Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Haminan akkumateriaalitehtaan rakentamiseksi on perustettu yhteisyritys – mukana kiinalainen CNGR

Haminaan akkumateriaalitehdasta suunnittelevat Suomen Malmijalostus ja kiinalainen teknologiayhtiö CNGR Advanced Material ovat perustaneet yhteisyrityksen. Yrityksen nimi on CNGR Finland, ja Suomen Malmijalostus omistaa siitä 40 prosenttia ja kiinalaisosapuoli 60 prosenttia.

Suomen Malmijalostuksen mukaan tehtaan on määrä tuottaa muun muassa sähköautojen litiumioniakkujen valmistamisessa tarvittavaa prekursorimateriaalia. Toistaiseksi Euroopassa ei valmisteta prekursoria.

Suomen Malmijalostus ja CNGR kertoivat joulukuussa suunnitelmastaan perustaa tehdas. Tuolloin kerrottiin, että tehtaan rakentaminen alkaisi tulevana kesänä, ja tavoitteena olisi käynnistää tuotanto vuonna 2024.

– Yhteisyritys on tärkeä askel kohti Haminan prekursoritehtaan toteuttamista. Tehtaalla on olennainen rooli eurooppalaisen akkuarvoketjun kehityksessä, ja se auttaa osaltaan hillitsemään hiilidioksidipäästöjä, sanoo Suomen Malmijalostuksen akkutoimialan johtaja Vesa Koivisto tiedotteessa.

Yhteisyrityksen toimitusjohtajaksi on nimitetty saksalainen Thorsten Lahrs, joka tulee työskentelemään pääsääntöisesti Suomessa. Hänellä on pitkä kokemus kemianteollisuudesta sekä akkumateriaalien tuotannosta.

– Haminan tehtaasta on tulossa huippumoderni tuotantolaitos, jonka prekursorituotteella on ennätyksellisen alhainen hiilijalanjälki. Yhteisyrityksen toiminnan käynnistymisen myötä projektimme saa konkreettista uutta vauhtia, Lahrs ennakoi.

Eurooppa tuottaa tällä hetkellä vajaat seitsemän prosenttia litiumioniakkujen kennoista globaalisti. Kysynnän kasvun myötä osuuden arvioidaan nousevan 15 prosenttiin seuraavan 10 vuoden kuluessa.

Lintilä arvioi Suomen olevan merkittävä peluri

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) arvioi yhteisyrityksen perustamisen osoittavan, että valtion päätös panostaa akkuklusterin luomiseen Suomeen on ollut oikea.

– Nyt tehty päätös osoittaa myös, että Suomi on houkutteleva investointimaa myös muuttuneessa maailmantilanteessa. Uskon, että Suomi tulee jatkossa olemaan merkittävä peluri globaalissa akkuarvoketjussa, Lintilä sanoo tiedotteessa.

Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursorin vanhempi neuvonantaja Harri Eela pitää päätöstä luottamuksen osoituksena, että Kotkan-Haminan seutu on taas ottamassa erittäin vahvaa teollista asemaa Suomessa.

– On todella hienoa, että olemme keskeisesti mukana tukemassa Suomen tavoitteita akkuklusterin kehittämissä, Eela sanoo.