Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

YK: Yli 3 000 Eurooppaan pyrkinyttä kuoli tai katosi merellä viime vuonna

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan yli 3 000 ihmistä kuoli tai katosi viime vuonna heidän yrittäessään päästä meriteitse Afrikasta Eurooppaan. Määrä on kaksinkertainen vuoteen 2020 verrattuna, järjestö kertoi perjantaina.

Suurin osa Eurooppaan pyrkijöistä katosi tai hukkui Välimeren ylittävillä reiteillä. Reilu kolmasosa puolestaan kohtasi kohtalonsa Atlantilla matkalla Länsi-Afrikasta Espanjaan kuuluville Kanariansaarille.

Pakolaisjärjestön mukaan kuluvakin vuosi on alkanut synkissä merkeissä, sillä lähes 480 ihmistä on jo hukkunut tai kadonnut merireiteillä.

Pakolaisjärjestöjen mukaan myös maareitit olivat erittäin vaarallisia.

– Jopa suurempi määrä ihmisiä on saattanut kuolla matkalla läpi Saharan ja kaukaisten raja-alueiden, pidätyskeskuksissa tai ihmissalakuljettajien vankina, sanoi pakolaisjärjestön edustaja Shabia Mantoo.

Mantoo vetosi päättäjiin, jotta vaarallisille reiteille saataisiin sellaisia vaihtoehtoja, joissa tulijat eivät olisi ihmissalakuljettajien armoilla.