Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kehysriihessä tehdyt ratkaisut Suomen turvallisuudelle tuleville vuosille ovat mittakaavaltaan reilun kahden miljardin luokkaa – hallitusviisikko esitteli päätöksiä tiedotustilaisuudessa

Hallitus neuvotteli tänään vuosien 2023–2026 julkisen talouden suunnitelmasta ja järjestää tiedotustilaisuuden. Tiedotustilaisuus esitettiin suorana Valtioneuvoston YouTube-kanavalla.

Riihelle oli varattu tiistai ja keskiviikko, joten se tuli päätökseensä ennakoitua nopeammin. Riihestä oli ennakoitu tänä vuonna sopuisaa, mistä myös lopputulos kertoo.

Valtioneuvoston linnassa pidettävässä tiedotustilaisuudessa paikalla olivat pääministeri Sanna Marin (sd.), valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.), oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.), ympäristöministeri Emma Kari (vihr.) ja opetusministeri Li Andersson (vas.).

Marin kertoi tilaisuuden ensimmäisessä puheenvuorossa, että hallitus on linjannut mittavista investoinneista sotilaalliseen maanpuolustukseen, rajaturvallisuuteen ja kyberturvallisuuteen. Riihessä tehtiin myös päätöksiä sosiaaliturvaetuuksien aikaistetusta indeksikorotuksesta. Hallitus toteuttaa viime keväänä linjatut 370 miljoonan euron säästöt. Hallitus löysi sovun tänään kehysriihessä tulevien vuosien julkisen talouden raameista.

Saarikko kertoi, että nyt tehdyt ratkaisut Suomen turvallisuudelle tuleville vuosille ovat mittakaavaltaan reilun kahden miljardin luokkaa. Saarikon mukaan 370 miljoonasta eurosta suurimmat pysyvät säästöt kohdistuvat liikenne- ja viestintäministeriöön, minkä lisäksi ulkoministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön kohteisiin kohdistuu useamman kymmenen miljoonan euron säästöt. 

Ylimääräinen indeksikorotus koskee muun muassa kansaneläkeindeksiin sidottuja sosiaaliturvaetuuksia, takuu- ja kansaneläkettä, työttömyysturvaetuuksia, perustoimeentulotukea ja opintorahaa, totesi opetusministeri Andersson.