Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukraina: Venäjä vaikuttaa aloittaneen odotetun hyökkäyksensä idässä, Venäjä sanoo tuhonneensa ison asevarikon – seurasimme hetki hetkeltä

Tässä jutussa seuraamme Ukrainan sodan tapahtumia hetki hetkeltä. Näet tuoreimmat päivitykset päivittämällä sivun.

23.04 Sodan tapahtumien seuranta päättyy tältä illalta. Seuranta jatkuu jälleen aamulla.

22.56 Venäjän hyökkäys Itä-Ukrainassa on alkamassa, kertoi Ukrainan armeija maanantaina Facebookissa. Ukraina kertoo Venäjän tehneen hyökkäysoperaatioita Slobozhanskin ja Donetskin operatiivisilla alueilla.

Venäjä on Ukrainan mukaan jatkanut lisäyksiköiden muodostamista Rostovin alueella sekä miehittämällään Krimin niemimaalla. Joukkoja on suunniteltu käytettävän suojaamaan hallintorakennuksia sekä elintärkeää infrastruktuuria vallatuilla alueilla.

Ukrainan armeija sanoo Venäjän pyrkivän tällä hetkellä saamaan Donetskin ja Luhanskin alueet täysin hallintaansa ja aiemmin valtaamiensa alueiden säilyttämiseen.

Ukrainan kansallisen turvallisuusneuvoston sihteeri Oleksi Danilov sanoi maanantaina uutistoimisto AFP:lle, että Venäjä on yrittänyt murtaa Ukrainan puolustusta lähes koko rintamalinjalla Donetskin, Luhanskin ja Harkovan alueilla.

22.31 Ukrainalaisen Zaporižžjan hallintoihmisten mukaan Venäjä pitää vankinaan 69 siviiliä. Hallinnon edustajan mukaan Venäjän joukot sieppasivat tänään Zaporižžjan alueella yhteensä 155 asukasta, joista 86 vapautettiin myöhemmin.

Siepattujen siviilien joukossa oli paikallisia virkamiehiä, yrittäjiä, lakimiehiä, toimittajia ja yksi lapsi. Asiasta kertoi The Kyiv Independent.

21.43 Venäjän puolustusministeriön edustaja väitti tänään illalla, että Venäjä oli Lvivin lähellä tuhonnut ilma- ja ohjusiskuissa ammusvarikon, johon Ukraina oli kuuden viime päivän aikana kerännyt Yhdysvalloista ja Euroopan maista toimitettuja asetarvikkeita.

Ukraina ei ole kommentoinut Venäjän väitettä.

21.16 Venäjä vaikuttaa aloittaneen odotetun hyökkäyksensä Itä-Ukrainassa, Ukrainan turvallisuusviranomainen sanoi tänään Reutersin mukaan.

– Tänä aamuna lähes koko Donetskin, Luhanskin ja Harkovan alueiden etulinjalla miehittäjät yrittivät murtautua puolustuksemme läpi, Ukrainan turvallisuusneuvoston sihteeri Oleksi Danilov sanoi televisiokommenteissa.

– He aloittivat yrityksensä kohti aktiivista vaihetta tänä aamuna, hän täydensi.

20.28 Venäjän ulkomaantiedustelupalvelun entinen johtaja on kuollut. Venäjän uutistoimisto Tass kertoo, että Venäjän ulkomaantiedustelupalvelun entinen johtaja ja Venäjän Intian-suurlähettiläs Vjatšeslav Trubnikov kuoli tänään 77-vuotiaana. Kuolinsyy ei ole tiedossa.

19.58 Ukrainan puolustusministeriö kertoi tänään, että Ukrainan joukot ovat saavuttaneet "merkittävää menestystä" estäessään Venäjää etenemästä useilla Mariupolin alueilla.

Ukrainan puolustusministeriön tiedottaja Oleksandr Motuzianyk sanoi televisiopuheessaan, että Ukrainan joukot ovat pystyneet säilyttämään hallussaan alueita, joille Venäjän joukot ovat yrittäneet aktiivisesti edetä. NBC Newsin mukaan Motuzianyk kuitenkin totesi, että tilanne piiritetyssä satamakaupungissa on erittäin vaikea.

19.19 YK:n mukaan arviolta 2,75 miljoonaa ukrainalaista on paennut Puolaan sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Puolassa Krakovan juna-asemalle on saapunut moni Ukrainan pakolainen lemmikkinsä kanssa. Vapaaehtoisten auttajien mukaan kissoja on tuotu esimerkiksi katiskassa ja jyrsijöitä purkissa.

Koirien ja kissojen lisäksi pakolaisilla on ollut mukanaan laaja kirjo eläimiä, muun muassa rottia, papukaijoja ja jopa oravia.

19.10 Martti J. Kari miettii uudessa kolumnissaan, millaiset mahdollisuudet sotaa pakoon lähteneillä ukrainalaisilla on palata joskus kotiseuduilleen. Hän löytää yhtymäkohtia Suomen historiaan.

Lue alta koko kolumni.

17.30 Britannian hallitus on joutunut hankalaan tilanteeseen Ukrainassa käytävän sodan takia. Kahden brittimiehen kerrotaan jääneen venäläisjoukkojen vangeiksi, ja nyt Britanniassa mietitään, miten asiassa pitäisi toimia.

Brittiläinen Sky News kertoi, että vangitut miehet Shaun Pinner ja Aiden Aslin esiintyivät Venäjän valtion televisiossa ja vetosivat pääministeri Boris Johnsoniin, jotta heidät vaihdettaisiin Ukrainan vangitsemaan, Vladimir Putinin läheisenä liittolaisena pidettyyn ukrainalaisoligarkki Viktor Medvedtshukiin.

Entisen diplomaatin Peter Rickettsin mukaan tilanteesta on syntynyt Britannian hallitukselle "todella vaikea ongelma". Sky News kertoo lordi Rickettsin huomauttaneen, että Britannian kansalaisia kehotettiin voimakkaasti olemaan menemättä Ukrainaan ja heille kerrottiin, ettei hallitus voi auttaa, jos he joutuisivat vaikeuksiin.

17.20 Venäläiskomentajat ovat huolissaan Ukrainassa Mariupolin kaupungin valtaamiseen käytetystä ajasta, kertoo Britannian puolustusministeriö tiedustelutietoihinsa perustuen Twitterissä.

Mariupol on yhä valtaamatta, ja ukrainalaisten vastarinta Mariupolissa on hidastanut venäläisjoukkojen etenemistä muualla. Mariupolin infrastruktuuri on vaurioitunut pahoin taisteluissa ja myös kaupungin asukkaat ovat kärsineet.

16.52 Venäjän joukot ovat saaneet haltuunsa Itä-Luhanskin alueella sijaitsevan Kreminnan kaupungin. Luhanskin alueen kuvernööri Serhi Haidai kirjoitti Telegramissa, että ukrainalaiset ovat tällä hetkellä menettäneet Kreminnan kaupungin hallinnan. Asiasta uutisoivat useat länsimediat.

Venäläisten joukkojen kerrottiin aiemmin saapuneen Kreminnaan, ja kaupungissa raportoitiin katutaisteluista.

Kreminnassa asui ennen Venäjän hyökkäystä lähes 20 000 ihmistä. Se sijaitsee noin 50 kilometriä koilliseen Kramatorskin strategisesta kaupungista.

15.53 Moni lentoyhtiö on jo lopettanut lennot Venäjälle, mutta Yhdistyneiden arabiemiirikuntien suurin yhtiö Emirates kulkee vastavirtaan. BBC kertoo, että Emirates on yksi harvoista lentoyhtiöistä, joka edelleen lentää Moskovaan ja Pietariin.

Emiratesin johdon mukaan se jatkaa lentoja siihen saakka, kun yhtiön omistajan Yhdistyneiden arabiemiirikuntien hallitus toisin päättää.

14.36 Tuhansia ihmisiä kokoontui maanantaina Helsingin tuomiokirkolle ekumeeniseen rukoushetkeen sekä sitä seuranneeseen mielenilmaukseen Ukrainan ja koko maailman rauhan puolesta.

Mielenilmausta järjestäneen Suomen ukrainalaisten yhdistyksen mukaan paikalla oli noin 6 000 ihmistä.

Tilaisuus sujui Helsingin poliisin mukaan rauhallisesti.

Tilaisuus alkoi keskipäivällä rauhankellojen soitolla. Paikalle saapui ristisaattoja ja kulkueita eri puolilta kaupunkia.

Mielenilmauksessa puhui muun muassa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

14.11 Ukrainan turvallisuuspalvelu ja Venäjän valtiontelevisio ovat julkaisseet videot ehdottaen vanginvaihtoa.

Ukrainan videossa on Venäjän presidentin Vladimir Putinin läheisenä liittolaisena pidetty ukrainalaisoligarkki Viktor Medvedtshuk, joka katsoo suoraan kameraan ja pyytää Putinia ja Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyiä vaihtamaan hänet Ukrainan taistelijoihin ja saarretun Mariupolin kaupungin asukkaisiin.

Venäjän televisiossa näytetyssä videossa sanotaan olevan kaksi brittiä, jotka ovat taistelleet Ukrainan puolella. Videolla miehet kertovat haluavansa tulla vaihdetuiksi Medvedtshukiin ja pyytävät Britannian pääministeriä Boris Johnsonia neuvottelemaan heidän vapauttamisestaan. On epäselvää, kuinka vapaasti miehet ovat voineet puhua.

14.01 Britannian puolustusministeriö toteaa tuoreessa tiedusteluraportissaan, että venäläiset komentajat tulevat olemaan huolissaan ajasta, joka kuluu Mariupolin valtaamiseen. Ukrainan yhtenäinen vastarinta on koetellut ankarasti venäläisiä joukkoja ja ohjannut alueelle miehiä ja tarvikkeita, mikä hidastaa Venäjän etenemistä muualla.

Mariupolin valtauspyrkimys on maksanut sen asukkaille huomattavasti. Suuria alueita infrastruktuuria on tuhoutunut ja uhreja on tullut merkittävästi.

Raportissa sanotaan myös, että iskujen kohdistaminen Mariupolin asutetuille alueille vastaa Venäjän lähestymistapaa Tšetšeniassa vuonna 1999 ja Syyriassa vuonna 2016. Venäjän puolustusministeriö väitti 24.2., että Venäjä ei iskisi kaupunkeihin eikä uhkaisi Ukrainan väestöä.

13.27 Noin 200 000 ulkomaalaisille yrityksille työskentelevää moskovalaista saattaa menettää työnsä Venäjälle asetettujen pakotteiden vuoksi, arvioi Moskovan pormestari Sergei Sobjanin blogipäivityksessään.

Viranomaiset ovat pormestarin mukaan hyväksyneet noin 38 miljoonan euron arvoisen ohjelman työllisyyden tukemiseksi Moskovassa. Kohteena ovat ensisijaisesti ne, joiden työnantajana olevat ulkomaiset yritykset ovat keskeyttäneet toimintonsa tai lähteneet Venäjältä.

Sobjanin kertoi ohjelman auttavan yli 58 000:ta työnsä menettänyttä ihmistä. Heistä yli 12 000 koulutetaan uudelleen. Ihmisiä aiotaan myös työllistää julkiselle sektorille.

Taloustieteilijät uskovat, että länsimaiden pakotteiden pahimpia vaikutuksia ei ole vielä nähty Venäjällä. He ovat ennustaneet maan syöksyvän syvään taantumaan.

12.49 Kerroimme aiemmin netissä kiertävistä kuvista, joiden väitetään esittävän savuavaa Moskva-alusta.

Brittilehti The Guardian kertoo myös videosta, joka näyttäisi esittävän samaa alusta.

Kuvamateriaalia ei ole varmistettu itsenäisesti.

12.47 Lvivin iskujen kuolonuhrien määrä on noussut seitsemään, kertoi Lvivin aluejohtaja Maksym Kozytskyi BBC:n mukaan tiedotustilaisuudessa.

12.38 Neljä siviiliä ammuttiin kuoliaaksi heidän yrittäessään paeta autolla Kreminnan kaupungista Ukrainan itäisellä Luhanskin alueella Venäjän hyökkäyksen aikana, kertoi alueen kuvernööri Serhi Gaidai uutistoimisto Reutersin mukaan maanantaina Telegramissa.

Neljäs henkilö loukkaantui Gaidain mukaan vakavasti. Reuters ei voinut itsenäisesti tarkistaa tietoja.

11.47 Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk kertoi tänään, että evakuoinnit Ukrainan itäosista eivät edelleenkään onnistu. Myös sunnuntaina hän ilmoitti, ettei humanitaarisista käytävistä ollut saatu aikaan sopua venäläisjoukkojen kanssa, minkä takia evakuointeja ei voitu tehdä.

Vereshtshuk syyttää Venäjän joukkoja reittien tulittamisesta ja kulkemisen estämisestä vastoin kansainvälistä humanitaarista oikeutta.

Luhanskin viranomaiset kertoivat ukrainalaismedialle, että joitakin kymmeniä ihmisiä kuitenkin evakuoitiin sunnuntaina vaarasta huolimatta.

11.28 Lvivin alueen kuvernöörin Maksym Kozytskyin mukaan kuusi ihmistä kuoli ja kahdeksan haavoittui iskuissa kaupunkiin. Kuvernöörin mukaan kuolleiden joukossa oli yksi lapsi, uutisoi muun muassa BBC.

Kuvernöörin mukaan kolme ohjusta osui sotilasinfrastruktuuriin ja yksi auton renkaiden vaihtokeskukseen, kertoi Sky News.

Lisäksi Ukrainan rautatieyhtiön edustaja on julkaissut sosiaalisessa mediassa kuvan, jossa näkyy savua ja liekkejä rautatien vierellä olevassa rakennuksessa. Hänen mukaansa rautatieinfraa on vahingoittunut ja liikenteessä voi olla viivästyksiä, mutta matkustajia tai henkilökuntaa ei ole loukkaantunut.

11.13 Noin 40 merimiestä kuoli Venäjän sotalaiva Moskvan uppoamisessa, kertoo riippumaton venäläinen sanomalehti Novaja Gazeta Europe lainaten äitiä, jonka pojan uskotaan palvelleen Moskvalla.

Lisäksi äidin mukaan useita merimiehiä on kadoksissa ja useita myös haavoittui.

Novaja Gazeta Europen uutisesta kertoi muun muassa brittiläinen yleisradioyhtiö BBC.

Lehti kertoi nähneensä asiakirjatodisteita, joiden perusteella on uskottavaa, että merimies palveli Moskva-aluksella.

9.54 Läntisessä Ukrainassa sijaitsevan Lvivin pormestarin mukaan Venäjä on ampunut viisi ohjusta kaupunkiin, kertoo muun muassa ukrainalainen The Kyiv Independent.

Alla pormestari Andriy Sadovyin tviitti iskusta.

BBC puolestaan raportoi useista räjähdyksistä kaupungissa. Sen mukaan alueen kuvernööri Maksym Kozytskyi on kertonut neljästä ohjusiskusta kaupunkiin.

Lvivin asukas kertoo uutistoimisto AFP:lle nähneensä paksuja savupilviä taivaalla asuintalon yläpuolella, ja kuvia savusta ovat jakaneet monien kansainvälisten medioiden toimittajat.

Lviv on tähän asti suurelta osin säästynyt taisteluilta Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaan miltei kaksi kuukautta sitten.

Alla CNN:n uutisankkurin Jim Sciutton tviitti, jonka mukaan savua näkyi nousevan kaupungin yllä.

8.50 Ukrainan pohjoisosista vetäytyneet Venäjän joukot jättivät jälkeensä valtavaa tuhoa ja siviilien ruumiita. Butshan kaupungin pormestari on sanonut venäläissotilaiden raiskanneen niin miehiä, naisia kuin lapsiakin.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi viikonloppuna CNN:n haastattelussa, että hän on kutsunut Ranskan presidentin Emmanuel Macronin Ukrainaan todistamaan omin silmin Venäjän tekemää "kansanmurhaa". Macron on itse välttänyt termin käyttöä.

BBC:lle viime viikolla antamassaan haastattelussa Zelenskyi kertoi pitävänsä Macronin kanssa tiiviisti yhteyttä. Ranska on tällä hetkellä EU:n puheenjohtajamaa.

Zelenskyi on pyytänyt länsimaita toimittamaan Ukrainalle välittömästi lisää raskasta aseistusta. Venäjä on varoittanut Yhdysvaltoja seurauksista, jos maa toimittaa Ukrainalle asejärjestelmiä.

8.49 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi sunnuntaisessa puheessaan, että Venäjän joukot valmistautuvat lähitulevaisuudessa alkavaan hyökkäysoperaatioon Ukrainan itäosassa.

– He haluavat kirjaimellisesti lopettaa ja tuhota Donbassin. Tuhota kaiken, mikä kerran antoi kunniaa tälle teollisuusalueelle. Samoin kuin venäläiset joukot tuhoavat Mariupolia, he haluavat pyyhkäistä pois muut kaupungit ja yhteisöt Donetskin ja Luhanskin alueilla, Zelenskyi sanoi.

Voit katsoa englanniksi tekstitetyn puheen alta Youtubesta.

Venäjä pyrkii nyt ottamaan hallintaansa sekä Donbassin että Mariupolin ja luomaan maayhteyden jo itseensä liittämälleen Krimin niemimaalle.

Ukraina on vannonut puolustavansa Mariupolia. Sunnuntaina Venäjä ilmoitti, että jäljellä olevien ukrainalaisjoukkojen on laskettava aseensa ja antauduttava Mariupolissa, mutta näin ei tapahtunut.

Venäjän iskut ovat jatkuneet myös muualla maassa, ja hyökkääjä on tehnyt ilmaiskuja esimerkiksi pääkaupunki Kiovan alueella sijaitseviin sotatarviketehtaisiin. Monissa iskuissa eri puolilta maata on raportoitu kuolonuhreista ja haavoittuneista.

Sunnuntaina Ukrainan varapääministeri Iryna Vereshtshuk ilmoitti, että Venäjän joukkojen kanssa ei ollut saatu aikaan sopua humanitaarisista käytävistä, joten evakuoinnit piti keskeyttää päiväksi. Luhanskin viranomaiset kertoivat ukrainalaismedialle, että joitakin kymmeniä ihmisiä kuitenkin evakuoitiin vaarasta huolimatta.

YK:n ruokaohjelma WFP on sanonut, että yli 100 000 siviiliä Mariupolissa on nälänhädän partaalla eikä vettä ja lämmitystä ole. Siviilien tilannetta kaupungissa on useaan otteeseen kuvailtu katastrofaaliseksi, ja Ukrainan viranomaiset ovat kertoneet dokumentoivansa todisteita Venäjän epäillyistä sotarikoksista kaupungissa Haagiin toimitettavaksi.

7.54 Ukraina on täyttänyt kyselylomakkeen EU-ehdokasmaaksi pääsemistä varten, kertoo muun muassa ukrainalaislehti The Kyiv Independent presidentti Volodymyr Zelenskyin presidentinkansliasta saadun tiedon perusteella.

Nyt Euroopan unionin odotetaan päättävän ehdokasstatuksen myöntämisestä Ukrainalle.

7.39 Ukrainalaisen uutistoimisto Unianin mukaan Itä-Ukrainan Luhanskin alueen asukkaita on kehotettu evakuoitumaan välittömästi. Unianin raportista kertoo muun muassa BBC.

– Ensi viikko voi olla vaikea. [Tämä] voi olla viimeinen kerta, kun meillä on vielä mahdollisuus pelastaa sinut, Luhanskin aluehallinnon päällikkö Serhi Haidai sanoi.

6.50 Netissä leviää vahvistamaton valokuva, jonka väitetään näyttävän iskun kohteeksi joutuneen savuavan venäläisen sotalaivan Moskvan, kertoo esimerkiksi Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Kuvan lähde on epäselvä, eikä BBC ole voinut vahvistaa sen aitoutta.

Kuitenkin esimerkiksi tohtorikoulutettava Rob Lee Lontoon King's Collegen sotatutkimuksen laitokselta tviittasi, että kuva näyttää aidolta.

Myös avoimen lähdekoodin tiedustelutietoja jakava Twitter-tili OSINTtechnical kirjoitti: "En voi varmistaa aitoutta, mutta tämä on Slava-luokan risteilijä, enkä usko, että mitään niistä on tuhottu tällä tavalla."

Ukraina on kertonut joukkojensa upottaneen venäläisalus Moskvan. Venäjä taas on väittänyt uppoamisen olleen seurausta tulipalosta.

6.24 Helsingin tuomiokirkon portailla järjestetään tänään ekumeeninen rukoushetki Ukrainan ja koko maailman rauhan puolesta.

Tilaisuus alkaa keskipäivällä rauhankellojen soitolla. Tilaisuuteen saapuu ristisaattoja ja kulkueita eri puolilta kaupunkia.

Tuomiokirkon portailla nähdään kuoroesityksiä sekä visuaalinen näytös.

Rukoushetken päätyttyä tuomiokirkon portailla alkaa Suomen ukrainalaisten yhdistyksen järjestämä mielenilmaus, jossa portaat peitetään suureen Ukrainan lippuun.

Mielenilmauksessa puhuu ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

6.11 Ukrainasta on paennut jo liki 4,9 miljoonaa ukrainalaista sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssotansa helmikuun lopulla, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n pääsihteeri Filippo Grandi. Maasta paenneiden ukrainalaisten määrä nousi lauantailta lähes 33 000:lla.

YK:n alainen kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM puolestaan sanoo lähes 215 000 muusta maasta kotoisin olevan paenneen Ukrainasta sitä naapuroiviin maihin. IOM:n mainitsema lukumäärä koostuu suurelta osin opiskelijoista ja siirtotyöläisistä.

Yhteensä Ukrainasta on siis paennut Venäjän sotatoimien vuoksi jo yli viisi miljoonaa ihmistä. (Lähde: AFP)