Euroopan komissio on virallisesti käynnistänyt oikeusvaltiomekanismin käytön Unkaria vastaan. Oikeusvaltiomekanismilla EU:n yhteisten rahojen käyttö on sidottu yhteisten sääntöjen noudattamiseen.
Mekanismin käynnistäminen tarkoittaa sitä, että komissio lähettää Unkarille notifikaatiokirjeen ja maalla on kaksi kuukautta aikaa vastata kirjeen väitteisiin.
Kirjeessä komissio ilmaisee havaintonsa perustelluista oikeusvaltiopuutteista, jotka luovat riskin EU-rahojen väärinkäytölle.
Unkariin on kohdistunut vakavia huolia korruptiosta ja EU-varojen väärinkäytöstä esimerkiksi julkisissa hankinnoissa.
Oikeusvaltiomekanismi voi johtaa aikanaan siihen, että Unkarin saamia EU-tukia jäädytetään. Unkari on EU:ssa nettosaaja, eli se saa EU:sta enemmän tukirahoja kuin mitä se maksaa jäsenmaksuina.
Vuonna 2020 Unkarin EU-tulot olivat reilut 6 miljardia, käy ilmi valtioneuvoston yhteenvedosta.
Summa selviää myöhemmin
Oikeusvaltiomekanismia koskevan lainsäädännön neuvotteluissa parlamentin pääneuvottelijana toimi europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.), joka kommentoi Twitterissä tämän päivän olevan historiallinen.
– Neuvottelemani budjettilaki on nyt virallisesti laitettu toimeen. Unkari on saanut tänään komissiolta kirjeen, jossa vaaditaan vastauksia oikeusvaltiorikkomuksiin, Sarvamaa tviittasi.
Oikeusvaltiomekanismin käyttö on monivaiheinen prosessi. Unkarin vastauksen jälkeen komissio tekee toimenpide-ehdotuksen jäsenmaita edustavalle neuvostolle, joka päättää toimista määräenemmistöllä. Näin ollen yhden jäsenmaan vastustus ei riitä estämään mekanismin käyttöä.
Komission ehdotuksessa selviää aikanaan myös se, kuinka suuri osa jäsenmaan EU-tuloista voitaisiin jäädyttää oikeusvaltiorikkomusten perusteella.