Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukraina sanoo vallanneensa takaisin asutuskeskuksia, sota on siirtynyt yhdysvaltalaisten mukaan pattitilanteeseen – seurasimme Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä

Tässä jutussa seurasimme Ukrainan sodan tapahtumia hetki hetkeltä. Seuranta palaa heti huomenna.

22.40: Yhdysvallat valmistelee jättimäistä 40 miljardin dollarin tukipakettia Ukrainalle.

Yhdysvaltain lainsäätäjät ajavat vauhdilla eteenpäin uutta, peräti 40 miljardin dollarin apupakettia Ukrainalle, kertoo The New York Times. Kyseessä on Yhdysvaltain edustajainhuoneen laajentama versio samasta 33 miljardin dollarin tukipaketista, jota presidentti Joe Biden lupaili viime kuun lopulla.

Paketti sisältää sekä aseellista että humanitääristä apua. Se on järjestymässä nopeasti yhdysvaltalaisviranomaisten ilmoitettua, että maan aiemmin lupaamat apupaketit alkavat käydä vähiin. Paketilla vaikuttaa olevan molempien puolueiden tuki. Summa on valtava, joten ymmärrettävästi myös soraääniä on kuulunut. Osa kärkipoliitikoista on kyseenalaistanut valtavien summien hyväksymisen ilman pitkiä keskusteluja rahojen käyttökohteista ja merkityksestä.

Mikäli paketti menee läpi, se nostaisi Yhdysvaltojen jakaman avun määrän peräti 53 miljardiin dollariin.

21.27: Ukraina sanoo vallanneensa takaisin asutuskeskuksia Harkovan koillispuolella.

Ukrainan armeija kertoo vallanneensa takaisin useita kyliä ja asutuskeskuksia Harkovan koillispuolella. Edistystä on saavutettu etenkin lähipäivien aikana. Maan puolustusministeriön mukaan venäläiset on ajettu tällä hetkellä niin kauas, etteivät tykkien kantamat riitä pommittamaan kyliä, The Guardian kertoo.

Yhdysvaltain sotilasasiantuntijat arvioivat sodan olevan tällä hetkellä pattitilanteessa. Kumpikaan puoli ei ole heidän mukaansa voitolla, vaan verisiä taisteluita käydään hyvin pienistäkin alueista. Venäjän kerrotaan vahvistaneen tappioita kärsineitä joukkojaan Donbassin alueella.

Etelässä Odessa on kovan tulituksen alla. Venäjä on ilmeisesti laukaissut kaupunkiin useita ohjuksia.

20.51: Lähes kaikki Yhdysvaltain lupaamat haupitsit ovat Ukrainassa.

Yhdysvallat kertoo luovuttaneensa 89 lupaamistaan 90 haupitsista Ukrainan joukoille. M777-haupitsit on myös miehitetty asianmukaisesti: yli 370 ukrainalaissotilasta on koulutettu naapurimaissa ampumaan niillä.

Yhdysvallat kertoo toimittaneensa myös 120 000 ammusta Ukrainaan. Lisäksi yksi Mi-17-helikopteri on saapunut tänään Ukrainaan. Helikoptereita on tulossa vielä 10. Yhdysvallat ja sen liittolaiset kouluttavat ukrainalaisia naapurimaissa niiden järjestelmien käyttöön, joita länsimaat ovat Ukrainalle antaneet.

20.33: Yhdysvaltain puolustusviranomaiset arvioivat Venäjän hyökkäyksen olevan noin kaksi viikkoa aikataulusta jäljessä.

Yhdysvaltain puolustusviranomaiset sanovat Reutersin mukaan hyökkäyksen Ukrainan itäosissa olevan noin kaksi viikkoa aikataulusta jäljessä siitä, missä Putin suunnitteli joukkojen sijainnin ja tilanteen olevan.

19.54: Ukraina: Venäjä täydentää joukkojaan Harkovassa.

Ukrainan armeijan mukaan venäläisjoukot ovat saaneet Harkovassa täydennyksiä, kertoo CNN. Raportin mukaan Venäjä on siirtämässä ainakin 500 sotilasta muualta Donbassista estämään Ukrainan etenemistä Harkovan lähistöllä. Vastahyökkäys on ollut käynnissä jo useita päiviä, ja se on ilmeisesti alkanut uhata venäläisten logistiikkaa alueella.

19.12: Yhdysvaltain valtiovarainministeri: Venäjän talous on selvässä taantumassa, inflaatio voi nousta jopa 20 prosenttiin.

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Janet Yellenin mukaan Venäjän talous on selvästi lamassa. Yellen avasi tilannetta senaatissa aiemmin tänään, kertoo CNN. Hänen mukaansa Venäjän talous voi kutistua 10-15 prosenttia, ja inflaatio voi nousta jopa 20 prosenttiin tänä vuonna.

19.01: Tšekki korvaa Venäjän YK:n ihmisoikeusneuvostossa.

Tšekin tasavalta korvaa Venäjän YK:n ihmisoikeusoikeusneuvostossa, päätti YK:n yleisistunto tänään. Se oli myös ainoa kandidaatti Venäjän korvaajaksi. Korvauksen puolesta äänesti 157 maata, 23 maata ei äänestänyt.

18.28: Azovstalin terästehtaassa sinnittelevien sotilaiden vaimot anovat apua miehilleen.

Azovstalin terästehtaaseen linnoittautuneet ukrainalaiset sotilaat ovet olleet jumissa niin pitkään, että heiltä on loppumassa ruoka ja vesi. Sotilaiden vaimot anovatkin nyt The New York Timesin haastattelussa, että kansainvälinen yhteisö ja Ukrainan armeija pelastaisivat Venäläisiä viikkokaupalla viivästyttäneet sotilaat.

– He ovat jumissa ja saavat yhden annoksen ruokaa päivässä. He syövät senkin likaisissa huoneissa ja bunkkereissa, istuen raunioiden päällä. Heidän vaatteensa ovat homeessa, heidän aseensa ovat homeessa. Kansainvälinen yhteisö on neuvonut heitä antautumaan monta kertaa, mutta ulkomaalaiset eivät ymmärrä, että se tarkoittaisi heille kuolemaa, Azovstalin joukoissa taistelevan kersantin vaimo Yulia Fedosiuk kertoo NYT:ille.

Vaimojen mukaan sotilaita saattaa olla alueella vielä 3000. Asiasta ei kuitenkaan ole mitään varmaa tietoa, eivätkä tehtaassa olevat sotilaat ymmärrettävistä syistä tarkempaa lukemaa avaa.

– Sodan jälkeen Spielberg tekee varmasti Azovstalista suuren elokuvan. Kaikki ohjaajat taistelevat siitä, kuka tekee siitä realistisimman. Sitä ei tarvitse edes värittää, sillä kaikki kerrotut hirveydet tapahtuvat siellä oikeasti, Kateryna Prokopenko sanoo.

– He ovat tällä hetkellä vetämässä viimeisiä hengenvetojaan.

17.40: Yhdysvaltain tiedustelupomo: Putin valmistautuu pitkään sotaan, tavoitteet eivät ole muuttuneet.

Yhdysvaltain kansallisen tiedustelun päällikkö Avril Haines on antanut senaatille selonteon kansainvälisistä uhista ja Ukrainan tilanteesta, kertoo The Guardian. Hänen maalaamansa kuva sodan tulevista kuukausista näyttää mustalta. Haines arvioi muun muassa, ettei Putin ole luopunut tavoitteistaan sodan lopputuloksen suhteen. Näin ollen painopisteen siirtyminen Itä-Ukrainaan olisi vain väliaikainen strategian muutos.

Yhdysvaltain tiedustelupomo: Putin valmistautuu pitkään sotaan, tavoitteet eivät ole muuttuneet

17.13: Saksa avaa suurlähetystönsä Kiovassa.

Saksa on päättänyt avata suurlähetystönsä Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa. Ainakin alkuvaiheessa lähetystössä työskentelee minimimäärä henkilöstöä.

16.54: Ranska: sopimus venäläisestä öljystä luopumisesta voidaan saada aikaan jo tämän viikon aikana.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron aikoo pitää tänään puhelinkeskustelun Unkarin pääministeri Victor Orbanin kanssa. Puhelun tarkoitus on ratkaista ongelma, joka estää Euroopan unionia luopumasta venäläisestä öljystä. Sopimusta vastaan sen nykymuodossa on Unkari.

Ranskalaisviranomaiset ovat sanoneet, että mikäli sopimus syntyy, se voidaan valmistella jo tällä viikolla.

16.20: YK: yli 8 miljoonaa ukrainalaista on edelleen paossa kotoaan.

Yli 8 miljoonaa ukrainalaista on paossa kotoaan muualla kotimaassaan sodan vuoksi, selvitää YK:n kansainvälisen liikkuvuuden laitoksen raportista. Tämä tarkoittaa yli 18 prosenttia kansasta. Osuus kasvaa koko ajan sodan jatkuessa.

Ukrainasta on lähtenyt ulkomaille sotaa pakoon yli 5,9 miljoonaa pakolaista. Yhteensä kotinsa on siis joutunut jättämään ainakin 13,9 miljoonaa ihmistä.

16.12: Britannian Johnson saapuu tapaamaan presidentti Niinistöä huomenna.

STT kertoo Ison-Britannian pääministeri Boris Johnsonin huomisen Suomen-vierailun sisältävän tapaamisen tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa. Presidentin kanslian mukaan tarkoitus on keskustella Ukrainasta ja Euroopan turvallisuustilanteesta.

16.04: Ukraina: jo 26 000 venäläissotilasta koullut ja loukkaantunut sodassa.

Ukrainan puolustusministeriön mukaan sodassa on kuollut ja loukkaantunut noin 26 000 venäläissotilasta. Ukrainan mukaan Venäjä olisi siis menettänyt päivässä 350 sotilasta. Lisäksi puolustajat olisivat selonteon mukaan tuhonneet 1170 panssarivaunua, 2808 panssariajoneuvoa, 519 tykistöjärjestelmää, 199 lentokonetta ja 158 helikopteria.

Selonteon mukaan Venäjän viimeisen vuorokauden tappiot johtuisivat Donetskissa käytävistä taisteluista.

Lukuja ei ole varmistettu riippumattomista lähteistä.

15.56: Kiovan asukkaista kaksi kolmasosaa palannut koteihinsa.

Kiovan pormestari Vitali Klytshkon mukaan kaksi kolmasosaa kaupungista sodan alettua paenneista asukkaista on palannut koteihinsa.

15.31: Saksan ja Hollannin ulkoministerit ovat vierailulla Ukrainassa.

Saksan Annalena Baerbock ja Hollannin Wopke Hoekstra vierailevat tänään Ukrainassa. Ministerit kiertävät Kiovan ympäristössä esimerkiksi Irpinissä ja Butshassa. Vierailusta ei ilmoitettu etukäteen.

Baerbock kuvaili kokemustaan Twitterissä silmiäavaavaksi.

15.27: EU: Venäjä oli sodan alkupuolella tapahtuneen verkkohyökkäyksen takana.

Euroopan unioni ilmoittaa lausunnossaan Venäjän olleen sodan alkupuolella tapahtuneen verkkohyökkäyksen takana. Hyökkäys katkaisi palveluita käyttäjiltä ja yrityksiltä Ukrainassa ja EU-jäsenvaltioissa. Hyökkäys tapahtui samaan aikaan, kun Venäjän joukot marssivat rajan ylitse Ukrainaan.

14.56 Helsingin Sanomien tietojen mukaan Suomi ja Ruotsi pyrkivät jättämään Nato-hakemuksensa näyttävästi yhtä aikaa ensi viikon alkupuolella.

14.35 Kaksi venäläistoimittajaa teki yllättävän tempauksen maanantaina, kun Venäjällä juhlittiin voitonpäivää, kirjoittaa brittilehti The Guardian.

Kreml-myönteiselle, suositulle uutissivustolle Lenta.ru:lle työskentelevät toimittajat täyttivät sivuston sodanvastaisilla uutisilla. Jutuissa Venäjän presidentti Vladimir Putinia kutsuttiin "säälittäväksi, vainoharhaiseksi diktaattoriksi" ja syytettiin häntä tämän vuosituhannen verisimmän sodan aloittamisesta.

– Meidän täytyi tehdä tämä tänään. Halusimme muistuttaa kaikkia tänä kauniina voitonpäivänä, minkä puolesta isoisämme oikeasti taistelivat: rauhan, sanoo Egor Polyakov, 30, toinen tempauksen takana olleista toimittajista The Guardianille.

Guardian: Venäläistoimittajat saivat tarpeekseen ja haukkuivat Putinin julkisesti: "Säälittävä, vainoharhainen diktaattori"

14.30 Britannian pääministerin Boris Johnsonin on määrä vierailla huomenna Suomessa, kertovat lähteet STT:lle. Johnsonin odotetaan lisäksi vierailevan Ruotsissa.

Toistaiseksi mikään taho ei ole suostunut antamaan virallista vahvistusta Johnsonin vierailusta. Johnsonin äkillinen vierailu liittynee turvallisuuspoliittiseen tilanteeseen.

13.24 Britannian puolustusministeriön tuoreessa tiedustelupäivityksessä todetaan, että Venäjän hyökkäyssuunnitelma on hyvin todennäköisesti perustunut virheellisiin olettamuksiin siitä, että se kohtaisi rajallisesti vastarintaa ja voisi nopeasti motittaa asutuskeskukset.

– Ukrainan vastarinnan aliarvioiminen ja Venäjän parhaan mahdollisen skenaarion suunnitelmat ovat johtaneet todistettavissa oleviin epäonnistumisiin, mikä esti presidentti (Vladimir) Putinia julkistamasta merkittävää sotilaallista menestystä voitonpäivän paraatissa 9. toukokuuta, päivityksessä todetaan.

Putin ei voitonpäivän puheessaan julistanut sotaa tai liikekannallepanoa – "hyvin vaatimaton" puhe käsitteli Ukrainaa vain ohuesti, toteaa tutkija

13.20 Eduskunnan puolustusvaliokunnan mukaan Suomen jäsenyys puolustusliitto Natossa on paras ratkaisu Suomen ja suomalaisten turvallisuuden takaamiseksi.

Puolustusvaliokunnan mukaan Suomen jäsenyys Natossa nostaisi merkittävästi pidäkettä joutua Venäjän aggression kohteeksi.

Puolustusvaliokunta julkisti tänään lausuntonsa hallituksen turvallisuusympäristön muutosta koskevasta ajankohtaisselonteosta.

Puolustusvaliokunta: Nato-jäsenyys paras ratkaisu Suomen turvallisuuden takaamiseksi

13.16 Yli tuhat ukrainalaista sotilasta on yhä Azovstalin terästehtaalla Mariupolissa, kertoo Ukrainan varapääministeri Irina Vereshtshuk.

Varapääministerin mukaan sadat sotilaat ovat haavoittuneet ja osa tarvitsee välitöntä hoitoa. Hän kertoo tilanteen heikkenevän joka päivä.

Azovstalin terästehtaalla Mariupolissa jäljellä olevat ukrainalaisjoukot ilmoittivat sunnuntaina, ettei antautuminen ole vaihtoehto.

Aiemmin tänään uutisoitiin ukrainalaisiin viranomaislähteisiin nojaten, että tehdasalueella olisi myös ainakin 100 siviiliä.

13.05 Ukrainan kansantalous supistuu tänä vuonna lähes kolmanneksella Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen vuoksi, arvioi Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki EBRD.

Vielä maaliskuussa EBRD arvioi Ukrainan kansantalouden supistuvan tänä vuonna 20 prosenttia, mutta nosti nyt arvionsa 30 prosenttiin.

Venäjän aloittama hyökkäyssota on vakavasti vahingoittanut muun muassa maataloutta Ukrainassa, joka on yksi maailman suurimmista vehnän ja auringonkukkaöljyn viejistä.

EBRD arvioi Ukrainan kansantalouden supistuvan tänä vuonna lähes kolmanneksella

12.56 Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock on vieraillut tänään Ukrainassa ja tavannut paikallisia asukkaita Kiovan läheisyydessä sijaitsevassa Butshassa. Vierailusta ei kerrottu etukäteen julkisuuteen.

Venäläisjoukkoja on syytetty siviilien tappamisesta Butshassa. Maan armeijaa on syytetty sotarikoksien tekemisestä myös muilla alueilla Kiovan ympärillä.

Saksan vihreitä edustava Baerbock on viimeisin ulkomaalaisista diplomaateista ja johtajista, jotka ovat vierailleet Butshassa.

12.53 Elokapinan aktivistit osoittivat mielenosoituksen tiistaina energiayhtiö Fortumin pääkonttorilla Keilaniemessä Espoossa. Paikalla oli poliisin mukaan noin 70 mielenosoittajaa.

Mielenosoittajat vaativat Fortumia ja muita valtion omistamia energiayhtiöitä irtautumaan Venäjältä tulevista fossiilisista polttoaineista välittömästi. Yritykset on Elokapinan tiedotteen mukaan painostettava luopumaan Venäjän fossiilisesta energiasta, koska niihin käytetty raha rahoittaa Venäjän sotatoimia Ukrainassa.

– Mielenosoituksemme puuttuu fossiiliteollisuuden suurrikollisten toimintaan, joilta kysymme: Välittääkö Fortumin johtoporras siitä, että he keräävät voittoja sotien ja kansanmurhien rahoittamisella, sanoi Elokapinan mielenosoittaja megafoniin.

Elokapina osoitti mieltään aamupäivällä Fortumin pääkonttorilla – "Välittääkö johtoporras siitä, että he keräävät voittoja sotien ja kansanmurhien rahoittamisella"

12.32 Azovstalin terästehdasalueella Mariupolissa on edelleen ainakin 100 siviiliä, kertovat ukrainalaisviranomaiset yhdysvaltalaisen CNN:n mukaan. Tämä ei kuitenkaan kaupungin pormestarin neuvonantajan Petro Andriushchenkon mukaan ole vähentänyt hyökkäyksiä alueella, vaan iskut jatkuivat läpi maanantain.

Viikonloppuna ukrainalaisviranomaiset kertoivat, että kaikki naiset, lapset ja vanhukset olisi saatu evakuoitua Azovstalista. Suurimman osan jäljellä olevista siviileistä oletetaan olevan miehiä.

12.30 Tiede- ja kulttuuriministeri sekä keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen kannattaa Suomen liittymistä puolustusliitto Naton jäseneksi.

– Olen kääntynyt jo pidemmän aikaa sitten myönteiselle kannalle. Turvallisuusympäristö on muuttunut ja siksi minunkin kantani on muuttunut, Honkonen sanoo Uutissuomalaiselle.

– Venäjään ei voi eikä kannata luottaa.

Ministeri ja keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä

11.38 Harkovan alueen kuvernöörin Oleh Synyehubovin mukaan viisikerroksisen rakennuksen raunioista on löydetty 44 ruumista Iziumissa Itä-Ukrainassa. Rakennus tuhoutui Venäjän hyökkäyksessä maaliskuun alkupuolella.

Asiasta kertoo ukrainalainen uutismedia The Kyiv Independent.

11.30 Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola julkaisi tiistaiaamuna yhdeksänosaisen tviitin, jossa hän arvioi "Suomen tulevaa roolia Natossa".

Aaltola uskoo, että "Venäjällä tiedetään, että Suomi on spartalainen, ääripuolustuksellinen maa".

– Se ei lähde tätä testaamaan, kunhan määrittelemme Nato-roolimme itsevarmaksi, hän kirjoittaa.

Upin Aaltola: Venäjä lisännee voimiaan Suomen rajan läheisyydessä – näin hän arvioi "Suomen tulevaa roolia Natossa"

11.15 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi pyysi kansainväliseltä yhteisöltä apua maansa satamien normaalin toiminnan avaamisessa ja siten globaalin ruokakriisin estämisessä, kertoo Guardian-lehti.

Presidentin mukaan ilman Ukrainan maatalouden vientiä kymmenet maat ympäri maailmaa ovat jo ruokapulan partaalla.

Ukraina kuuluu muun muassa maailman tärkeimpiin vehnänviejiin. 

Kaksi kolmasosaa Kiovan asukkaista palannut kaupunkiin, sanoo pormestari – Odessan satamakaupunkiin tehdyt ohjusiskut tuhosivat rakennuksia

10.18 Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola kommentoi Twitterissä Venäjän maanantaisia iskuja Odessaan "järjettömäksi sotilaalliseksi elehtimiseksi".

– Venäjältä alkaa loppua keinot eteläisen käytävän muodostamiseen rannikkoa pitkin. Nyt kyseessä pelkkää voiman näyttämistä, mutta ei ostoskeskuksen tuhoaminen edes siltä näytä, Aaltola kirjoittaa.

Hän myös jakoi tviittinsä ohessa valkovenäläisen toimittajan Hanna Liubakovan jakamia kuvia Odessasta.

Useiden lähteiden mukaan Odessaan tehtiin maanantai-iltana ohjusiskuja, jotka osuivat ainakin ostoskeskukseen ja kahteen hotelliin. Yhden ihmisen kerrotaan kuolleen ja viiden haavoittuneen.

10.06 Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on lähettänyt Venäjän presidentti Vladimir Putinille onnitteluviestin maanantaisen voitonpäivän kunniaksi, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC, joka nojaa tietonsa pohjoiskorealaisen uutistoimisto KCNA:n tietoihin.

Viestissä ilmaistiin "vankkaa solidaarisuutta venäläisille ihmisille vihamielisten voimien poliittisen ja sotilaallisen uhan sekä kiristyksen kitkemisessä".

09.56 Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys vahvistaisi Pohjolan puolustusta, sanoo Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist Ruotsin radion Ekot-ohjelmalle.

Hänen mukaansa Nato-jäsenyys ennaltaehkäisisi sitä, että "jotain tapahtuu" Itämerellä ja etenkin Gotlannissa.

Hultqvist on aiemmin vastustanut Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Hän ei nytkään ottanut suoraan kantaa Nato-jäsenyyden puolesta, mutta sanoi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan muuttaneen asioita.

09.26 Venäjän puolustusministeriön tiedottaja, kenraalimajuri Igor Konashenkov kertoo uutistoimisto Tassin mukaan, että Ukraina on yrittänyt valloittaa Yhdysvaltain ja Britannian avustuksella Käärmesaaren takaisin itselleen. Tass on Venäjän valtion omistama uutistoimisto.

Konashenkovin mukaan yritys ei onnistunut ja Ukraina menetti kymmeniä sotilaita yrittäessään takaisinvaltausta. Väitteitä ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä.

Käärmesaari on Ukrainalle kuuluva saari Mustallamerellä ja se on ollut Venäjän joukkojen hallussa sodan alkupuolelta saakka.

09.00 Odessaan maanantai-iltana tehdyissä useissa ohjusiskuissa on kuollut ainakin yksi ihminen, kertoo muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC. Sairaalaan vietiin viisi haavoittunutta.

Aiemmin uutisoitiin, että kaupungin keskustassa kuultiin useita suuria räjähdyksiä ja suuri ostoskeskus syttyi palamaan. BBC kirjoittaa, että ulkonaliikkumiskiellon vuoksi kadut olivat tyhjillään iskujen aikaan.

Yhdysvaltalaisen CNN:n mukaan iskuja osui myös kahteen hotelliin. Odessan alueen sotilashallinnon tiedottajan Serhi Bratchukin mukaan iskut tehtiin Venäjän uusilla hypersoonisilla Kinzhal-ohjuksilla.

Maanantaina myös Odessassa vieraillut Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel joutui hakeutumaan suojaan, kun Venäjä ampui ohjuksia kaupunkiin. 

08.34 Valtiovarainministeri, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko kannattaa Suomen Nato-jäsenyyttä.

Saarikko kertoi näkemyksestään Ylelle. Hän sanoo Nato-kantansa muuttuneen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuun lopulla. Saarikon mukaan Venäjään ei näissä oloissa voi luottaa ja naapurimaa on toiminut tavalla, jota ei voi hyväksyä.

08.12 Yhdysvaltojen puolustusministeriön mukaan Ukrainassa on näkynyt viitteitä siitä, että ukrainalaisia olisi pakkokuljetettu Venäjälle. Asiasta kertoi Pentagonin tiedottaja John Kirby.

Kirby ei kertonut toimittajille, kuinka monista mahdollisista ukrainalaisleireistä puhutaan. Kirbyn mukaan on kuitenkin näyttöä siitä, että ukrainalaisia olisi kuljetettu vastoin heidän tahtoaan Venäjälle.

– Moskovalla on ollut 75 päivää aikaa kohdella ukrainalaisia julmasti. Joka kerta, kun luulet, etteivät he voi enää vajota vielä alemmas, he todistavat, että olet väärässä, Kirby sanoi.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi jo huhtikuun alussa, että tuhansia ukrainalaisia olisi viety Venäjälle. Ukrainan oikeusasiamies Ljudmyla Denisovan mukaan Venäjälle vietyjen ukrainalaisten luku olisi kasvanut sodan alettua jo yli 1,19 miljoonaan. Luvussa on mukana ainakin 200 000 lasta.

08.09 Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on helpottanut maansa asevientiä Ukrainaan ottamalla käyttöön toisen maailmansodan aikaisen lain aseavusta. Valkoisen talon mukaan laki mahdollistaa aseiden lainaamisen Ukrainaan ripeällä aikataululla.

Allekirjoittaessaan lakia Biden sanoi Yhdysvaltojen tukevan ukrainalaisten taistelua, kun nämä puolustavat maataan ja demokratiaansa "Putinin julmaa sotaa" vastaan. Biden myönsi, että Yhdysvallat on jo käyttänyt Ukrainan tukemiseen miljardeja dollareita, mutta lisäsi, että Venäjän aggressioon taipuminen olisi vielä kalliimpaa.

08.02 Suomen talouskehityksen ennustaminen on muuttunut aiempaa epävarmemmaksi Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuun lopulla.

– Venäjän hyökkäys Ukrainaan on tilanne, johon ei ole olemassa taloustieteellistä ohjekirjaa. Kaikki on uutta ja yllätyksellistä, sanoo valtiovarainministeriön talousennusteita laativa finanssineuvos Jukka Railavo.

Epävarmuutta lisää Railavon mukaan se, ettei tiedetä, kauanko sota kestää.

07.54 Odessaan tehtiin maanantai-iltana lisää ohjusiskuja, kertovat muun muassa yhdysvaltalainen CNN ja Britannian yleisradioyhtiö BBC. Silminnäkijöiden mukaan kaupungin keskustassa kuultiin useita kovia räjähdyksiä ja että suuri ostoskeskus syttyi palamaan.

Paikallisviranomaisten mukaan ainakin kaksi ihmistä loukkaantui ja viisi rakennusta vahingoittui.

Aiemmin maanantaina uutisoitiin, että Odessassa vieraillut Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel joutui hakeutumaan suojaan, kun Venäjä ampui ohjuksia kaupunkiin. 

07.44 Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) sanoo yhdysvaltalaisen CNN:n haastattelussa, että Suomen Nato-jäsenyyden hakeminen on hyvin todennäköistä. Maanantaina CNN:lle puhunut Tuppurainen kuitenkin korostaa, ettei päätöstä ole vielä tehty.

– Olisimme totta kai mieluummin valinneet naapuruuden, joka perustuu ystävyyteen ja yhteistyöhön. Mutta Venäjä on etäännyttänyt itsensä turvallisuusjärjestelmästä ja Venäjä on aloittanut sodan Euroopassa, Tuppurainen sanoo.

07.22 Vertailevan politiikan tutkimuksen professori Oleksi Haran Kiovan Mohyla-akatemiasta sanoo, että Ukraina on Venäjän presidentti Vladimir Putinille henkilökohtainen pakkomielle. Haranin mukaan nykyistä sotaa ei lainkaan olisi, jos länsi olisi ottanut Krimin valtauksen tosissaan.

Haranin mukaan Ukraina sai aseapua liian vähän ja EU:n talouspakotteet olivat lähinnä symbolisia. Hän sanoo, että heikot reaktiot kannustivat Putinia aloittamaan hyökkäyssodan.

– Jos länsi olisi tehnyt tarpeeksi, tämä sota ei olisi syttynyt.

Lue koko haastattelu täältä.

07.00 Myöhään maanantai-iltana uutisoitiin, että EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tapasi Unkarissa maan pääministerin Viktor Orbanin ja keskusteli tämän kanssa venäläisestä öljystä.

– Keskustelu selvensi sanktioihin ja energiaturvallisuuteen liittyviä asioita, von der Leyen tviittasi tapaamisen jälkeen.

Von den Leyen kuitenkin lisäsi, että lisää työtä tarvitaan vielä. Hän kertoi järjestävänsä pian videokonferenssin alueellisten toimijoiden kanssa vahvistaakseen yhteistyötä öljyinfrastruktuurin saralla.

Unkarin Orban on viivyttänyt EU:n suunnitelmia venäläisen öljyn tuontikiellosta. Meriyhteyttä vailla oleva Unkari on riippuvainen putkea pitkin tulevasta venäläisestä öljystä, ja Orban on varoittanut, ettei hän voi hyväksyä Euroopan komission ehdottamaa kuudetta Venäjän vastaista pakotepakettia.

EU:n von der Leyen kiitteli onnistunutta keskustelua Unkarin Orbanin kanssa venäläisestä öljystä