Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Euroviisuasiantuntija: Ukrainan voitto oli äänestäjien tuenosoituksen lisäksi merkki Euroviisujen etnobuumista

Euroviisuasiantuntija Anna Muurisen mukaan Euroviisut elävät musiikillisesti hyvin kiinnostavaa vaihetta.

– Perinteistä ja pahamaineista "euroviisumusiikkia" ei siellä enää juuri kuule, vaan muotia on kulttuurinen moniäänisyys, Muurinen kertoo sähköpostitse STT:lle.

Viisuja vuosia seurannut ja niistä tietokirjankin kirjoittanut ekspertti näkeekin Ukrainan viisuvoitossa myös merkin etnobuumista. Ukrainan edustaja Kalush Orchestra voitti Euroviisut hurjalla äänisaaliilla, josta valtaosa tuli yleisöltä. Ukrainankielinen Stefania-kappale yhdistää hiphopia ja ukrainalaista kansanmusiikkia.

– Ukrainan viisuvoitto kertoo paitsi eurooppalaisten puhelinäänestäjien halusta osoittaa tukeaan Ukrainalle myös Euroviisuissa vallitsevasta etnobuumista. Kisassa pärjättiin tänä vuonna englannin kielen ohella ukrainaksi, espanjaksi, serbiaksi, italiaksi ja moldovaksi. Kärkilauluissa oli paljon kansallisia elementtejä, Muurinen sanoo.

Finaalissa kymmenen parhaan joukkoon yltäneistä maista jopa kuuden laulut esitettiin muulla kuin englannin kielellä.

Lauantai-illan viisufinaali oli Muurisen mukaan varsin onnistunut eurooppalaisen musiikin juhla, jossa nähtiin poikkeuksellisen paljon puhetta rauhasta ja yhtenäisyyden merkityksestä.

– Viisufinaalissa nähdään harvoin artisteja, jotka heiluttelevat muita kuin oman maansa lippuja, mutta nyt monella liehuivat Ukrainan liput, ja sympatia Ukrainan kansaa kohtaan oli käsin kosketeltava.

"The Rasmus edusti hyvin suomalaista rockmusiikkia"

Suomi ei menestynyt tämän vuoden Euroviisuissa, vaikka pääsikin finaaliin. The Rasmus jäi kappaleellaan Jezebel sijalle 21, kun finaalissa kilpaili kaikkiaan 25 maata. Ennakkoon vedonlyöjät olivat veikanneet Suomen sijoittuvan noin 15 parhaan maan joukkoon.

Muurinen uskoi ennen finaalia, että The Rasmuksen energinen live-esiintyminen vetoaisi viisuyleisöön ja nousisi kymmenen maan parhaan joukkoon.

– Euroviisuissa kukin maa antaa pisteitä vain kymmenelle parhaalle laululle, ja nyt näyttää siltä, että The Rasmuksen Jezebel on ollut monen maan listoilla juuri se 11. tai 12., Muurinen arvioi.

Puhelinääniä The Rasmus sai kuitenkin enemmän kuin kansallisten ammattilaisraatien ääniä, ja niitä annettiin ympäri Eurooppaa.

Muurisen mukaan Jezebel-kappaleessa on hittipotentiaalia ja tulevat vuodet osoittavat sen todellisen vetovoiman kuten Euroviisuissa aina.

– The Rasmus edusti hyvin suomalaista rockmusiikkia ja esiintyi kisaviikolla edukseen. Oli tosi hienoa, että yhtye lähti kisoihin mukaan, Muurinen lisää.