Moottoripyöräilijän käyttämä ylinopeus on usein vakavien onnettomuuksien taustalla, kertoo Onnettomuustietoinstituutti tiedotteessaan.
Moottoripyöräilijän kuolemaan johtaneista tieliikenneonnettomuuksista yli 70 prosenttia oli kuljettajan aiheuttamia vuosina 2011–2020. Noin 40 prosenttia onnettomuuksista oli yksittäisonnettomuuksia, kuten tieltä suistumisia, ja vajaa kolmasosa aiheutui motoristin aiheuttamasta yhteenajosta. Kymmenen vuoden aikana tapahtui myös 12 kuolemaan johtanutta eläinonnettomuutta.
Onnettomuuden aiheuttaneista moottoripyörän kuljettajista 60 prosenttia ajoi onnettomuushetkellä vähintään 10 kilometrin ylinopeutta. Vähintään 30 kilometrin ylinopeutta ajoi runsaat 40 prosenttia onnettomuuden aiheuttaneista kuljettajista.
Tiedot perustuvat liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien tutkimiin vuosina 2011–2020 kuolemaan johtaneisiin moottoriajoneuvo-onnettomuuksiin. Onnettomuuksissa kuoli 191 moottoripyörän kuljettajaa ja yhdeksän matkustajaa.
Kolmasosa onnettomuuden aiheuttaneista kuljettajista ajoi päihtyneenä
Onnettomuustietoinstituutin liikenneturvallisuusjohtaja Kalle Parkkari sanoo, että liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien keräämää tietoa kuolemaan johtaneista onnettomuuksista hyödynnetään jatkuvasti onnettomuuksien ennaltaehkäisyssä.
– Moottoripyöräilijöille tapahtuu lisäksi paljon vakaviin vammautumisiin johtaneita onnettomuuksia, ja niiden tutkintaa tulee edelleen kehittää, Parkkari sanoo tiedotteessa.
Onnettomuuden aiheuttajana olleista moottoripyöräilijöistä kolmasosa ajoi päihtyneenä.
– Kaikki päihtyneenä tai ylinopeudella ajamista ennaltaehkäisevä työ on erityisen tärkeää moottoripyöräilijöiden liikennekuolemien vähentämiseksi, liikenneturvallisuuspäällikkö Esa Räty sanoo tiedotteessa.
Moottoripyörän havaitsemisessa on paljon parannettavaa
Viidennes moottoripyöräilijöiden onnettomuuksista oli muiden kuljettajien aiheuttamia yhteenajoja. Toisten ajoneuvojen kuljettajat aiheuttivat yhteenajo-onnettomuuden tyypillisesti kääntymällä moottoripyörän eteen joko vastakkaisesta tai risteävästä ajosuunnasta.
Liikenneturvallisuuspäällikkö Räty korostaa muiden liikkujien tarkkaavaisuuden tärkeyttä.
– Muita kuljettajia pitää säännöllisesti muistuttaa siitä, että moottoripyöräilijöitä, mopoilijoita, polkupyöräilijöitä ja muita profiililtaan kapeita liikkujia voi olla vaikea havaita kääntymis- ja risteystilanteissa, Räty sanoo.