Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Afganistanilaiset naiset protestoivat tyttöjen koulutuksen puolesta Kabulissa

Muutamat kymmenet afganistanilaiset naiset ja tytöt ovat vaatineet oikeutta koulunkäyntiin Kabulissa tänään pidetyssä protestissa.

– Avatkaa koulut!, vaativat protestoijat, joista osa kantoi koulukirjoja mukaan. Protesti kuitenkin päätyi nopeasti, kun valtaapitävän ääriliike Talebanin edustajia saapui paikalle.

Taleban avasi toisen asteen koulut – muun muassa lukiot – tytöille tällä viikolla, mutta koulut suljettiin uudelleen vain muutaman tunnin aukiolon jälkeen. Liike ei antanut mitään perusteluita sulkemiselle.

Taleban nousi uudelleen valtaan Afganistanissa elokuussa länsijoukkojen vetäytymisen jälkeen. Tuolloin kaikki koulut suljettiin koronapandemiaan vedoten. Kun koulut avattiin uudelleen kahta kuukautta myöhemmin, niihin pääsivät vain pojat ja nuoremmat tytöt.

Naisten elämää on rajoitettu merkittävästi Afganistanissa Talebanin vallan alla siitä huolimatta, että Taleban lupasi "pehmeämpää" hallintotapaa verrattuna edelliseen valtakauteensa 1990-luvun lopulla.

Naiset ovat järjestäneet protesteja muun muassa koulunkäynti- ja työnteko-oikeutensa puolesta, mutta Taleban on tukahduttanut ne. Lauantaina järjestetty protesti olikin ensimmäinen useisiin kuukausiin.

Länsi tuomitsi päätöksen

Yhdysvaltain, Britannian, Kanadan, Ranskan, Italian ja Norjan ulkoministerit sekä EU:n ulkoasioiden korkea edustaja julkaisivat koulujen sulkemisen jälkeen yhteisen lausunnon, jossa tuomittiin päätös ja vaadittiin äärijärjestöä kumoamaan määräys. Lausunnon mukaan Talebanin päätös vahingoittaa sen pyrkimyksiä saavuttaa kansainvälisesti tunnustettu asema Afganistanin hallintona.

Tyttöjen pääsy kouluun on ollut länsimaiden keskeinen ehto sille, että maahan toimitetaan ulkomaista apua.

– Talebanin toimet ovat ristiriidassa sen julkisille vakuutuksille Afganistanin kansalle ja kansainväliselle yhteisölle, länsimaat sanoivat tiedotteessaan.