Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Osa Britanniasta turvapaikkaa hakevista joutuu jatkossa odottamaan päätöstä Ruandassa

Ruanda ja Britannia ovat solmineet noin 144 miljoonan euron arvoisen sopimuksen, jossa Ruanda alkaa majoittaa osaa Britanniasta turvapaikkaa hakeneista ihmisistä.

Financial Timesin mukaan sopimukseen kuuluu se, että osa Britanniasta turvaa hakevista siirretään Keski-Afrikassa sijaitsevaan Ruandaan odottamaan hakemuksensa käsittelyä. Britannia taas maksaa Ruandalle tästä korvauksia, joita on määrä käyttää muun muassa siirtolaisten kouluttamiseen.

BBC:n mukaan Ruandaan siirrettävät ovat pääasiassa veneellä saapuvia naimattomia miehiä.

Amnesty: Shokeeravan huonosti suunniteltu

Muun muassa Britannian oppositio ja kansalaisjärjestöt ovat kritisoineet päätöstä epäinhimilliseksi. Kriitikot ovat nostaneet esille muun muassa sen, että turvaa hakevien ihmisten majoittaminen ihmisoikeusrikkomuksiin syyllistyneessä Ruandassa on kyseenalaista.

BBC:n mukaan muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnesty on todennut, että suunnitelma on "shokeeraavan huonosti suunniteltu". Järjestön mukaan suunnitelma lisää kärsimystä ja siihen palaa myös suuria määriä julkisia varoja.

Britannian oppositiossa oleva työväenpuolue on taas todennut, että vaikka se tukee luvattoman maahanmuuton pysäyttämistä, se haluaa suunnata toimenpiteet nimenomaan salakuljettajia vastaan.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR totesi Financial Timesin mukaan, että se ei tue turvapaikanhakijoita vastaanottavien maiden velvollisuuksien ulkoistamista. Järjestö kommentoi asiaa yleisellä tasolla.

Britannian pääministeri Boris Johnsonin mukaan suunnitelman on määrä estää salakuljettajien toimintaa ja siirtolaisten kuolemia merellä.

Ruandan ulkoministerin Vincent Birutan mukaan maa toivottaa yhteistyön tervetulleeksi. Hänen mukaansa Ruanda pyrkii tarjoamaan ihmisille suojaa ja mahdollisuuden myös jäädä asumaan maahan pysyvästi, mikäli nämä haluavat.