Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Amnestyn tutkimus vahvistaa Venäjän teloittaneen siviilejä Ukrainassa

Amnesty Internationalin mukaan Venäjän sotilasjoukot ovat teloittaneet siviilejä Kiovan ympäristössä Ukrainassa. Ihmisoikeusjärjestö pohjaa torstaina julkistetun raporttinsa omien tutkijoidensa paikan päällä tekemiin silminnäkijähaastatteluihin.

Amnestyn pääsihteerin Agnes Callamardin mukaan venäläisten teot pitää tutkia todennäköisinä sotarikoksina.

Eräässä haastattelussa 46-vuotias nainen Bohdanivkan kylästä kertoo sotilaiden tunkeutuneen hänen kotiinsa ja pakottaneen koko perheen pannuhuoneeseen. Kun perheen isällä ei ollut antaa tupakkaa, venäläiset ampuivat häntä ensiksi käteen ja sitten päähän. Isä kuoli seuraavana aamuna tajuihinsa tulematta.

– Kun hän henkäisi viimeisen kerran, käännyin tyttäreni puoleen ja sanoin: isi taitaa olla kuollut, nainen kertoi.

Amnestyn haastattelema naapuri vahvisti venäläisten tunkeutuneen perheen taloon. Naapuri oli myös nähnyt perheenisän ruumiin pannuhuoneen nurkassa. Äiti ja 10-vuotias tytär pakenivat tapahtuman jälkeen kylästä, mutta 81-vuotias huonosti liikkuva anoppi jäi jälkeen.

Vanhemmat ammuttiin kadulle

Maaliskuun alussa 18-vuotias Kateryna Tkatshova näki vanhempiensa kanssa, kuinka Z-tunnuksin merkityt venäläistankit ajoivat kotikylän Vorzelin kaduille. Äiti Natalija ja isä Valeryi menivät kadulle, mutta käskivät tyttären pysyä kotona. Pian kuului laukauksia.

Kateryna meni tarkastamaan tilannetta. Hän näki äidin makaavan selällään toisella puolen katua ja isän selällään toisella laidalla.

– Seuraavana päivänä menin heidän luokseen. Isällä oli kuusi suuri reikää selässä, äidillä yksi pienempi reikä rinnassa, tytär kertoi.

Katerynan evakuoinnissa myöhemmin avustanut vapaaehtoinen vahvisti nähneensä tämän vanhempien ruumiit kadulla.

Siviileiden teloitusten, raiskausten ja muun pelottelun lisäksi haastatellut kertoivat Amnestylle olleensa vailla sähköä, vettä tai kaasua Venäjän hyökkäyksen alkupäivistä lähtien. Myös ruokaa oli erittäin niukasti.