Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjän lipuin koristellut autot ajoivat Helsingin halki voitonpäivän alla – sunnuntaina myös useita vastamielenosoituksia kulkuetta vastaan

Mielenosoitukset ovat sävyttäneet äitienpäivää Helsingissä. Venäjä-mielisten autokulkue on ollut liikkeellä ja ajanut myös Helsingin ydinkeskustassa. Autojonossa oli näyttävästi muun muassa Venäjän lipuin koristeltuja ajoneuvoja. Autoihin oli kiinnitetty myös Suomen lippuja.

Helsingin poliisin mukaan mielenosoitus on sujunut rauhallisesti ja hyvässä yhteisymmärryksessä poliisin kanssa. Iltapäivältä kahden aikaan mielenosoitus oli jo hiljalleen päättymässä.

Poliisi ei kertonut etukäteen kulkueen reittiä eikä tarkkaa ajankohtaa. Perusteena oli poliisin mukaan se, että sosiaalisessa mediassa oli uhkailtu kulkueeseen osallistuvia.

Useita vastamielenosoituksia

Helsingissä järjestettiin sunnuntaina myös useita Venäjän sotatoimia ja voitonpäivän juhlintaa vastustavia mielenosoituksia.

Kaikkiaan poliisi on saanut ilmoituksen seitsemästä erillisestä sunnuntaina järjestettävästä mielenosoituksesta.

Niistä Kaisaniemessä puoliltapäivin pidetty Surupäivänmielenilmaukseksi nimetty vastamielenosoitus oli ainoa, joka kohtasi Venäjä-mielisten ajoneuvokulkueen, poliisi kertoo STT:lle.

Kohtaamisesta ei kuitenkaan poliisin mukaan syntynyt häiriöitä. Surupäivänmielenilmauksen järjestivät Toveriverkosto ja Suomen venäjänkielisten demokraattinen yhteisö.

Myös Narinkkatorilla Kampissa järjestettiin Suomen venäläisten mielenosoitus rauhan puolesta puoliltapäivin.

Venäjällä juhlitaan huomenna voitonpäivää toisen maailmansodan eli venäläisittäin suuren isänmaallisen sodan päättymisen muistoksi. Tänä vuonna päivää vietetään samaan aikaan, kun Venäjä käy raakaa hyökkäyssotaa Ukrainassa.

Väkivaltapuheita Whatsapp-ryhmässä

Venäjä-mielisten autokulkueaikeet herättivät jo etukäteen osin kiivastakin keskustelua ja vastustusta sosiaalisessa mediassa. Osassa kommenteista pohdittiin erilaisia vastatoimia kulkueeseen osallistuvia kohtaan.

Eri mediat kertoivat lisäksi, että ennen mielenosoitusta Venäjä-mielisen autokulkueen Whatsapp-ryhmässä käytiin aggressiivista keskustelua ja uhattiin muun muassa väkivallan käytöllä ja aseiden tuonnilla kulkueeseen. Mielenosoituksen järjestäjin kuulunut taho taas kuvasi HS:lle mielenosoitusta rauhanomaiseksi ja sanoi puheiden aseiden tuonnista olleen reagointia mielenosoituksen kohtaamaan uhkailuun.