Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turkki julkaisi kymmenen kohdan listan asioista, jotka sen mielestä täytyisi toteuttaa Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyden hyväksymiseksi

Turkkilaisessa Sabah-lehdessä julkaistiin keskiviikkona kymmenen kohdan lista, joka Suomen ja Ruotsin tulisi täyttää, jotta Turkki tukisi maiden Nato-hakemusten hyväksymistä. Kansainvälisessä mediassa on puhuttu listasta lehden itsensä antamalla 'Ankaran manifesti' -nimellä. Sabah-lehti antaa ymmärtää, että Turkki valmistelisi virallista versiota listasta.

Suomalainen Turkki-tutkija Toni Alaranta suomensi listan Twitterissä. Se kuuluu näin.

1. PKK ja johdannaiset ovat terrorijärjestö. Tässä ei neuvoteltavaa.

2. Viralliset kontaktit näiden kanssa on lopetettava.

3. Rahallinen tuki Syyrian YPG:lle on lopetettava.

4. Syyrian ja Irakin alueella näihin ryhmiin liittyvät kontaktit lopetettava.

5. Gülen-liikkeen lobbaustoiminta Suomessa ja Ruotsissa lopetettava.

6. PKK:n etsintäkuulutetut henkilöt palautettava Turkkiin.

7. Kaikki toiminta, mikä vaarantaa Turkin kansallisen turvallisuuden lopetettava.

8. Ryhdyttävä järjestelmälliseen antiterrorismiyhteistyöhön Turkin kanssa.

9. Pankki- tai rahasiirrot, joilla PKK:ta rahoitetaan on lopetettava.

10. Turkkilaisia vastaan kansalaisjärjestöjen statuksen alla toimivat lopetettava.

PKK on Kurdistanin työväenpuolue. Sen olemassaolo ja kannatus muissa maissa on Turkin hallitukselle ikuisuuskysymys. Kannattajia löytyy Euroopan maista. PKK:ta on kutsuttu Turkissa terroristijärjestöksi. Järjestö taisteli esimerkiksi vuosina 2004–2013 aseellisesti Turkkia vastaan. PKK:n sotimisen tavoitteena on itsenäinen kurdivaltio. EU ja Yhdysvallat ovat luokitelleet sen terroristijärjestöksi, YK puolestaan ei.

Syyrian YPG puolestaan on Turkin mukaan PKK:n syyrialainen osasto, jonka taustatoimijoita ovat niin ikään kurdit. Yhdysvallat on tukenut YPG:tä aseellisesti, mikä on ollut Turkille kova pala purtavaksi. YPG taistelee terrorijärjestö ISISiä vastaan Syyrian alueella.