Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Inflaatio kiihtyi Yhdysvalloissa 8,5 prosenttiin, kyseessä kovin inflaatio yli neljäänkymmeneen vuoteen

Yhdysvalloissa inflaatio kiihtyi entisestään maaliskuussa, kertoo liittovaltion työministeriö. Kuluttajahinnat nousivat maaliskuussa 8,5 prosenttia vuoden takaisesta. Kyseessä on kovin inflaatio Yhdysvalloissa yli neljäänkymmeneen vuoteen.

Helmikuuhun verrattuna hinnat nousivat 1,2 prosenttia. Luku vastaa analyytikkojen ennusteita. Jos elintarvikkeiden ja energian hintojen nousu jätetään huomiotta, hinnat nousivat helmikuusta 0,3 prosenttia, mikä on ennakoitua vähemmän.

Kyseessä on ensimmäinen katsaus, jossa näkyvät täysimääräisesti Venäjän hyökkäyssodan ja lännen Venäjälle asettamien pakotteiden vaikutukset. Sota ja pakotteet ovat nostaneet energian ja ruuan hintaa maailmanlaajuisesti.

Puolet hintojen noususta johtuu bensiinistä

Bensiinin hinnan nousu aiheutti noin puolet kuluttajahintaindeksin kokonaiskasvusta Yhdysvalloissa. Bensiinin hinta nousi kuukaudessa 18,3 prosenttia. Energian kokonaishinta nousi helmikuusta 11 prosenttia.

Energian hinnan lisäksi inflaatiota kiihdyttivät ruuan ja asumisen nousseet kustannukset. Ruuan hinta nousi helmikuusta yhden prosentin.

Lentojen hinnat nousivat 10,7 prosenttia. Käytettyjen autojen hinnat sen sijaan laskivat 3,8 prosenttia.

Yhdysvaltojen pörssissä ei säikähdetty inflaatiovauhtia

Yhdysvaltojen arvopaperimarkkinoilla New Yorkin pörssi avautui tiistaina nousuun. Dow Jones -indeksi oli 0,4 prosentin nousussa. Analyytikkojen mukaan sijoittajat saattavat pitää maaliskuun inflaatiovauhtia merkkinä siitä, että kuluttajahintaindeksi olisi saavuttanut huippunsa.

– Katsaus ei ollut niin paha kuin on pelätty, mutta se ei todellakaan ollut hyvä, sanoo Briefing.com-sivuston analyytikko Patrick O'Hare.

Yhdysvaltojen keskuspankki Fed nosti maaliskuussa ohjauskorkoaan 0,25 prosenttiyksikön verran. Kyseessä oli ensimmäinen koronnosto korotusten sarjassa.

Sen jälkeen esimerkiksi Fedin pääjohtaja Jerome Powell on kertonut olevansa avoin 0,5 prosenttiyksikön koronnostoille. Koronnostoilla pyritään hillitsemään inflaatiota.