Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suojelupoliisin päällikkö: Venäjän vaikuttamisen uhka säilyy, vaikka Suomen Nato-päätös on tehty

Venäjän vaikuttamisen uhka säilyy, vaikka Suomen Nato-päätös on tehty, kirjoittaa suojelupoliisin (supo) päällikkö Antti Pelttari kolumnissaan suojelupoliisin verkkosivuilla.

Pelttarin mukaan uhka ei ole hälvennyt, vaikka merkittäviä kyberhyökkäyksiä tai voimakasta informaatiovaikuttamista Suomea vastaan ei ole toistaiseksi nähty.

– Suomen Nato-päätöksenteon nopeus saattoi jopa yllättää Venäjän, mikä selittää osin vaikuttamisyritysten tähänastista laimeutta, Pelttari kirjoittaa.

– Venäjä saattaa erilaisilla keinoilla pyrkiä häiritsemään suomalaisten arkea, esimerkiksi jokin verkkopalvelu voi olla tilapäisesti pois käytöstä. Tällaisiin palvelunestohyökkäysten aiheuttamiin häiriöihin on varauduttu hyvin, eikä niistä aiheudu pysyvää vahinkoa.

Pelttarin mukaan vaikuttamisen kohteena voivat Suomen lisäksi olla Nato-maat, joiden pitää vahvistaa Suomen jäsenyys.

Suojelupoliisi arvioi maaliskuun lopulla, että Venäjän tekemät kyber- ja informaatio-operaatiot voivat lisääntyä myös Suomessa. Tuolloin julkaistussa supon vuosikertomuksessa todettiin, että Venäjän tiedustelua kiinnostaa erityisesti Suomen Nato-suhde.