Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

OP:n korttidata: Suomalaiset kuluttavat palveluita jälleen lähes normaalisti

Koronapandemian helpottuminen on lisännyt kotitalouksien kuluttamista palveluihin, kertoo OP. Sen sijaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan ei ole näkynyt merkittävästi kotitalouksien korttiostoksissa. Tiedot perustuvat OP:n dataan korttimaksuista.

Korona-aikana palveluiden kysyntä laski selvästi, mutta korttimaksut osoittavat kysynnän kasvaneen selvästi helmikuusta alkaen. Korttimaksut palveluihin ovat kasvaneet 40 prosenttia vuoden takaisesta.

– Korttimaksujen kehitys osoittaa, että kulutustottumukset ovat palautumassa kohti ennen pandemiaa vallinnutta tilaa. Palvelujen kulutus kasvaa nyt nopeasti, kun taas pandemian myötä huomattavasti noussut tavaroiden kulutus näyttää kehittyvän maltillisemmin, arvioi OP:n senioriekonomisti Tomi Kortela tiedotteessa.

Erityisesti matkustamiseen, ravintoloihin ja vapaa-ajan viihdepalveluihin liittyvät maksut ovat nousseet. Matkustamisessa maksut ovat kuitenkin yhä alle pandemiaa edeltävän tason, joten palvelujen voi odottaa elpyvän edelleen.

Venäjän hyökkäys ei ole muuttanut korttimaksamisen kehittymistä

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ei näytä muuttaneen OP:n korttimaksujen kehitystä merkittävästi, sillä korttimaksut eivät ole kääntyneet laskuun hyökkäyksen alettua. Pankin mukaan kevään ja lopputalven aikana määräävä tekijä on ollut koronakriisistä palautuminen.

– Venäjän hyökkäyssodan talousvaikutukset välittyvät eri kautta talouteen kuin koronakriisissä. Kun koronan talousvaikutukset näkyivät etenkin kulutuksen romahtamisessa, ilmenevät sodan vaikutukset viiveellä ulkomaankaupan laskussa ja hintatason nousussa, Kortela sanoo.

Sodan aiheuttama epävarmuuden kasvu voi kuitenkin johtaa siihen, että kotitaloudet siirtävät tai ainakin harkitsevat hieman aiempaa pidempään suurempia hankintoja. Niitä ei tyypillisesti makseta korteilla, eikä mahdollinen ilmiö näy korttimaksujen kehityksessä.