Venäjän mahdollinen sotilaallinen uhka "ei ole katoavaa tyyppiä", muistuttaa Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola Twitterissä.
Aaltola julkaisi tiistaiaamuna yhdeksänosaisen tviitin, jossa hän arvioi "Suomen tulevaa roolia Natossa". Aaltolan mukaan Suomella on paljon annettavaa liittolaisalueiden vakauttajana.
– Keskeistä on mieltää kokonaisvaltainen puolustussuunnittelu pohjoisesta Itämerelle. Nato mahdollistaa monia asioita, jotka historiallisesti ovat jääneet kesken erityisesti Pohjolassa. Tässä Suomella on ohittamaton rooli ja siten liikkumavaraa valita erilaisista vaihtoehdoista, Aaltola kirjoittaa.
Hänen mukaansa Suomen Nato-suhdetta määrittelee "Venäjän taantuminen ja mahdollinen sotilaallisen kunnian tavoittelu", jotka muodostavat "haasteen, joka ei häviä".
Aaltolan mukaan on odotettavissa, että Venäjä lisännee voimiaan Suomen rajan läheisyydessä, vaikka "Ukrainan fiaskosta" toipuminen ottaa aikansa.
– Suomen Nato-roolissa tämä on huomionarvoista ja painottaa pidäkkeiden luomista. Venäjä kuuntelee ja kunnioittaa sotilaallisen kyvyn kieltä, Aaltola kirjoittaa.
Aaltola korostaa, että ilman tehokkaasti järjestettyä puolustusta ja deterrenssiä ei ole myöskään mahdollisuuksia pragmaattiseen eli käytännön hyötyjä tuovaan Venäjä-politiikkaan. Deterrenssi tarkoittaa ennaltaehkäisevyyttä tai pelotetta.
– Voimaa täytyy olla, minkä tahansa vakauspolitiikan takana, hän kirjoittaa.
Aaltolan mukaan Suomen rooli Naton Venäjä-suhteen sillanrakentajana perustuu Suomen omaan, tehokkaaseen puolustukseen yhdistettynä Naton resursseihin.
Hän myös muistuttaa huoltovarmuusajattelun tärkeydestä Itämerellä.
Aaltola uskoo, että "Venäjällä tiedetään, että Suomi on spartalainen, ääripuolustuksellinen maa".
– Se ei lähde tätä testaamaan, kunhan määrittelemme Nato-roolimme itsevarmaksi ja yhdistämme siihen, kun aika on jonain päivänä kypsä, myös Venäjän saamisen mukaan kunnioittamaan perusperiaatteita.
Suomen odotetaan toukokuun puolivälin tienoilla ilmaisevan halukkuutensa liittyä Natoon.
Tiistaina uutisoitiin valtiovarainministeri, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikon kannattavan Suomen Nato-jäsenyyttä.
Lisäksi aamulla kerrottiin eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) sanoneen yhdysvaltalaisen CNN:n haastattelussa, että Suomen Nato-jäsenyyden hakeminen on hyvin todennäköistä.