Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taiwan ei aio jäljitellä Kiinan "julmia" koronasulkuja – saarivaltion linjanmuutos jättää Kiinan viimeiseksi tiukan linjan linnakkeeksi

Taiwan ei aio jäljitellä naapurinsa Kiinan mallia ja ottaa käyttöön äärimmäisen tiukkoja koronasulkuja, maan pääministeri Su Tseng-chang sanoo. Pääministeri sanoi sunnuntaina, ettei Taiwan aio toimia niin "julmasti" kuin Kiina.

Koronavirustartuntojen määrä on ollut Taiwanissa nopeassa kasvussa, ja torstaina saarella raportoitiin ensimmäistä kertaa pandemian aikana yli 10 000 uutta tartuntaa päivässä. Sunnuntaina julkistettiin taas uusi ennätysluku, yli 16 900 tartuntaa.

Taiwan on saanut pidettyä koronatapausten määrän läpi pandemian erittäin alhaisena tarkan rajavalvonnan ja tiukkojen karanteenisäännösten avulla. Ainoa poikkeus oli viime vuoden touko-kesäkuussa sattunut tartunta-aalto, joka saatiin kuriin rajoitustoimien avulla. Maalis-huhtikuun vaihteessa tartuntamäärät lähtivät kuitenkin nopeaan nousuun, joka on kiihtynyt viime päivinä.

Herkästi tarttuvan omikronmuunnoksen taltuttaminen rajoitustoimilla on aiempia muunnoksia vaikeampaa, eikä Taiwan aio lähteä sille tielle.

– Emme aseta maata ja kaupunkeja sulkuun niin julmasti kuin Kiina, pääministeri Su kertoi medialle ennen hallituksen pandemiakokousta.

– Maat ympäri maailman ovat avautuneet ja alkaneet elää viruksen kanssa. Taiwan... jatkaa kohti normaalia elämää ja siirtyy vähitellen uuteen vaiheeseen pandemian torjunnassa.

Hallitus on jo lyhentänyt koronalle altistuneilta vaadittavaa eristäytymisaikaa 10 päivästä kolmeen päivään, ja myös ulkomailta saapuvien karanteenisäännöksiä aiotaan helpottaa.

Noin 80 prosenttia taiwanilaisista saanut kaksi rokotetta

Taiwanin linjanmuutos merkitsee sitä, että Kiina jää ainoana merkittävänä maana pitämään kiinni nollakoronalinjasta. Aiemmista tiukan linjan maista jo esimerkiksi Australia, Uusi-Seelanti ja Singapore ovat vaihtaneet strategiaa ja avautuneet ulkomaailmalle, kun rokotukset ja lievempi muunnos ovat tehneet taudista vähemmän tappavan.

Kiina sen sijaan on pitänyt valitsemastaan linjasta kiinni, vaikka omikron on tehnyt taudin torjumisesta hyvin hankalaa. Esimerkiksi Shanghaissa viime viikkoina käyttöön otetut äärimmäisellä tavalla ihmisten vapauksia rajoittavat toimet ovat saaneet paljon kyseenalaista julkisuutta.

Kiinan ja Taiwanin välit ovat erittäin jännitteiset, mikä osaltaan selittää pääministeri Sun piikkiä Kiinan suuntaan.

Taiwanin terveysministeriön mukaan yli 99,7 prosenttia maassa tämän vuoden aikana todetuista koronatapauksista on ollut lieväoireisia tai oireettomia. Noin 80 prosenttia taiwanilaisista on saanut vähintään kaksi rokoteannosta ja vajaat 60 prosenttia myös kolmannen rokotteen.

23 miljoonan asukkaan Taiwanissa on pandemian aikana raportoitu runsaat 132 000 tartuntaa ja 868 koronavirukseen liittyvää kuolemaa.