Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Euroviisuissa kuuden maan raatiäänestyksessä epäillään huijausyrityksiä – Reuters: Venäläinen hakkeriryhmä yritti estää Ukrainan viisuvoiton

Tämän vuoden Euroviisuissa epäillään huijausyrityksiä, kertoo Euroopan yleisradiounioni EBU. Lauantaina kisatun finaalin aikaan julkaistussa tiedotteessa kerrotaan, että kuuden maan tuloksista on havaittu epäselvyyksiä äänestyskäyttäytymisessä.

Epäselvyydet liittyvät kansallisten ammattilaisraatien äänestykseen Euroviisujen toisessa semifinaalissa. Toinen semifinaali kisattiin torstaina, ja siinä oli mukana yhteensä 17 maata, mukaan lukien Suomi. Suomen edustaja The Rasmus eteni tuolloin lauantain finaaliin.

Puolet viisuissa annetuista pisteistä tulevat yleisöäänestyksestä ja puolet ammattilaisraadeilta.

EBU ei täsmentänyt tiedotteessaan, mistä maista epäilyksissä on kyse ja millaisia epäselvyyksiä se on havainnut.

Euroviisujen äänestysohjeiden perusteella EBU laski korvaavan yhteenlasketun tuloksen kullekin asianomaiselle maalle sekä toiseen semifinaaliin että lauantain finaaliin. Korvaava tulos laskettiin muiden samankaltaisten tulosten saaneiden maiden tulosten perusteella.

EBU kertoo suhtautuvansa erittäin vakavasti kaikkiin epäiltyihin yrityksiin manipuloida Eurovision laulukilpailun äänestystä. EBU:lla on oikeus poistaa kyseiset äänet riippumatta siitä, vaikuttavatko äänet tuloksiin.

Euroviisut kisattiin tänä vuonna Italian Torinossa, ja viisufinaali kisattiin lauantaina. Laulukilpailun voitti Ukrainan edustaja Kalush Orchestra kappaleellaan Stefania. Suomen The Rasmus ja Jezebel-kappale jäivät sijalle 21.

Reuters: Italian poliisi kertoi estäneensä useita kyberhyökkäyksiä

Italian poliisi kertoi sunnuntaina estäneensä useita kyberhyökkäyksiä Eurovision laulukilpailun äänestysten aikana, kertoo uutistoimisto Reuters. Viranomaisten mukaan hyökkäysten takana oli Venäjä-mielinen ja Kremlin tukema hakkeriryhmä Killnet ja sen kumppaniverkosto Legion. Hyökkäyksiä tapahtui niin 10. päivän semifinaalin kuin finaalin aikana, mutta poliisi onnistui estämään hyökkäykset.

Killnet uhkasi ennen viisufinaalia Telegram-kanavallaan estävänsä Ukrainan Kalush Orchestran voiton tekemällä äänestyssivustolle 10 miljardia palvelunestohyökkäystä ja lisäämällä ääniä jollekin toiselle maalle, kertoo Forbes. Ryhmä on aktivoitunut toimissaan viime kuukausina ja tukenut Venäjää eri tahoihin kohdistamillaan kyberiskuilla. Venäjä ei saanut osallistua euroviisuihin Ukrainaan kohdistamansa hyökkäyksen vuoksi.