Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Bellingcat: Roman Abramovitsh ja kaksi muuta saivat myrkytysoireita osallistuttuaan Venäjän ja Ukrainan aseleponeuvotteluihin

Kolme ihmistä, heidän joukossaan venäläisoligarkki Roman Abramovitsh, sai myrkytysoireita osallistuttuaan Venäjän ja Ukrainan aseleponeuvotteluihin aikaisemmin tässä kuussa, kertoo tutkivien journalistien sivusto Bellingcat Twitterissä.

Oireet olivat sellaisia, joita tyypillisesti esiintyy kemiallisten aseiden altistuksen yhteydessä.

Abramovitshin edustaja vahvisti myöhemmin yleisradioyhtiö BBC :lle Bellingcatin tiedon myrkytysepäilyistä.

Kolmikkoon kuuluivat Abramovitsh, toinen venäläinen liikemies ja ukrainalainen kansanedustaja Rustem Umerov. Neuvottelut alkoivat iltapäivällä 3. päivä kuluvaa kuuta ja kestivät aina iltakymmeneen saakka.

Kolmikon oireet alkoivat heidän palattuaan majapaikkaansa Kiovassa. Ihon ja silmien ärsytys sekä pistävä päänsärky jatkuivat seuraavaan aamuun asti. Kaikilla oli samanlaisia oireita.

Seuraavana päivänä neuvotteluryhmä ajoi Kiovasta Lvivin kautta Puolaan ja jatkoi sieltä edelleen Istanbuliin jatkaakseen epävirallisia neuvotteluja venäläisten kanssa. Bellingcatia pyydettiin mukaan, jotta se auttaisi saamaan yhteyden kemiallisten aseiden asiantuntijoihin.

Myös Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tapasi Abramovitshin, mutta ei saanut oireita.

Myrkytyksen aiheuttajaa vaikea päätellä

Wall Street Journalin lähteistään hankkimien tietojen mukaan myrkytysyrityksen takana olisivat voineet olla aseleponeuvottelujen sabotoimista halajavat piirit Moskovassa.

Abramovitshin hyvin tuntevan lähteen mukaan on kuitenkin epäselvää, ketkä tarkalleen mahdollisen myrkytysyrityksen takana voisivat olla. Pelkkien oireiden perusteella on niin ikään vaikea päätellä, aiheuttiko ne biologinen vai kemiallinen yhdiste, vai oliko kyseessä jonkinlainen sähkömagneettinen säteilyisku.

– Ei ollut tarkoituskaan tappaa, kyseessä oli ainoastaan varoitus, sanoi Bellingcatiin kuuluva Christo Grozev lehdelle.

Kolmikon kaikki jäsenet olivat syöneet ainoastaan suklaata ja juoneet vettä.

Venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi myrkytettiin elokuun lopussa vuonna 2020 novitshok-hermomyrkyllä, kun hän oli palaamassa Tomskista Moskovaan. Navalnyi selvisi myrkytyksestä, mutta hänet vangittiin heti kun hän palasi Venäjälle Saksasta, missä hän sai hoitoa myrkytykseensä.

Maaliskuussa 2018 entinen venäläisvakoilija Sergei Skripal ja hänen tyttärensä myrkytettiin novitshokilla Salisburyssä Britanniassa. He selvisivät, mutta samassa yhteydessä myrkylle altistunut nainen kuoli. Myös kolme poliisia sai myrkytysoireita.