Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäläismuseoihin matkalla olleiden taide-esineiden takavarikon purku voi edetä nopeastikin

Tullin valvontaosaston johtaja Sami Rakshit ei sulje pois mahdollisuutta siitä, että venäläismuseoihin matkalla olleiden taide-esineiden takavarikot purettaisiin jo viikonlopun aikana.

– En kuitenkaan lähde ennakoimaan tutkinnanjohtajan ratkaisua tässä asiassa, Rakshit sanoi STT:lle perjantaina.

Tulli takavarikoi aiemmin Venäjälle matkalla olleita taidekuljetuksia EU:n Venäjän-vastaisten pakotteiden vuoksi.

EU:n uusimmassa pakotepaketissa on päivitetty taide-esineitä koskevaa linjausta. EU-maille annetaan mahdollisuus myöntää poikkeuslupia taide-esineiden kuljetukseen museoiden välillä.

Uudet pakotteet ovat tulossa voimaan keskiyöllä.

Käytännössä asia etenee niin, että poikkeusluvasta päättäminen on ulkoministeriön vastuulla. Sen jälkeen Tulli harkitsee mahdollisen poikkeusluvan vaikutusta esitutkinnan kannalta.

– Harkitsee nimenomaan sitä, onko taide-esineitä edelleen tarve pitää takavarikossa todisteena esitutkinnan aikana vai ei, Rakshit sanoi.

Ulkoministeriö tiedotti perjantaina myöntävänsä luvan museoiden omistamien taide-esineiden palauttamiselle.

Tulli aikoo tiedottaa asiasta lisää sitten, kun pakoteasetus on tullut voimaan ja poikkeuslupa annettu.

Venäjä vaatinut pikaista palautusta

Venäjä on vaatinut Suomea pikaisesti palauttamaan takavarikoidut teokset. Maa myös kutsui torstaina Suomen Moskovan-suurlähettilään Antti Helanterän puhutteluun Venäjän ulkoministeriöön tapauksen vuoksi.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjän kulttuuriministeri Olga Ljubimova sanoi perjantaina, että takavarikoidut taide-esineet palaavat Venäjälle viikonlopun aikana.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kommentoi torstaina, että venäläismuseoista lainassa olleet taideteokset kuuluvat venäläismuseoille. Haaviston mukaan asia on pyritty ratkaisemaan mahdollisimman nopeasti.