Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EKP varoittaa: Euroalueen talouden kehitys riippuu Ukrainan sodan etenemisestä

Euroopan keskuspankki varoittaa, että euroalueen talouden kehitys riippuu ennen kaikkea siitä, miten sota Ukrainassa etenee ja miten nykyiset pakotteet ja mahdolliset uudet toimet vaikuttavat.

– Inflaatio on nopeutunut huomattavasti, ja se myös pysyy lähikuukausina nopeana lähinnä energiakustannusten huomattavan nousun vuoksi. Inflaatiopaineet ovat voimistuneet monilla toimialoilla, EKP arvioi tiedotteessaan.

Pankin mukaan kaupankäynnin häiriöt aiheuttavat pulaa raaka-aineista ja tuotantopanoksista. Energian ja raaka-aineiden nopea hinnannousu vaimentaa kysyntää ja jarruttaa tuotantoa.

EKP huomauttaa, että taloudellinen toiminta on kuitenkin alkanut elpyä koronapandemian kriisivaiheen jälkeen.

EKP pitäytyy aiemmassa suunnitelmassaan, että euroalueen elvyttäminen omaisuuserien osto-ohjelman (APP) avulla pitäisi päättyä kolmannen vuosineljänneksen aikana. Ohjauskorkojen nosto olisi pankin mukaan vuorossa jonkin ajan kuluttua sen jälkeen.

Pääjohtaja Christine Lagarde kertoi tiedotustilaisuudessa, että jonkin aikaa tarkoittaa viikkoa tai useita kuukausia. Hän korostaa, että korkojen nostot tulevat olemaan asteittaisia.

Euriborit ja valtionlainojen korot ovat jo nousussa

Pankki pitää ohjauskorkonsa toistaiseksi ennallaan. Perusrahoitusoperaatioiden korko säilyy 0,0 prosentissa, talletuskorko –0,5 prosentissa ja maksuvalmiusluoton korko 0,25 prosentissa.

Asuntolainoissa käytetyt euribor-korot ovat jo lähteneet nousuun ennakoiden ohjauskoron nostoa syksyllä. Myös valtioiden joukkovelkakirjojen jälkimarkkinakorot ovat kohoamassa.

– Tässä hyvin epävarmassa tilanteessa EKP:n neuvosto harjoittaa rahapolitiikkaa joustavasti. Muutoksia tehdään asteittain ja kaikki vaihtoehdot otetaan huomioon, pankki painottaa.

EKP pyrkii vakauttamaan inflaatiovauhdin kahteen prosenttiin keskipitkällä aikavälillä. Euroalueen inflaatio oli tuoreiden ennakkotietojen mukaan maaliskuussa 7,5 prosenttia. Suomessa kuluttajahinnat nousivat maaliskuussa 5,8 prosenttia.

Inflaatio on kiihtynyt jyrkästi viime kuukausina sekä Suomessa että koko euroalueella.

Elvytysohjelmaa supistetaan vähin erin

APP-ohjelmassa ostoja on tarkoitus tehdä huhtikuussa nettomääräisesti 40 miljardilla eurolla, toukokuussa 30 miljardilla eurolla ja kesäkuussa 20 miljardilla eurolla.

Kolmannen vuosineljänneksen netto-ostojen määrä riippuu EKP:n mukaan siitä, millaisia tietoja talouskehityksestä saadaan ja miten ne vaikuttavat EKP:n neuvoston tilannearvioon.

Sen sijaan koronakriisiin liittyvä osto-ohjelma (PEPP) jatkuu ainakin vuoden 2024 loppuun saakka. EKP luopuu erääntyvistä arvopapereista vähin erin niin, että rahapolitiikka pysyy asianmukaisesti mitoitettuna.