Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Putin: Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys ei suoraan uhkaa Venäjää, mutta aiheuttaa tarvittaessa reaktion

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys ei ole suora uhka Venäjälle. Putinin mukaan Venäjä kuitenkin reagoi varmasti, jos kyseisiin maihin sijoitetaan sotilaallista infrastruktuuria.

– Sotilaallisen infrastruktuurin laajentaminen näihin maihin aiheuttaa meiltä varmasti reaktion, hän sanoi Venäjän johtaman Kollektiivisen turvallisuusjärjestön (CSTO) tapaamisessa.

Tiedossa ei ole, mihin Putin tarkalleen ottaen viittasi "sotilaallisella infrastruktuurilla".

Putin ja Suomen presidentti Sauli Niinistö kävivät viikonloppuna puhelinkeskustelun Suomen Nato-jäsenyydestä. Niinistön mukaan keskustelu oli suora ja selväpiirteinen ja se käytiin vailla kärjistyksiä.

Venäjän varaulkoministeri Sergei Rjabkov kuvasi aiemmin tänään Suomen ja Ruotsin Nato-päätöksiä vakavaksi virheeksi.

– Tämä on jälleen yksi vakava virhe, jolla tulee olemaan kauaskantoiset seuraukset. Sotilaallisten jännitteiden yleinen taso tulee nousemaan, hän sanoi venäläisten uutistoimistojen mukaan.

– On harmillista, että terve järki uhrataan sen vuoksi, että ylläpidetään jonkinlaisia kuvitteellisia käsityksiä nykyisestä tilanteesta, varaulkoministeri jatkoi.

Rjabkovin mukaan Suomen ja Ruotsin turvallisuus ei tule parantumaan päätöksen seurauksena ja Venäjä tulee ryhtymään toimenpiteisiin.

– Heidän ei pitäisi elätellä illuusioita siitä, että me vain siedämme tätä, Rjabkov sanoi.

Suomen eduskunta aloitti Nato-keskustelun

Ruotsissa valtiopäivät on keskustellut tänään maan hallituksen viime viikolla julkistamasta turvallisuuspoliittisesta analyysistä. Käytännössä keskustelussa on kyse Nato-jäsenyydestä, jota tukemaan pääministeripuolue sosiaalidemokraatit asettui eilen puoluehallituksen kokouksen jälkeen.

Myös Suomessa eduskunta on aloittanut tänään Nato-käsittelyn. Se jatkuu vielä huomenna, sillä puheenvuoroja on pyydetty niin paljon.