Presidentti Sauli Niinistön mukaan Ukrainalle annettavassa raskaammassa aseavussa on dilemma. Yhtäältä on valtava tarve auttaa Ukrainaa ja saada Venäjä lopettamaan ihmisten tappaminen, toisaalta pitää pitää mielessä sodan leviämisen vaara esimerkiksi Nato-maiden puuttuessa tilanteeseen.
Niinistön mukaan tätä tasapainoa varmasti harkitaan huolella.
– Minusta olisi hyvä, että harkinnassa päädytään maksimaaliseen Ukrainan tukemiseen, Niinistö totesi.
Niinistö kommentoi asiaa yhteisessä lehdistötilaisuudessa Saksan liittopresidentin Frank-Walter Steinmeierin kanssa Helsingissä perjantaina. Steinmeier myönsi, ettei aseavun antaminen ole Saksalle helppo asia.
Niinistön mukaan presidentit olivat keskustelleet mahdollisuuksista rauhaan tai edes tulitaukoon Ukrainassa.
– Tilanne ei näytä valoisalta, on mitä ilmeisintä että sodankäynti edelleen jatkuu ja on vaikea nähdä sen päätepistettä, Niinistö arvioi.
Steinmeierin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin on yksin vastuussa brutaalista hyökkäyssodasta. Saksan ja Suomen virkaveljillä on Steinmeierin mukaan Putinille vain yksi viesti:
– Lopettakaa tämä mielettömyys.
Saksa on erittäin riippuvainen energiantuonnista Venäjältä, mutta Steinmeier vakuutti maan tekevän kaikkensa näiden riippuvuussuhteiden vähentämiseksi ja lopettamiseksi – hiilen lisäksi myös öljyn ja kaasun osalta.
Saksan turvallisuuspolitiikan käänne myönteistä
Niinistö totesi Steinmeierille, että Suomessa on koettu erittäin myönteisenä ja tärkeänä Saksan turvallisuuspolitiikassa tapahtuneet suuret käänteet. Ne voivat Niinistön mukaan aikanaan johtaa uuteen eurooppalaiseen turvallisuusajatteluun.
Steinmeier käytti nykytilanteesta saksankielistä termiä "zeitenwende", joka kääntyy suurin piirtein historian käännekohdaksi.
Steinmeier ja Niinistö olivat vaihtaneen ajatuksia myös vilkkaana käyvästä Suomen turvallisuuspoliittisesta keskustelusta. Steinmeier sanoi ymmärtävänsä, että rajanaapurin käymä hyökkäyssota huolestuttaa Suomessa. Hänen mukaansa Suomen mahdollinen Nato-päätös on täysin Suomen oma asia.
– Minkä ratkaisun sitten teettekin, voitte olla varmoja, että Saksa seisoo Suomen rinnalla, Steinmeier lupasi.
Presidenteiltä kysyttiin myös, aikovatko nämä vierailla Kiovassa kuten EU-komission Ursula von der Leyen perjantaina teki. Sekä Steinmeier että Niinistö totesivat olleensa kaupungissa aiemmin jo monesti.
– Olen käynyt useita puhelinkeskusteluja presidentti (Volodymyr) Zelenskyin kanssa. Kyllä varmasti pian tulee aika palata Kiovaan fyysisestikin, Niinistö sanoi.
Steinmeierin ja Niinistön lehdistötilaisuus loppui lyhyeen, kun presidentit kiirehtivät Presidentinlinnasta eduskuntaan kuuntelemaan Zelenskyin puhetta.