Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Medvedev: Venäjä ryhtyy toimiin Itämeren alueella, jos Suomi ja Ruotsi liittyvät Natoon

Venäjä on varoittanut Natoa siitä, että jos Suomi ja Ruotsi liittyvät puolustusliittoon, Venäjä ryhtyy toimiin Itämeren alueella. Aihetta kommentoi Venäjän entinen presidentti ja pääministeri Dmitri Medvedev, jonka lausunnosta kertoi uutistoimisto Reuters.

Reuters kertoo Medvedevin sanoneen, että Itämeren alueesta ei voi enää puhua ydinvapaana ja hän vaatii "tasapainon palauttamista" alueelle.

– Ennen tätä päivää Venäjällä ei ole ollut aikeita ryhtyä tällaisiin toimiin, Medvedev sanoi.

Hän toimii nykyään Venäjän turvallisuusneuvoston varapuheenjohtajana. Telegram-kanavallaan Medvedev sanoo, että Suomen ja Ruotsin mahdollisen Nato-jäsenyyden seurauksiin kuuluisivat lisäjoukot Suomen rajalla ja Venäjän laivaston lisääntynyt läsnäolo Suomenlahdella.

Venäjä on jo aiemmin useita kertoja ilmaissut suhtautuvansa kielteisesti Naton mahdolliseen laajenemiseen.

Liettuan pääministeri Ingrida Simonyte tyrmäsi Medvedevin kannanoton tyhjänpäiväisenä uhkailuna. Reutersin mukaan Simonyte sanoi, että Kaliningradin alue Itämeren rannalla on jo nykyisellään raskaasti aseistettu. Guardianin mukaan samoilla linjoilla on puolustusministeri Arvydas Anusauskas, joka kertoi uutistoimisto BNS:lle Kaliningradissa säilytetyn ydinaseita jo kauan ennen nykykriisiä.

– Ydinaseita on aina säilytetty Kaliningradissa. Kansainvälinen yhteisö ja alueen maat ovat tästä täysin tietoisia, puolustusministeri sanoi BNS:lle.

Tutkija HS:lle: "Tällaisia puheita esitetty Venäjällä vuosikausia"

Helsingin Sanomien haastattelema asiantuntija sanoo, että Suomessa ei pidä huolestua Medvedevin lausunnosta.

– Tällaisia puheita on esitetty Venäjällä vuosikausia. He katsovat tätä asiaa strategisen tasapainon kannalta. Jos Venäjä arvioi, että vastapuoli – tässä tapauksessa Nato – vahvistaa joukkojaan jollain alueella, he vahvistavat joukkoja itsekin. Joukkojen vahvistaminen ei itsessään synnytä sotilaallista uhkaa, sanoo Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyri Lavikainen.

Medvedevin kerrotaan levittäneen perätöntä väitettä, että suomalaisten ja ruotsalaisten mielipiteet jakautuisivat tasan Nato-jäsenyyden kannattajien ja vastustajien kesken. Viime kyselyissä Suomessa selvä enemmistö vastaajista on kuitenkin ollut jäsenyyden kannalla. Myös Ruotsissa maaliskuun lopun kyselyissä enemmistö kannatti jäsenyyden hakemista, jos myös Suomi hakee Natoon.

Juttua täydennetty kello 12.14: Lisätty Medvedevin kommentit hänen Telegram-kanavaltaan ja tieto perättömien väitteiden levittämisestä.

Juttua täydennetty kello 13.06: Lisätty Liettuan pääministerin kannanotto.