Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kymmeniä ihmisiä kuoli raketti-iskussa rautatieasemalle Kramatorskissa, uhreista ainakin viisi oli lapsia – Zelenskyi: "Pahuudella ei ole rajoja"

Ukrainassa kymmeniä ihmisiä kuoli perjantaina raketti- tai ohjusiskussa Kramatorskin rautatieasemalle maan itäosassa. Ukrainan perjantain alkuillan päivittyneiden tietojen mukaan mukaan kuolleita oli ainakin 50, joista viisi oli lapsia. Iskussa haavoittui satakunta ihmistä, monet vakavasti.

Ukrainan rautatieyhtiön mukaan asemalla oli tuhansia ihmisiä, kun sinne osui kaksi rakettia. Asemalla oli paikallisviranomaisten mukaan pääasiassa naisia ja lapsia.

Kramatorsk on kuulunut tärkeimpiin raideliikenteen solmukohtiin, joiden kautta siviilejä on yritetty saada pois Itä-Ukrainasta. Ukrainan paikallisviranomaiset olivat kertoneet ennalta, että kaupungin kautta evakuoidaan siviilejä.

Venäjä kiisti perjantaina iskeneensä asemalle ja väitti tietoja osallisuudestaan provokaatioksi.

Isku rautatieasemalle tuomittiin perjantaina laajasti. Muun muassa Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel syytti Twitterissä heti tuoreeltaan Venäjää kauhistuttavasta iskusta.

Myös Yhdysvaltain presidentti Joe Biden syytti Venäjää iskusta ja kuvaili sitä hirvittäväksi julmuudeksi. Ranskan ulkoministeri Jean-Yves Le Drianin mukaan isku voidaan nähdä rikoksena ihmisyyttä vastaan.

Myös EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell ja EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tuomitsivat iskun. Kaksikko saapui perjantaina vierailulle Ukrainaan, jossa he muun muassa vierailivat Butshan joukkohaudalla. Vierailun tarkoituksena oli osoittaa, että Ukrainalla on Euroopan horjumaton tuki.

EU tuomitsi heti

World Central Kitchen -kansalaisjärjestön edustaja Nathan Mook oli asemalla vain hetkeä ennen iskua. Mookin mukaan asema oli tupaten täynnä ihmisiä.

– Yksi työntekijöistämme sanoi nähneensä, miten Ukrainan ilmatorjunta osui yhteen kohti tulevista ammuksista. Ne olivat hänen mukaansa ohjuksia, Mook kertoi BBC:lle.

Mook kertoi nähneensä "kymmenittäin" uhreja palatessaan asemalle.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel syytti heti tuoreeltaan Venäjää "kauhistuttavasta" iskusta.

– On kauheaa nähdä, miten Venäjä on iskenyt yhdelle keskeisimmistä evakuointiasemista samalla kun se kiihdyttää hyökkäystään, Michel kirjoitti Twitterissä.

Myös EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell tuomitsi iskun erillisessä viestissään.

Venäjä kiisti iskeneensä asemalla ja väitti tietoja osallisuudestaan provokaatioksi.

Venäläisjoukot vetäytyneet lähes täysin Pohjois-Ukrainasta

Maan itäosassa venäläisjoukot ovat edenneet viime viikolla valtaamastaan Izjumin kaupungista kohti etelää. Ukrainalaiskaupunkien tulitus idässä on jatkunut raskaana, kertoo Britannian puolustusministeriö.

Sen sijaan Izjumista kaakkoon kohti Slavjanskia ja Barvinkovea etenevät venäläisjoukot on saatu torjuttua.

Ukrainan pohjoisosasta venäläisjoukot ovat nyt vetäytyneet lähes täysin Venäjälle ja Valko-Venäjälle. Ainakin osa näistä joukoista tullaan Britannian puolustusministeriön mukaan siirtämään Itä-Ukrainaan taistelemaan Donbassin alueella.

Joukot tarvitsevat kuitenkin runsaasti huoltoa, eivätkä ne ole taistelukunnossa vielä ainakaan viikkoon, puolustusministeriö arvioi.

Myös maan koillisosassa lähellä Venäjän rajaa sijaitsevan Sumyn alue on saatu kokonaan ukrainalaisten hallintaan, kertoi Ukrainan armeija. Viranomaiset varoittivat alueen asukkaita kuitenkin palaamasta sinne, koska venäläiset ovat miinoittaneet paikkoja eikä miinoja ole vielä raivattu.

Venäjä on vetänyt joukkojaan pois monilta alueilta kärsittyään raskaita tappioita. Tämän lisäksi se aikoo siirtää joukkojaan Itä-Ukrainaan.