Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Espoon Suurpellossa Helvetin enkelien kokelasjäsen ammuttiin parkkipaikalle – murhasta tuomitut jengiläiset valittivat hovioikeuteen ja vetoavat hätävarjeluun

Helsingin hovioikeudessa alkoi tänään Espoon Suurpellon jengimurhan käsittely.

Käräjäoikeus tuomitsi joulukuussa 2020 kaksi Helvetin enkelien jäsentä elinkautiseen vankeusrangaistukseen murhasta. Oikeuden mukaan nelikymppiset miehet ampuivat liivijengin jäseneksi ehdolla olleen, vuonna 1995 syntyneen miehen parkkipaikalla Espoon Suurpellossa heinäkuussa 2020.

Tuomitut valittivat hovioikeuteen. Miesten mukaan kyse oli hätävarjelusta, koska uhri oli tilanteessa yrittänyt ampua heidät. Heidän mukaansa Helvetin enkeleillä ei myöskään ollut mitään tekemistä ampumisen kanssa.

Syyttäjän mukaan toiminta oli vakaasti harkittua

Syyttäjän mukaan uhri houkuteltiin parkkipaikalle soittamalla ja ilmoittamalla tälle, että hänet on erotettu tai erotetaan Helvetin enkeleistä. Parkkipaikalla uhri syyttäjän mukaan jutteli miesten kanssa avoimesta ikkunasta autoon käsillään nojaten, jolloin kuskin puolella istunut mies ampui uhria.

– Ampumisen jälkeen (syytetyt) pakenivat autolla paikalta. Tässä yhteydessä (uhri) ampui pakenevaa autoa. (Uhri) kuoli saamiinsa vammoihin sairaalassa, sanoi syyttäjä Sirpa Väätäinen hovioikeudessa.

Syyttäjän mukaan miesten toiminta oli vakaasti harkittua heidän lähdettyään tapaamaan uhria moottoripyöräkerhon kerhotiloilta yhdessä. Syyttäjä nosti esille myös hovioikeudessa, että Helvetin enkelit on luokiteltu järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi, jonka jäsenillä on useita lainvoimaisia rikostuomioita.

Syyttäjä vaatii hovioikeutta pitämään voimassa miesten käräjäoikeudessa saamat elinkautiset vankeusrangaistukset. Vaihtoehtoisesti syyttäjä vaatii toiselle miehistä rangaistusta avunannosta murhaan.

Miehet kiistävät murhan

Miesten mukaan uhri oli eronnut kerhosta itse ja tapahtumailtana he olivat hakemassa tältä Helvetin enkeleiden kerhohuoneen avaimia. Miesten mukaan uhri otti ensimmäisenä aseen esille seistessään auton vieressä juttelemassa.

Kuskin paikalla istunut mies vetoaa puolustuksessaan laukaisseensa aseen hätävarjeluna huomattuaan, että uhrillakin on ase.

– Mitä muita keinoja olisi ollut käytettävissä, jos (uhri) oli aikomassa ampua? (Mies) vetoaa vahvasti hätävarjeluun, sanoi miehen puolustaja hovioikeudessa.

Molemmat miehet kiistävät syyllistyneensä murhaan ja vaativat hovioikeutta kumoamaan käräjätuomion. Vaihtoehtoisesti kuskin paikalla istunut ja aseen laukaissut mies katsoo syyllistyneensä korkeintaan hätävarjelun liioitteluna tehtyyn tappoon.

"Suuri motiivi ja paine päästä eroon"

Syyttäjän mukaan toinen miehistä oli suositellut uhria Helvetin enkeleihin, minkä jälkeen uhrin käytöksestä oli tullut arvaamatonta. Todisteina olleiden Whatsapp-viestien mukaan uhri oli toiminut Helvetin enkelien sääntöjen vastaisesti ja hänen käytöstään pidettiin jengille vaarallisena.

Käräjäoikeudessa kuullun keskusrikospoliisin asiantuntijan mukaan suosittelija vastaa ryhmään tuomastaan henkilöstä. Asiantuntijan mukaan suosittelijana toiminut mies oli myös Helvetin enkeleiden asekersantti, jolloin kurinpito kuului muutenkin hänen tehtäviinsä. Asekersanttina mies oli myös jengin hierarkiassa ylempänä kuin toinen tuomittu mies.

– (Suosittelijalla) on siten ollut erittäin suuri motiivi ja paine päästä eroon kerhoon tuomastaan (uhrista), joka on osoittautunut kerholle vaaralliseksi. Myös (toisella miehellä) on ollut sama motiivi huomioiden, että hänkin oli vaikuttanut myönteisesti (uhrin) mukaantuloon Helvetin enkeleihin, syyttäjä sanoo vastauksessaan hovioikeudelle.

Asian käsittelylle on Helsingin hovioikeudessa varattu useampia päiviä, joista viimeinen on kesäkuun puolivälissä.