Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Stora Enso aikoo myydä paperitehtaitaan – Anjalan tehtaan myynnin myötä yhtiö lopettaa paperintuotannon kokonaan Suomessa

Stora Enso suunnittelee Kouvolassa sijaitsevan Anjalan tehtaan ja kolmen muun paperitehtaansa myymistä. Kouvolassa sijaitsevan Anjalan tehtaan myynti merkitsee sitä, että Stora Enso lopettaa näin kokonaan paperintuotantonsa Suomessa. Muut myytävät tehtaat sijaitsevat Ruotsissa ja Saksassa.

– Myymällä valtaosan paperiyksiköistämme voimme keskittyä entistä enemmän strategisiin kasvualueisiimme, joita ovat pakkaukset, rakennusratkaisut ja biomateriaali-innovaatiot, perustelee toimitusjohtaja Annica Bresky tiedotteessa.

Anjalan paperitehtaan lisäksi myyntiin menevät Hylten ja Nymöllan laitokset Ruotsissa sekä Maxaun tehdas Saksassa. Paperitehtaista ainoastaan Langerbruggen tehdas Belgiassa säilyy edelleen Stora Enson omistuksessa.

Stora Enso ei pidä paperia enää strategisena kasvualueena. Yhtiö on muuntanut tai muuntamassa paperikoneita kartonkituotantoon muun muassa Oulussa ja Varkaudessa. Veitsiluodon paperitehdas Kemissä sekä Kvarnsvedenin tehdas Ruotsissa suljettiin viime vuonna.

Saksalaisen Sachsenin paperitehtaan Stora Enso myi vajaa vuosi sitten.

Yhdessä tai erillisinä kauppoina

Stora Enson mukaan myyntiin menevät tehtaat ovat korkealaatuisia paperin ja sellun tuotantolaitoksia, joilla on vahva infrastruktuuri sekä ammattitaitoinen ja kokenut henkilöstö.

– Arvioidessamme mahdollisia myyntivaihtoehtoja etsimme uutta omistajaa, joka tarjoaa vastuullisen ja pitkäaikaisen tulevaisuuden yksiköillemme ja siellä työskenteleville ihmisille, Bresky kertoo.

Stora Enson neljä tuotantolaitosta on tarkoitus myydä yhdessä tai erillisinä kauppoina. Stora Enso ei ole sitoutunut määräaikaan, johon mennessä myyntiprosessi olisi saatettava päätökseen.

Käynnistetyllä myyntiprosessilla ei ole välitöntä vaikutusta Stora Enson paperitehtaiden toimintaan, vaan asiakkaiden palvelu jatkuu ennallaan.

Yhtiön paperiyksikkö työllistää tällä hetkellä yhteensä noin 2 200 työntekijää. Viime vuonna divisioonan liikevaihto oli noin 1,7 miljardia euroa.

Anjalan tehtaan historia juontuu 150 vuoden taakse

Stora Enson edeltäjäyhtiö Enso Gutzeit aloitti paperintuotannon 1930-luvulla. Ensimmäinen suuri tehdas oli kuitenkin Summan tehdas Haminassa, joka aloitti toimintansa vuonna 1956.

– 1950-luvun puolivälistä 2000-luvun alkuun paperinvalmistus oli suurta, kertoo Stora Enson viestintäjohtaja Satu Härkönen.

Anjalan tehtaan historia juontaa juurensa 150 vuoden taakse. Enso Gutzeit osti tehtaan vuonna 1993 pilkottavaksi joutuneelta monialayhtiö Tampellalta .

Enso Gutzeit hankki muutenkin paperitehtaita muilta yhtiöiltä. Ahlströmin Varkauden paperitehdas siirtyi yhtiön omistukseen vuonna 1986. Paperinvalmistus alkoi Varkaudessa vuonna 1921.

Gutzeit aloitti toimintansa Suomessa perustamalla Kotkaan sahan vuonna 1872. Seuraavaksi rakennettiin sellutehtaita ja kartonkitehtaita.

Härkönen sanoo, että Stora Enso on nyt tavallaan palannut 1920-luvun strategian ytimeen, kun kartongit, puutuotteet ja biomateriaalit ovat nousseet jälleen keskiöön.

Suurista yhtiöistä ainoastaan UPM jatkaa painopapereiden tuotantoa

Stora Enson Imatran tehtaat ovat keskittyneet kartongin tuotantoon. Kartonkia tuotetaan myös Inkeroisissa Kouvolassa sekä Heinolassa. Sellutehtaita on Imatran, Oulun ja Varkauden lisäksi Sunilassa Kotkassa ja Uimaharjussa Joensuussa.

Suurista suomalaisista metsäyhtiöistä ainoastaan UPM jatkaa painopaperien tuotantoa. Metsä Group on luopunut painopapereista jo ajat sitten ja keskittyy kartonkiin, biotuotteisiin, puutuotteisiin sekä pehmopapereihin.

Suomessa sijaitsee edelleen eteläafrikkalaisen Sappin suuri paperitehdas Kirkniemessä Lohjalla.