Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Euroviisuekspertti uskoo Suomen pääsevän kymmenen parhaan joukkoon – lauantain viisufinaalista on tulossa monipuolinen kattaus Euroopan kulttuureja

Euroviisuasiantuntija Anna Muurinen on huojentunut. Viisuja vuosia seurannut ja niistä tietokirjankin kirjoittanut ekspertti uskoi The Rasmuksen jatkavan finaaliin, mutta Suomen finaalipaikka ei ole koskaan itsestään selvää.

The Rasmus eteni lauantaina järjestettävään finaaliin torstai-illan semifinaalista Torinon Euroviisuissa.

Muurinen on erityisen ilahtunut The Rasmuksen positiivisesta, energisestä ja aidosta esiintymisestä. Hän uskoo sen kantavan kymmenen parhaan maan joukkoon.

– Toivon näin, koska se olisi ansaittua. Nimenomaan sen takia, että he eivät tee euroviisua, vaan he tekevät omaa juttuaan. Se on aina upeaa, Muurinen sanoo STT:lle.

Muurinen kuvailee The Rasmuksen Jezebel-kappaletta tyylikkääksi edustuslauluksi, joka edustaa suomalaista musiikkikulttuuria. Muurisen mukaan The Rasmuksen livevetoa "ei pysty paremmaksi pistää".

– Nimenomaan se positiivisuus, mitä rokkibiiseissä ei aina ole. Rasmuksella oli hirveän hyvä olla siellä, niillä oli kivaa siellä ja katsojilla oli kivaa, ja se kyllä kantaa.

Muurinen myöntää olleensa hieman huolissaan Lauri Ylösen laulusta, joka ei ole esityksen vahvin osa. Muurisen mukaan laulusuoritusta enemmän tämän päivän Euroviisuissa vaikuttaa esiintyjän luoma fiilis.

– Nyt se iloisuus ja energisyys paikkasi laulua. Se ryhmän yhteishenki, semmoistahan ei voi feikata. Sitä oli ihanaa katsoa.

"Täydellinen kattaus"

Kaikkiaan luvassa on todella monipuolinen viisufinaali, ja Euroopan hyvin monenlaiset äänet pääsevät ääneen, Muurinen sanoo. Finaalin teemana on kulttuurien moninaisuus.

Kymmenkunta laulua lauletaan omilla kielillä, ja mukana on etnokappaleita. Lavalla on tanssivia susia, kerrotaan Serbian terveydenhuoltojärjestelmästä, esitetään moldovalaista humppaa sekä 70-luvun tunnelmointia.

– Tämähän on aika täydellinen kattaus. Tällaista Euroviisujen pitää just olla! Muurinen iloitsee.

Finaalissa on mukana yhteensä 25 maata: semifinaaleista jatkoon pääsi 20 maata, ja niiden lisäksi finaaliin menee suoraan viisi suurinta rahoittajamaata: kisaisäntä Italia, Espanja, Saksa, Ranska ja Britannia.

Muurisen mukaan semifinaaleissa "hyvät laulajat erottuivat akanoista".

– Tänä vuonna laulajat eivät välttämättä olleet ihan parasta tasoa, ja se näkyi tosi hyvin esityksissä ja lopputuloksissa. Se oli terveellinen huomio, että enää vanhat keinot, paljas pinta ja pyllynpyöritys, eivät riitä. Ehkä näillä ammattituomaristoilla on merkitystä.

Semifinaalien tuloksista puolet tuli äänestäjiltä ja puolet kansallisilta ammattilaisraadeilta.

Suomen esiintymispaikka ei paras mahdollinen

Perjantain aamuyön tunteina julkaistu finaalin esiintymisjärjestys luo omaa dramatiikkaansa. Maiden edustajat arpoivat kummalla puoliskolla finaalia ne esiintyvät, ja lopullisen järjestyksen päättivät viisujen tuottajat.

– Se on kummallista, miten Ruotsi saa aina todella hyvän esiintymispaikan. Heillä kävi tosi hyvä tuuri, Muurinen kommentoi 20. paikalta esiintyvää ennakkosuosikkia.

Suomen paikka viisufinaalin neljäntenä ei ole Muurisen mukaan erityisen hyvä, vaan loppupuolen esiintymispaikka olisi ollut tehokkaampi. The Rasmuksen live-esiintyminen voi kuitenkin peitota alkupaikan kankeuden.

– Tuommoinen esitys, niin ei esiintymispaikalla ole dramaturgian kannalta väliä. Luulen, että tuo muistetaan kyllä läpi kisan, että "ai vitsi se Suomi olikin tosi hyvä", Muurinen kuvailee.

Suomi esiintyy myös kahden balladin, Portugalin ja Sveitsin, välissä ja varmasti erottuu edukseen.

Tänä vuonna viisukappaleet ovat olleet balladivoittoisia. Muurisen mukaan esitysjärjestys on rakennettu niin, ettei show'ssa kuitenkaan ole hitaiden biisien suuresta määrästä huolimatta kuolleita kohtia.

– On tulossa todella viihdyttävä ilta, Muurinen uskoo.

Euroviisut ovat äärettömän tärkeät tänä vuonna

Viisujen ylivoimainen voittajasuosikki on Ukraina. Maata edustaa Kalush Orchestra kappaleella Stefania, joka yhdistää hip hopia ja ukrainalaista kansanmusiikkia.

– Ukrainan esitys on todella hyvä. Siinä on paljon sellaista, mihin tarttua ja mikä kiinnostaa. Se oli tosi taitavasti esitetty, ja se tunnelataus välittyy, Muurinen arvioi.

Muita suuria ennakkosuosikkeja ovat Italia, Ruotsi, Britannia ja Espanja. Vedonlyöjät veikkaavat maiden päätyvän viiden parhaan joukkoon. Muurinen lisää, että esimerkiksi Kreikka on myös vahva kilpailija.

– Tosi mielenkiintoinen kilpailu, eikä kisa ole itsestään selvä. Ei ole niin, että ilman muuta Ukraina voittaa, kyllä he joutuvat kaikkensa tekemään. Tulee rehti kilpailu, Muurinen sanoo.

Euroviisut ovat tänä vuonna erittäin poliittisesti latautuneet Ukrainan sodan takia. Politiikkaa ei viisuissa saa esittää, mutta Muurinen huomasi semifinaaleissa pieniä rauhaa toivovia välipuheita ja esimerkiksi paidan, jossa luki "No war", ei sotaa.

– Lauantaina nähdään varmaan enemmänkin rauhanjulistuksia. Luulen, että se on ihan positiivista ja lisää yhteishenkeä.

Muurisen mukaan Euroviisut ovat "äärettömän tärkeät" tänä vuonna.

– Euroviisuilla on iso merkitys. Nämä voi olla yhdet tärkeimmät kisat, mitä on ollut, kävi miten kävi. Se että saadaan yhdessä kokea vähän hömppää, mutta kuitenkin tärkeää hömppää, Muurinen sanoo.