Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mies ylläpiti nettisivuja, joissa oli tuhansia musiikkisanoituksia ja suoravälityksessä yli sata nettiradiota – tuomittiin tekijänoikeusrikoksesta

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut 37-vuotiaan miehen tekijänoikeusrikoksesta puolen vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Oikeus katsoo miehen levittäneen luvattomasti pääosin suomalaisten kappaleiden sanoituksia sekä välittäneen luvattomasti suomalaisten radiokanavien internetlähetyksiä.

Oikeuden mukaan mies oli luonut kolme nettisivustoa, joiden toimintaa vuosina 2013–2020 käsiteltiin oikeudessa. Kahdella sivustolla oli enimmillään noin 11 000 musiikkikappaleen sanoitukset. Kolmannella sivustolla oli yli sadan nettiradion suorat lähetykset niin, että niitä pystyi kuuntelemaan menemättä kyseisen radiokanavan sivustolle.

– Mies oli tarkasteluajankohtana saanut toiminnastaan lähes 300 000 euron mainos- ja palkkatulot sivustojen ilmeisen suuren kävijämäärän vuoksi, oikeus kirjoitti tuomiosta annetussa tiedotteessa.

Mies tuomittiin myös korvaamaan yhteensä 250 000 euroa useille musiikkiyhtiöille.

Oikeus: Mies jatkoi toimintaansa tiedossaan olleista kielloista huolimatta

Oikeuden mukaan mies ylläpiti nettisivustojaan siten, että hän oli muun muassa aktiivisesti osallistunut sivustojen aineiston muokkaamiseen ja niiden toiminnan moderointiin. Oikeus katsoo, ettei mies siksi ollut toiminut vain alustapalvelutuottajana vaan oli vastuussa käyttäjien sivustoille lisäämistä, tekijänoikeuksia loukanneista tuotoksista.

Nettiradiotoiminnan osalta oikeus katsoo, että mies rikkoi tekijänoikeuslakia, vaikka ei ollut nettiradiolähetyksiä välittäessään luonut uutta yleisöä. Mies oli jakanut radiolähetysten URL-osoitteen omalla nettisivustollaan, vaikka radiolähetykset omistavat mediayritykset olivat tämän kieltäneet muun muassa miehelle osoittamassaan kirjeessä. Oikeus katsoo miehen olleen tietoinen kielloista ja jatkaneen toimintaansa niistä huolimatta.

Miehen toiminnan seurauksena nettiradioiden kuuntelijat eivät siirtyneet radioiden omille nettisivuille. Näin ollen heihin ei kohdistunut radioiden sivuilla olleita mainoksia, joiden tuotoilla yhtiöt osaltaan rahoittivat toimintaansa.