Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jopa 13 000 lasta voi pudota Suomessa köyhyyteen hintojen noustessa

Jopa 13 000 lasta voi pudota köyhyyteen Suomessa hintojen noustessa, varoittaa Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itla. Säätiö oli mukana selvittämässä, missä määrin hintojen nousu aiheuttaa lapsiperheköyhyyttä.

Mikrosimuloinnin mallilla arvioitiin, mitä tapahtuisi erilaisissa perheissä, jos ruoka- ja polttoainemenot kasvaisivat kymmeneksen, mutta tulot säilyvät ennallaan.

– Tuloksissa tuli yllätyksenä se, miten merkittävän osan lapsiperheitä jo pienikin muutos arjen perusmenoerissä pudottaa köyhyyteen. Voisi sanoa, että olemme olleet Suomessa jo pitkään hyvinkin veitsen terällä, sanoo Itlan kehitysjohtaja, tutkimusprofessori Tiina Ristikari.

Hänen mukaansa on kylläkin tiedetty, että lapsiperheissä menee iso osa rahoista elämisen perushyödykkeisiin. Se, miten huteraa selviäminen on, kuitenkin yllätti.

Aihetta kohdennettuun tukeen

Ristikarin mukaan nyt saadut tulokset antavat syyn ripeisiin korjaustoimiin.

– Sosiaaliturvan indeksikorotukset ovat välttämättömiä hintojen noustessa. Tulisi kuitenkin huomioida, että ruuan ja energian hintojen noustessa indeksikorotukset eivät estä köyhyyden kasvua lapsiperheissä, jotka eivät saa indekseihin sidottuja etuuksia.

Tutkimusprofessori korostaa, että Suomessa on työssäkäyviä, jotka eivät tulorajojen vuoksi ole oikeutettuja indeksisidonnaisiin etuuksiin, mutta voivat silti tippua köyhyyteen esimerkiksi kesken vuotta.

– Tämän vuoksi näkisin, että Suomessa tarvitaan enemmän kohdennettua tukea. Tarve on täydentävästä, nopeasta tuesta.

Polttoainekulut murheenkryyni

Köyhiksi määriteltiin tässä tutkimuksessa perheet, joiden tulot eivät riitä kattamaan kohtuullista minimikulutusta.

– Minimikulutuksen laskimme Kuluttajatutkimuskeskuksen laatiman viitebudjetin perusteella. Siihen on otettu kuluiltaan huomioon arjen välttämättömyyksiä, joita ilman ei tule toimeen, jos aikoo osallistua yhteiskuntaan ja ylläpitää terveyttään, Ristikari valottaa.

Tutkimuksen hintavertailuissa oli lähtökohtana vuoden 2021 viitebudjetti.

– Jotkut kulut, kuten polttoainekulut, ovat jo nyt nousseet noista luvuista yli kymmeneksen, mutta sitä ei tiedetä, mille hintatasolle ne asettuvat. Tilanne voi siis olla nyt jopa huonompi kuin tässä tulokseksi saatu 13 000 köyhyyteen mahdollisesti putoavaa lasta, professori lisää.

Itla-säätiö selvitti lapsiperheköyhyyden muutoksen näkymiä ja riskejä yhteistyössä Kelan, Turun yliopiston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkijoiden kanssa.