Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Unkarin vaalit voittanut Orban kutsui Ukrainan presidenttiä "vastustajaksi"

Unkarissa istuvan pääministerin Viktor Orbanin Fidesz-puolue voitti maan parlamenttivaalit vielä odotettuakin selvemmin.

Oikeistopuolue Fidesz oli saanut noin 53 prosenttia äänistä, kun äänistä oli laskettu 94 prosenttia. Äänisaalis riittää säilyttämään Fideszin kahden kolmasosan paikkaenemmistön parlamentissa. Valtapuoluetta vastaan perustettu kuuden puolueen vaaliliitto oli saanut 35 prosenttia äänistä.

– Otimme suuren voiton. Voitto on niin suuri, että se näkyy ehkä kuuhun ja varmasti Brysseliin, kertoi Orban julistautuessaan voittajaksi.

Unkarin pääministerinä jo 12 vuotta toiminut Orban jatkaa neljännelle kaudelleen.

– Meillä ei ole ollut koskaan näin monia vastustajia. Brysselin byrokraatit, kansainvälinen valtamedia ja viimeksi Ukrainan presidentti, Orban luetteli.

Ukrainan puolustustaistelua Venäjän hyökkäystä vastaan johtava presidentti Volodymyr Zelenskyi on aiemmin arvostellut Orbania nimeltä mainiten ja vaatinut Unkaria valitsemaan puolensa sodassa.

Äänestysprosentti vaaleissa oli noin 69 prosenttia, mikä on lähellä neljän vuoden takaisten vaalien ennätyslukemia.

Myös äärioikeistolainen Mi Hazank -puolue menestyi odotettua paremmin ja pääsi ensimmäistä kertaa parlamenttiin ylitettyään viiden prosentin äänikynnyksen.

Vaaleista odotettiin tiukempia

Orbania vastustamaan perustetun kuuden puolueen ennennäkemättömän vaaliliiton vuoksi vaaleista odotettiin tiukempaa.

Vaaliliiton johtaja, opposition pääministeriehdokas Peter Marki-Zay kuvaili aiemmin sunnuntaina äänestäessään opposition joutuvan käymään vaalitaistoa "epäreiluissa ja mahdottomissa olosuhteissa".

– Huolimatta lopputuloksesta vaalit eivät ole olleet vapaat, Marki-Zay sanoi viitaten opposition näkymättömyyteen Unkarin mediassa, joka on valtaosin Orbanin liittolaisten hallussa.

Hän kuvaili vaaleissa äänestäjien tekevän valinnan Putinin ja Euroopan väliltä.

Oikeistolaisen Jobbik-puolueen kansanedustaja Marton Gyongyosi väitti unkarilaismedialle vaalipäivänä tapahtuneen "väärinkäytöksiä".

– Tämä on otettava huomioon, kun puhutaan siitä, voiko vaalien tuloksia kunnioittaa, Gyongyosi kertoi.

Orban on vakuuttanut, että vaalit ovat olleet rehelliset.

Italian ja Ranskan laitaoikeistojohtajat Matteo Salvini ja Marine Le Pen kiirehtivät onnittelemaan Orbania vaalivoitosta. Ranskan presidentinvaalien ensimmäiseen kierrokseen valmistautuva Le Pen julkaisi sosiaalisessa mediassa kuvan itsestään kättelemässä Orbania.

– Kun kansa äänestää, kansa voittaa, kuului kuvateksti

Sunnuntaina käydyissä parlamenttivaaleissa kansainvälisiä vaalivalvojia oli enemmän kuin koskaan, yli 200. Suomesta paikalla olivat kansanedustajat Pia Kauma (kok.), Eeva-Johanna Eloranta (sd.) ja Tom Packalén (ps.).

Putin onnitteli Unkarin Orbania, toivoi yhteistyön jatkuvan

Venäjän presidentti Vladimir Putin on onnitellut Unkarin pääministeriä Orbania tämän Fidesz-puolueen voitosta eilisissä parlamenttivaaleissa. Kremlin tiedotteen mukaan Putin on luottavainen sen suhteen, että Unkarin ja Venäjän molempia hyödyttävä kumppanuusyhteistyö jatkuu huolimatta "vaikeasta kansainvälisestä tilanteesta".

Unkari ei ole estänyt EU:n pakotteita Venäjää vastaan, mutta maa ei muun muassa salli aseiden viemistä Ukrainaan alueensa kautta.