Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) allekirjoitti tiistai-iltana historiallisen kirjeen Suomen kiinnostuksesta aloittaa liittymisneuvottelut sotilasliitto Naton kanssa. Hakemus toimitetaan Natoon huomenna yhdessä Ruotsin kanssa.
– No niin, tästä lähtee Naton pääsihteerille (Jens) Stoltenbergille kirje, Haavisto sanoi valokuvaajille ympärillään ja avasi sinisten kansien sisällä olevan kirjeen allekirjoittaakseen sen Valtioneuvoston linnassa.
– No niin, tässä on sitten Brysselin-kirje valmiina. Toivottavasti posti kulkee, hän vitsaili ja sulki kannet.
Tosiasiassa hakemuksen toimittaa perille Suomen Nato-suurlähettiläs.
Presidentti Sauli Niinistö päätti asiasta valtioneuvoston esityksestä hetkeä aiemmin etäyhteydellä sen jälkeen, kun eduskunta oli iltapäivästä äänestänyt Natoon hakeutumisen puolesta.
– Päätös on tehty. Päätin juuri valtioneuvoston esityksestä, että Suomi hakee Naton jäsenyyttä, presidentti kommentoi Twitterissä.
Hän on parhaillaan vierailulla Tukholmassa.
Suomen valtuuskuntaa johtaa Haavisto
Vastaanotettuaan Suomen kirjeen Nato käsittelee asiaa ja päättää Suomen kutsumisesta liittymiskeskusteluihin.
Liittymiskeskusteluissa käydään läpi viisi osa-aluetta: poliittiset kysymykset, oikeudelliset kysymykset, resurssikysymykset, tietoturvallisuuteen liittyvät kysymykset sekä puolustus- ja sotilaalliset kysymykset.
Presidentin asettamaa Suomen valtuuskuntaa johtaa Haavisto ja varapuheenjohtajana toimii puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.). Valtuuskunnassa on jäseniä ulkoministeriöstä, puolustusministeriöstä, Puolustusvoimien Pääesikunnasta ja valtiovarainministeriöstä.
Eduskunta kannattaa Suomen Nato-jäseneksi hakeutumista
Eduskunta on äänestyksessään päätynyt kannattamaan Suomen Nato-jäseneksi hakeutumista. Äänestystulos oli 188–8, poissa oli 3 edustajaa.
Vastaan äänestivät vasemmistoliiton kansanedustajat Veronika Honkasalo, Katja Hänninen, Anna Kontula, Merja Kyllönen, Markus Mustajärvi ja Johannes Yrttiaho sekä perussuomalaisten Mika Niikko ja valta kuuluu kansalle -eduskuntaryhmän Ano Turtiainen.
Poissa olivat kansanedustajat Hannakaisa Heikkinen (kesk.), Suna Kymäläinen (sd.) ja Matti Semi (vas.).
Eduskunta päätyi näin kannattamaan ulkoasiainvaliokunnan kannanottoa, jonka mukaan Suomen tulee hakea Naton jäsenyyttä turvallisuutensa vahvistamiseksi.
Hävinneessä kansanedustaja Markus Mustajärven tekemässä vastaehdotuksessa esitettiin, että Suomi ei hakisi Naton jäsenyyttä vaan pysyisi myös jatkossa sotilaallisesti liittoutumattomana.
---
Korjattu aiempaa uutista klo 19.18: Presidentin tviitistä korjattu sanan allekirjoitin tilalle päätin. Korjattu klo 18.34: Äänestys koski Naton jäseneksi hakeutumista, ei jäsenyyttä. Virhe korjattu jutun lisäksi otsikosta ja kuvatekstistä.