Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Inflaatio jäi hivenen huippulukemastaan – kuluttajahinnat nousivat 5,7 prosenttia huhtikuussa

Kuluttajahintojen nousu hidastui hiukan huhtikuussa verrattuna maaliskuuhun. Tilastokeskuksen mukaan hinnat nousivat huhtikuussa 5,7 prosenttia vuoden takaisesta. Maaliskuussa nousua kertyi prosentin kymmenesosan verran enemmän.

Tilastokeskuksen yliaktuaari Kristiina Nieminen totesi Tilastokeskuksen Youtube-livessä, että nykyiset inflaatioluvut ovat hyvin poikkeuksellisia.

– Viime vuosikymmeninä ei tällaista ole nähty ollenkaan. Viimeksi tällaisia lukuja on nähty 1980-luvulla, Nieminen sanoi.

Inflaation hidastumiseen vaikutti eniten polttonesteiden hinnannousun taittuminen. Kuluttajahintojen kuukausimuutos oli huhtikuussa vain 0,3 prosenttia, kun muun muassa kevyt polttoöljy halpeni lähes 23 prosenttia.

Kuluttajahintoja nosti vuoden takaiseen verrattuna eniten sähkön, bensiinin, dieselin ja omakotitalon peruskorjausten kallistuminen. Toiseen suuntaan vaikutti lasten päivähoitomaksujen, ei-korvattavien reseptilääkkeiden, tutkimus- ja hoitomaksujen, silmälasien ja asuntolainojen keskikoron halpeneminen.

Inflaatio kirpaisee kovimmin pitkiä matkoja autoilevia

Nieminen totesi, että kovimmin inflaatiokehitys kirpaisee pitkiä matkoja autoilevia kuluttajia. Energian hinta on noussut eniten.

– Jos asuu haja-asutusalueella ja joutuu ajamaan pitkiä matkoja, niin kyllähän se tuntuu. Sen lisäksi tuntuu myös, jos asuu omakoti- tai pientalossa, jossa itse joutuu maksamaan lämmityksen suoraan, tai jos joutuu vielä remontoimaan sitä taloa.

Sähkön hinta on vuoteen 2015 verrattuna noussut 53 prosenttia. Polttonesteistä diesel on kallistunut eniten, ja viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna hinnat ovat 48 prosenttia korkeammat. Vuodesta 2015 nousua on kertynyt peräti 80 prosenttia, Nieminen totesi.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist huomautti, että huhtikuun inflaatiota hillitsi bensiinin hinnan pieni lasku maaliskuun ennätystasolta. Bensiinin hinta oli silti huhtikuussa 32 prosenttia korkeammalla kuin vuosi sitten. Appelqvist arvioi, että polttoaineiden huippuhinnat eivät enää nouse.

– Erityisen todennäköistä ei ole, että polttoaineiden hinnat nousisivat enää nykytasoilta. Bensan nykyinenkin hintataso pitää silti viime vuosia korkeampaa inflaatiota yllä koko tämän vuoden, mutta vaikutus alkaa hiipua vuoden loppua lähestyttäessä, Appelqvist arvioi pikakommentissaan.

Venäjän sota Ukrainassa on kiihdyttänyt inflaatiota rajusti, mutta ajan mittaan vaikutus hiipuu.

– Pidemmän päälle syntyy myös vastakkainen vaikutus suhdannetilanteen viilenemisen kautta. Kun suhdanne heikkenee, johtaa se kysynnän laskuun, mikä on omiaan hillitsemään inflaatiota, Appelqvist ennakoi.

Euroalueella vielä kovempi tahti - ohjauskoron nosto lähestyy

Inflaatio on monessa euroalueen maassa vielä kovempaa kuin Suomessa. Eurostatin ennakkotietojen mukana euroalueen inflaatio oli huhtikuussa 7,5 prosenttia, prosentin kymmenesosan korkeampi kuin maaliskuussa. Suomen lukema oli Eurostatin yhdenmukaistetulla kuluttajahintaindeksillä mitattuna 5,8 prosenttia.

Euroalueen ulkopuolella Ruotsissa kirjattiin huhtikuussa 6,4 prosentin inflaatioluvut, kertoo maan tilastoviranomainen SCB.

Euroopan keskuspankki EKP ei ole vielä nostanut ohjauskorkojaan, mutta viime aikoina muun muassa Saksan keskuspankin pääjohtaja sekä Suomen Pankin Olli Rehn ovat esittäneet, että korkoja voisi alkaa nostaa heinäkuusta lähtien. EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde on tällä viikolla pitämässään puheessa antanut merkkejä, että näin voisi tapahtua, kertoo Financial Times.

Ohjauskorkojen nostolla keskuspankki pyrkii hillitsemään inflaatiota, joka on tällä haavaa selvästi yli EKP:n kahden prosentin tavoitetason.