyttäisiin vaikuttamaan.
Marinin mukaan Suomi olisi valmis ulottamaan pakotteet energiaan. Huippukokouksessa keskusteltiin niin öljystä, kaasusta kuin kivihiilestä, kun pakotteiden laajentaminen oli esillä.
– Jäsenmaiden tilanteet ovat erilaisia ja ymmärrettävästi tämä vaatii myös paljon investointeja, paljon työtä, jotta myös käytännössä on mahdollista nämä ostot Venäjältä lopettaa, Marin kommentoi kokouksen jälkeen.
Marin pitää mahdollisena, että tuontikielloista linjataan myöhemmin, vaikka nyt keskityttiin muihin toimiin.
Pakotteita pyritään vahvistamaan tässä vaiheessa estämällä aiemmin asetettujen pakotteiden kiertäminen. Marinin mukaan EU-komissiolta odotetaan ehdotuksia porsaanreikien tilkitsemisestä jo lähiaikoina.
Yksityiskohdissa riittää työstämistä
Kaksipäiväisessä huippukokouksessa perjantai oli varattu kokonaisuudessaan energiakeskustelulle, ja johtajat päätyivätkin neuvottelemaan aiheesta antaumuksella. Kokous päättyi lopulta illalla puoli yhdeksältä Suomen aikaa.
Venäläisenergiasta irtautuminen ei ole helppo tehtävä, koska osa jäsenmaista on varsin riippuvaisia esimerkiksi venäläisestä maakaasusta.
Pääministeri Marin kertoo olevansa kokonaisuudessaan tyytyväinen huippukokouksen tulokseen. Hän kuitenkin arvioi, että moni yksityiskohtaisista kysymyksistä vaatii vielä jatkotyöstöä ja komissio tulee tätä työtä tekemään.
Riippuvuutta venäläisenergiasta vähennetään suuntaamalla energiaostoja muihin maihin sekä vahvistamalla EU:n energiaomavaraisuutta.
Espanjalle ja Portugalille tarjottu erityisjärjestelyä
Tuontienergian lisäksi pöydällä oli kysymys pilviin kohonneesta energian hinnasta. Osa jäsenmaista on vaatinut EU:lta hintakattoa, koska sähkön hinnat ovat kohonneet pilviin ja sähkön hinta määräytyy pitkälti maakaasun mukaan.
Etunenässä hintakattoa vaatimassa on ollut Espanja. Vaatimuksiin vastattiin tarjoamalla Iberian niemimaalle erityisjärjestelyä, jolla Espanja ja Portugali voivat puuttua sähkönhintoihin.
EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan erityisjärjestelyn tarjoaminen oli mahdollista, koska Iberian niemimaan energiatilanne on jo valmiiksi erityinen ja alueelta on vain vähän siirtoyhteyksiä muualle Eurooppaan.
Marinin ei tyrmännyt tällaista ajatusta väliaikaisesta hintakatosta, mutta korosti, että vaikutukset on arvioitava tarkkaan.
– Meidän on syytä tarkastella kaikkia keinoja, suhtautua avoimesti kaikkiin keinoihin, joilla me voimme energian hintaa tässä akuutissa tilanteessa saada alaspäin, Marin sanoi.
Von der Leyenin mukaan komissio tekee vielä toukokuussa ehdotuksia vaihtoehdoista, joilla sähkön hinnan määräytyminen voitaisiin erottaa kaasusta.
Lisäksi komissio antoi jo aiemmin tällä viikolla lainsäädäntöehdotuksen kaasuvarastointivaatimuksesta. Komissio esitti, että EU:n alueella toimivat maanalaiset kaasuvarastot velvoitettaisiin täyttämään varastonsa vähintään 80-prosenttisesti tämän vuoden marraskuuhun mennessä. Seuraavina vuosina vaatimus olisi 90 prosenttia ennen lokakuussa alkavaa lämmityskautta.
Yhdysvallat lupailee lisää LNG:tä
Venäläisestä maakaasusta irtautumiseksi EU on myös haalimassa käyttöönsä lisää nestemäistä maakaasua (LNG).
Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden ilmoitti perjantaina Yhdysvaltojen pyrkivän kumppaneineen varmistamaan, että EU:hun toimitetaan tänä vuonna vähintään 15 miljardia kuutiometriä lisää nestemäistä maakaasua (LNG), jotta riippuvuutta venäläisestä kaasusta voidaan vähentää.
– Tiedän, että venäläisestä kaasusta luopumisella on hintansa Euroopalle, mutta se ei ole ainoastaan moraalisesta näkökulmasta oikea askel vaan myös vahvistaa strategista perustaamme, Biden sanoi lausunnossaan Yhdysvaltojen edustustossa Brysselissä.
Osana yhteistä suunnitelmaa EU-komissio ja EU-jäsenmaat toimivat sen eteen, että yhdysvaltalaiselle LNG:lle olisi lisää kysyntää EU:ssa noin 50 miljardia kuutiometriä vuodessa ainakin vuoteen 2030 asti.
Uutistoimisto AFP:n mukaan Venäjä toimittaa nykyisellään EU:hun noin 150 miljardia kuutiometriä maakaasua vuodessa.