Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Biden esittää jättimäistä 33 miljardin dollarin avustuspakettia Ukrainalle

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden esitti torstaina 33 miljardin dollarin eli noin 31 miljardin euron avustuspakettia Ukrainalle. Massiivinen lisäapu olisi tarkoitus käyttää Ukrainan aseistamiseen ja tukemiseen.

Avustuspaketin suuruudesta kertoo, että se on kooltaan suunnilleen puolet Suomen valtion vuosibudjetista. Paketin toteutuminen edellyttää Yhdysvaltojen kongressin hyväksyntää.

Bidenin mukaan hänen esittämänsä paketti tarvitaan Ukrainan tukemiseksi sen "taistelussa vapauden puolesta".

– Tämän taistelun hinta ei ole halpa. Mutta antaminen periksi hyökkäyksen edessä tulisi vieläkin kalliimmaksi, Biden sanoi Valkoisessa talossa.

Paketista suurin osa eli 20 miljardia dollaria olisi sotilaallista apua ja muuta turvallisuusapua. Bidenin mukaan Ukraina saisi muun muassa lisää tykistöä, panssariajoneuvoja sekä panssarintorjunta-aseita.

Myös taloudellista ja humanitaarista apua

Biden torjui Venäjän viranomaisten ja valtionmedian väitteet siitä, että Venäjä olisi taistelussa koko länttä vastaan eikä vain Ukrainaa vastaan.

– Emme hyökkää Venäjää vastaan. Autamme Ukrainaa puolustamaan itseään Venäjän hyökkäystä vastaan, Biden sanoi.

Paketista 8,5 miljardia dollaria taloudellista apua auttaisi Ukrainan hallitusta vastaamaan välittömään kriisiin, nimettömänä pysytellyt yhdysvaltalainen viranomainen kertoi toimittajille.

Lisäksi noin kolme miljardia dollaria käytettäisiin humanitaariseen apuun sekä sodan aiheuttamaan maailman ruoantuotannon hintashokkiin vastaamiseen. Ukraina on merkittävä vehnän vientimaa, mutta sota haittaa Ukrainan maataloutta.