Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU-komissio esittää tuontikieltoa venäläiselle kivihiilelle – osa uusinta pakotepakettia

Euroopan komissio esittää tuontikieltoa venäläiselle kivihiilille. Kielto olisi osa uusinta pakotepakettia, josta päättäminen on jäsenmaiden vastuulla.

Komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan uusi pakotepaketti olisi kuusiosainen. Kivihiilen tuontikiellon lisäksi siihen sisältyisi venäläispankkeihin kohdistuvia toimia, EU-satamien sulkeminen venäläisiltä aluksilta, uusia vienti- ja tuontikieltoja sekä joukko muita kohdennettuja toimia.

Von der Leyenin mukaan kivihiilen tuontikielto vie yhden merkittävän tulonlähteen Venäjältä, sillä tuonti vastaa noin 4:ää miljardia euroa vuodessa.

Ennen tätä EU ei ole vielä puuttunut pakotteissaan venäläiseen tuontienergiaan. Kivihiilen lisäksi Venäjä myy Eurooppaan maakaasua ja öljyä.

Venäläisestä fossiilienergiasta irtautuminen on kuitenkin ollut vaikea kysymys, sillä osa EU-maista on varsin riippuvaisia venäläisenergiasta. Esimerkiksi 40 prosenttia unionin maakaasusta tulee tuontina Venäjältä.

Von der Leyenin mukaan nyt julkistettujen ehdotusten lisäksi komissio valmistelee lisätoimia, joihin sisältyisi myös öljyn tuontikielto.

Tiistaina ennen komission ehdotuksen julkistusta Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drian ehti kommentoida, että uusimpaan pakotepakettiin olisi sisältymässä sekä kivihiili että öljy.

– Ranska ja Saksa työskentelevät yhdessä määritelläkseen uuden paketin, johon öljyn ja kivihiilen on määrä sisältyä, Le Drian sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Painetta lisätään

Uusia pakotteita oli valmisteltu jo aiemmin, mutta paine niiden langettamiseen on kasvanut viime päivinä muun muassa Butshan kaupungista paljastuneiden hirmutekojen vuoksi.

EU-maiden suurlähettiläiden on määrä keskustella uusista pakotteista keskiviikkona Brysselissä.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan EU on asettanut neljä laajaa pakotepakettia Venäjää vastaan. Pakotteiden kohteina ovat olleet muun muassa venäläiset oligarkit, venäläispankit sekä erilaiset vientituotteet.

Pakotteilla pyritään luomaan painetta Venäjää vastaan niin, että sotatoimet saataisiin päätökseen.

Tiistaina puhunut von der Leyen korosti, että Venäjän johtoon kohdistetun kovan paineen ylläpitäminen on tärkeää tällä kriittisellä hetkellä.

Hänen mukaansa aiempien neljän pakotepaketin kouriintuntuvat vaikutukset ovat nähtävissä, ja Kremlin poliittinen sekä taloudellinen liikkumatila on kaventunut.

– Mutta selvästi (viimeaikaisten) tapahtumien valossa meidän on lisättävä painetta edelleen, von der Leyen sanoi .

Uusi paketti laajentaa ja terävöittää aiempia pakotteita. Von der Leyenin mukaan tavoitteena on iskeä yhä syvemmälle Venäjän talouteen.

Pakotteita aluksille ja pankeille

Komission ehdotuksessa EU-satamat sulkeutuisivat niin venäläisiltä aluksilta kuin venäläisten toimijoiden operoimilta aluksilta. Kieltoon sisältyisi tiettyjä poikkeuksia esimerkiksi maatalous- ja ruokatuotteiden osalta.

Lisäksi komissio ehdottaa myös kieltoa venäläisille ja valkovenäläisille maantiekuljetusyhtiöille.

– Tämä kielto rajoittaa radikaalisti venäläisen teollisuuden mahdollisuuksia hankkia keskeisiä tuotteita, von der Leyen sanoi.

Pankkien suhteen komissio ehdottaa täyttä transaktiokieltoa neljälle venäläispankille. Von der Leyenin mukaan näihin pankkeihin sisältyisi VTB , joka on Venäjän toiseksi suurin pankki.