Puolustusministeri Kaikkonen: Puolustusliittoa Ruotsin kanssa ei ole valmisteilla – puolustusyhteistyön tiivistämistä on pohdittu muilla tavoin

Suomella ei ole valmisteilla puolustusliittoa Ruotsin kanssa, sanoo puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.). Puolustusyhteistyön tiivistämistä Ruotsin kanssa on kuitenkin pohdittu Kaikkosen mukaan muilla tavoin.

Kaikkonen kommentoi asiaa medialle keskustan puoluevaltuuston kokouksen yhteydessä järjestetyn ulko- ja turvallisuuspoliittisen seminaarin jälkeen. Kommentit liittyvät siihen, että ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd.) sanoi Hufvudstadsbladetille, että Ruotsin puolustusministeri olisi ehdottanut suomalais-ruotsalaista puolustusliittoa vaihtoehtona maiden Nato-jäsenyydelle.

Tuomiojan mukaan Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist oli keskustellut ehdotuksesta myös Kaikkosen kanssa.

– Todennäköisesti tiivistämme tulevaisuudessa yhteistyötä Ruotsin kanssa, mutta puhutun kaltaista keskinäistä puolustusliittoa meillä ei kuitenkaan valmistelussa ole, hän sanoi.

Kaikkonen sanoi tavanneensa Hultqvistin lähes 60 kertaa vuosien varrella.

– Monenlaisia keskusteluja ja ajatuksenvaihtoja matkan varrella on ollut, mutta en lähde nyt sen tarkemmin näitä meidän keskinäisiä keskusteluja avaamaan, Kaikkonen sanoi.

Kaikkonen arvioi, että puolustusliitto Suomen ja Ruotsin välillä ei olisi verrannollinen Nato-jäsenyyteen, vaan kyse olisi useita pykäliä kevyemmästä ratkaisusta.

Hultqvist vaitonaisena

Hultqvist totesi ruotsalaismedialle, että Tuomiojan esille nostama puolustusliitto ei ole ollut esillä ruotsalaisten puolueiden kesken. Hän myös sanoi, että ei kommentoi luottamuksellisia keskusteluja.

Kaikkonen kuitenkin arvioi, ettei Tuomiojan ulostulo heikennä keskusteluyhteyttä Ruotsin kanssa.

– Meillä on hyvä keskusteluyhteys ja ollaan, jos nyt ei ihan päivittäin, niin ainakin viikoittain yhteydessä, Kaikkonen sanoi.

Kaikkonen myös sanoi kysyttäessä, ettei lähde kiusaantumaan Tuomiojan ulostulosta.

Tuomiojan mukaan ehdotus nousi esiin Naton noustua vahvaksi vaihtoehdoksi Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Hän sanoi, että suomalais-ruotsalaisen puolustusliiton ei tarvitsisi olla ikuinen vaihtoehto, vaan se voisi olla ratkaisu muutamaksi vuodeksi eteenpäin.

Tuomioja toivoi Suomen harkitsevan asiaa, mutta pelkää hallituksen tehneen jo päätöksensä Nato-jäsenyydestä.

Marin Ylellä: Ruotsi-yhteistyö ja Nato-jäsenyys eivät sulje toisiaan pois

Puolustusyhteistyö Ruotsin kanssa ja jäsenyys sotilasliitto Natossa eivät ole toisiaan poissulkevia vaihtoehtoja, arvioi pääministeri Sanna Marin (sd.)

Marin kommentoi Ylellä pääministerin haastattelutunnilla Erkki Tuomiojan, entisen ulkoministerin, kehotusta siitä, että Suomi harkitsisi puolustusliittoa Ruotsin kanssa vaihtoehtona Nato-jäsenyydelle.

Marin sanoi, että Suomi on tiivistänyt yhteistyötä sekä Ruotsin että Naton kanssa. Hän kuitenkin totesi, että Natoa vastaavaa puolustusliittoa ei ole. Marin nosti esille Euroopan unionin 42.7-artiklan, joka velvoittaa unionin muut jäsenmaat auttamaan, mikäli johonkin jäsenmaahan hyökätään. Sen sijaan Nato-mailla on yhteinen puolustussuunnittelu ja yhteisiä sotilasharjoituksia.

– Kun EU-pöydissä käydään turvallisuuspoliittista keskustelua, monesti näissä keskusteluissa korostuu Nato. Muut maat käyvät siellä keskustelua, ja Suomi ja Ruotsi eivät näihin keskusteluihin osallistu, koska emme ole Naton jäseniä, Marin sanoi.

"En usko yksimielisyyteen"

Tuomioja nosti Ruotsi-yhteistyön esille Hufvudstadsbladetin eilen julkaisemassa jutussa. Hän myös arvioi lehdelle, että Suomessa vallitsee sotahysteria, joka estää analyyttisen keskustelun turvallisuuspolitiikasta.

Marin kiisti tulkinnan. Hänen mukaansa eduskunnalle alkavalla viikolla annettavassa ulko- ja turvallisuuspoliittisen selonteon täydennyksessä on pyritty arvioimaan erilaisia vaikutuksia, joita Ukrainan sodalla on Euroopan turvallisuustilanteeseen.

Pääministeri sanoi, ettei lähde tuomariksi, joka moittisi kansanedustajia tai suitsisi heidän puheitaan. Hän kannusti kansanedustajia osallistumaan Suomen turvallisuuspolitiikkaa koskevaan keskusteluun.

– Mikäli keskustelua nyt suitsitaan, jos se nyt ei ole avointa ja jos nyt ei ole mahdollisuus näitä kysymyksiä ja näkökulmia esittää, niin nämä kaikki nousevat myöhemmin kummittelemaan. Eli juuri nyt on se keskustelun paikka.

Marin arvioi, että Tuomioja suhtautuu avoimesti erilaisiin ratkaisuihin ja peräänkuuluttaa, että erilaiset mahdollisuudet tulevat huomioiduksi.

Pääministerin mukaan Suomen pitää pyrkiä turvallisuuspoliittisessa päätöksessään mahdollisimman laajaan yksimielisyteen. Hän toivoi, että puolueet saavat mahdollisuuden prosessoida asiaa, jotta eduskuntaan saataisiin hyvin laaja tuki tehtävälle päätökselle.

Vaikka kaikki suomalaiset eivät olisi tuloksesta samaa mieltä, kaikkien pitäisi pystyä ainakin hyväksymään prosessi, jossa päätös tehtiin niin, että se oli avoin ja huomioi erilaiset vaihtoehdot.

– En usko yksimielisyteen, mutta aika lähelle sitä pitäisi pyrkiä, Marin sanoi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut