Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaakkois-Suomen poliisilaitos irtisanoi poliisin äärioikeistolaisten näkemysten aiheuttaman luottamuspulan takia

Kaakkois-Suomen poliisilaitos on irtisanonut komisarion äärioikeistolaiseen ideologiaan liittyvien näkemysten aiheuttaman luottamuspulan takia. Poliisilaitos kertoi asiasta tiedotteessa.

Päällystöön kuuluva poliisimies työskenteli komisariona valvonta- ja hälytyssektorilla. Hänet on pidätetty virantoimituksesta irtisanomisajaksi.

Irtisanomiseen johtaneet syyt ovat tulleet ilmi laajemmassa poliisiin liittyvässä keskusrikospoliisin ja Syyttäjälaitoksen tutkinnassa, jossa on vuodesta 2020 alkaen ollut tutkittavana äärioikeistolaiseen ideologiaan liittyvää toimintaa poliisin henkilöstössä. Irtisanottu poliisi ei ollut kokonaisuudessa esitutkinnan kohteena.

Kaakkois-Suomen poliisilaitos kertoo aloittaneensa omat virkamiesoikeudelliset toimenpiteensä alkuvuodesta.

Poliisipäällikkö Ari Karvonen ei täsmennä STT:lle, millaisia asioita tai äärioikeistolaisen ideologian näkemyksiä irtisanotusta poliisista on tullut ilmi. Hän ei myöskään kerro, miten irtisanottu poliisi on noussut tutkinnassa esiin, vaikkei hän ole ollut esitutkinnan kohteena.

"Virkamiehestä johtuvan irtisanomisen perusteena tulee olla erityisen painavat syyt"

Poliisilaitos kertoo tiedotteessa, että keskeisimmäksi asiaksi päätöksenteossa nousi sen arviointi, voiko poliisilaitos työnantajana luottaa siihen, etteivät esiin tulleet seikat vaikuta viranhoitoon ja sen edellyttämään päätöksentekoon. Lisäksi arvioitiin sitä, mikä vaikutus näillä olisi poliisiin kohdistuvaan luottamukseen yleisesti.

– Loppujen lopuksi kyse on luottamuksesta ja soveltuvuudesta poliisin tehtäviin, sanoo poliisipäällikkö Karvonen tiedotteessa.

Tiedotteessa sanotaan, että merkittävän julkisen vallan käytön takia poliiseilla on käyttäytymisvelvollisuus, joka ulottuu myös vapaa-ajalle. Poliisin toiminnan on oltava kaikissa tilanteissa lainmukaista, ja poliisin tulee kunnioittaa perus- ja ihmisoikeuksia.

– Tällaisia virkamiesoikeudellisia päätöksiä ei tehdä kevyin perustein. Virkamiehestä johtuvan irtisanomisen perusteena tulee olla erityisen painavat syyt. Nyt tällaiset syyt ovat olemassa. Epäasiallisen toiminnan ja poliisin käyttäytymisvelvoitteita rikkovan toiminnan sivuuttaminen ei ole mahdollista, sanoo Karvonen tiedotteessa.