Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Tulittakaa kotiani, ja mieluummin rankasti" – tästä syystä ukrainalainen miljonääri esitti maansa armeijalle hyvin erikoisen pyynnön

Ukrainalainen miljonääri Andrei Stavnitser on monessa mukana. Hän on it-yhtiö TransInvest Servicen osaomistaja ja toimitusjohtaja sekä SD Capital Investment Companyn perustajaosakas.

Ennen muuta Stavnitser, 39, sanoo olevansa ylpeästi ukrainalainen.

Niinpä hänen kuppinsa kuohui yli, kun hän katseli firmansa toimistossa Puolassa valvontakameran välittämää videokuvaa juuri valmistuneelta luksusasunnoltaan muutaman kymmenen kilometrin päässä Kiovasta.

– Venäläisjoukot ottivat asuntoni haltuunsa pyrkiessään kohti Kiovaa sodan alkuvaiheissa. He tekivät huolellista työtä eliminoidessaan rakennusten sisällä olevat valvontakamerat. Heiltä jäi kuitenkin huomaamatta yksi pihaan asennettu kamera, joka välittää tontin tapahtumat ympäri vuorokauden, sanoo Stavnitser.

Ukrainalaismiljonääri seurasi päätteeltään, kun venäläissotilaat alkoivat käyttää taloa ryöstämiensä tavaroiden varastona.

– Taloon kannettiin kuormakaupalla varastettuja televisioita, tietokoneita, pesukoneita... Se tuntui kamalalta.

Stavnitser kuitenkin myös huvittuneena ajatteli, että ehkä on ihan mukava, että nuoret venäläispojat saavat kerran elämässään syödä suklaalevitettä ja muita ruokia talon keittiössä.

– Mutta sitten tontille alettiin siirtää raskaita aseita, joiden kantama olisi riittänyt kirkkaasti moukaroimaan Kiovaa. Pihassa oli tusinan verran Venäjän armeijan ajoneuvoja ja ainakin yksi ohjusten laukaisualusta. Silloin otin yhteyden Ukrainan armeijaan, kerroin heille taloni koordinaatit ja pyysin tulittamaan kotiani niin raskaalla aseistuksella kuin mahdollista, Stavnitser toteaa.

Ja pian alkoi tapahtua. Ukrainan armeija moukaroi Stavnitserin pihapiiriä. Valvontakamera hajosi rytinässä, joten talon omistaja ei pystynyt seuraamaan kotinsa tuhoutumista reaaliajassa.

Venäläisten vetäydyttyä Stavnitser kävi tutkimassa tuhot. Ne olivat melko totaaliset.

– En kadu mitään. Venäläiset rikolliset saivat ansionsa mukaan. Minun kotini ja koko Ukraina ehditään toki rakentaa uudelleen, kun rauha laskeutuu, toteaa Stavnitser.