Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korttimaksaminen kääntyi viime vuonna kasvuun koronapysähdyksen jälkeen

Korttimaksujen lukumäärä kääntyi viime vuonna jälleen kasvuun, kertoo Suomen Pankki. Suomalaisilla maksukorteilla tehtiin viime vuonna yhteensä 1,9 miljardia maksua, mikä on 5 prosenttia enemmän kuin toissa vuonna.

Toissa vuonna alkoi koronapandemia, ja Suomen Pankin mukaan tuolloin korttimaksujen lukumäärän kasvu pysähtyi.

Korttimaksujen kokonaisarvo nousi viime vuonna lähes kymmenen prosenttia 57 miljardiin euroon. Ulkomailla tehdyissä korttimaksuissa korona näkyi kuitenkin viime vuonna edelleen, sillä niiden arvo jäi 67 prosenttia alemmaksi kuin ennen pandemiaa.

Korttimaksamisessa on tapahtunut huomattava käytöstapojen muutos. Lähimaksua hyödynnettiin viime vuonna yhä useammin, ja lähimaksamisen osuus kaikista korttimaksutapahtumista nousi jo lähes 60 prosenttiin.

Etäkorttimaksamisen yleistyminen jatkui, ja tietokoneella tai mobiililaitteilla käynnistettyjen korttimaksujen määrä kasvoi yli viidenneksellä ja arvo yli neljänneksellä.

Sirulla maksaminen vähentyi

Sen sijaan sirulla tai magneettijuovalla tehtyjen korttimaksujen lukumäärä vähentyi entisestään. Viime vuonna niiden lukumäärä pieneni seitsemän prosenttia toissa vuodesta.

Arvoltaan ne kuitenkin pysyivät suurimpina, sillä sirulla tai magneettijuovalla tehtiin reilusti yli puolet korttiostoksista.

Myös käteisnostojen lukumäärän ja kokonaisarvon supistuminen jatkui edelleen. Suomalaisilla korteilla kotimaassa tehdyt käteisnostot pankkiautomaateilla vähenivät 14 prosenttia.