Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään tuomionsa Päivi Räsäsen jutussa – syyttäjä vaatii sakkorangaistusta kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään tuomionsa kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) niin sanotussa Raamattu-jutussa. Syyttäjän mukaan Räsänen on solvannut homoseksuaaleja.

Räsästä syytetään kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Syyttäjä on vaatinut hänelle rangaistukseksi 120 päiväsakkoa.

Syytteet koskevat kolmea eri Räsäsen lausumaa. Niistä ensimmäinen on Suomen Luther-säätiön sivuilla vuonna 2004 julkaistu kirjoitus, toinen Räsäsen hänen omissa sosiaalisen median kanavissaan jakama viesti vuonna 2019 ja kolmas toimittaja Ruben Stillerin radio-ohjelmassa Ylellä esitetyt kannanotot samana vuonna.

Syyttäjät vaativat lisäksi Räsäsen syytteisiin liittyvän kirjoituksen poistoa Suomen Luther-säätiön verkkosivuilta kuten myös sosiaalisessa mediassa jaetun verkkoviestin poistoa.

Syyttäjät vaativat myös Yleä poistamaan lainvastaisiksi katsomiaan osia radio-ohjelmasta, jossa Räsänen oli vierailulla.

Räsänen on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.

Räsäsen mukaan teot ovat syntisiä, ei ihminen

Syyttäjän mukaan esimerkiksi Räsäsen sosiaalisessa mediassa jakama viesti antoi ymmärtää, että on häpeällistä olla homoseksuaali.

Jakamassaan viestissä Räsänen kommentoi sitä, että evankelis-luterilainen kirkko oli Pride-tapahtuman virallinen kumppani. Räsänen kysyi viestissään, miten Raamattu sopii yhteen sen kanssa, että "häpeä ja synti nostetaan ylpeyden aiheeksi".

Räsänen on vedonnut oikeudenkäynnissä siihen, että ei kritisoi homoseksuaaleja tai kiistä heidän ihmisarvoaan, vaan hän kritisoi tekoja. Hänen mukaansa teot ovat syntisiä, ei ihminen.

Syyttäjä on painottanut, että asiassa ei ole kyse ajatusten estämisestä vaan siitä, miten käsityksiä ilmaistaan. Syyttäjän mukaan Raamatun tekstejä ei syytteessä tulkita lainvastaiseksi, vaan merkitykselliset oikeusseikat liittyvät Räsäsen viestiin ja siinä käytettyyn ilmaisuun homoseksuaalisuuden häpeällisyydestä.

Sakkoja vaaditaan myös kirjoituksen julkaisseelle Luther-säätiön asiamiehelle

Tammikuun lopussa alkanut oikeudenkäynti on välillä poukkoillut Raamatun tulkintaan ja uskon kysymyksiin. Esimerkiksi laamanni, oikeuden puheenjohtaja Tuomas Nurmi, joutui oikeudenkäynnin aikana puuttumaan keskusteluun toteamalla, että oikeussalissa tulkitaan Suomen lakia, ei Raamattua.

Myös Räsänen itse on sanonut joutuneensa ensimmäisessä oikeusistunnossa tilanteeseen, jossa syyttäjä kuulusteli häntä kristinuskon oppikysymyksistä. Hän sanoi joutuneensa alueelle, jossa hänen "uskonvakauttaan alettiin tutkimaan".

Kiihottamisesta kansanryhmää vastaan syytetään myös Räsäsen kirjoituksen julkaissutta Suomen Luther-säätiön asiamiestä ja hallituksen jäsentä Juhana Pohjolaa. Hänelle vaaditaan 60 päiväsakon suuruista rangaistusta.

Pohjolan puolustus on vedonnut siihen, että syyttäjän tulkinnan hyväksyminen johtaisi kristinuskon julkisen tunnustamisen kriminalisointiin.